Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
45 minut temu, Ursus932 napisał:

A jaką przerwę zrobić w zbożu między odrzywką a herbicydem ?

Znajomemu kiedys robilem turbo 5kg siarczanu i 10 mocznika bylo oki

Czym pluczesz opryskiwacz po oprysku ? Sama woda czy cos dodajesz? 

Opublikowano

Jakie substancje są szczególnie polecane na plamistość siatkowa ? W jarym mam inwazję plamistości , jęczmień żółknie i liście pokryte brązowymi plamkami , jutro jadę z t1.

Czy mieszanka fenpropidyna + prochloraz + cyflufenamid poradzi sobie z plamistością siatkową?

Opublikowano
2 godziny temu, Ursus932 napisał:

Ja tylko wodą

Pryskales juz jare od chwastow bo u mnie lipa z wjazdem w pole 

Mam chwastox turbo stanie sie cos jak popryskam w troche pozniejszej fazie ? Bo on jest do konca krzewienia ?

Opublikowano

Czym spowodowane jest że jęczmień ozimy ma krótkie kłosy staram się pilnować i nawozić starannie a i tak jest dalej to samo co może być nie tak pod korzeń NPK Poli 6 200kg wiosna 2 dawki N łącznie 170kg T 1-2 są .

Opublikowano

jest tyle czynników że hoho, ale najważniejszy to są okresowe braki wody, tam gdzie u mnie słaba ziemia i z 2tyg nie padało juz było widać liście od dołu przypalone to mam pół kłosa tego co na lepszej ziemi a wszystko tak samo robione było

Opublikowano
7 godzin temu, Agrest napisał:

Co myślicie o tych siewkach rdestu, zdążą narobić bigosu do żniw?

Za głowę się złapałem ile tego jest.

Jęczmień kończy kwitnienie

20210523_141736.jpg

20210523_141607.jpg

Myślę że te siewki nic nie zrobią. Wstawiałes wcześniej zdjęcia sandry było piękne wydawało się że będzie mega gęste, a tutaj na zdjęciu jakies rzadkie się wydaje? Czy zdjecie nie oddaje stanu rzeczywistego. U mnie Sandra dopiero się dobrze wyklosila, na lepszej ziemi kończy kloszenie.

Opublikowano
28 minut temu, greg91 napisał:

Szczerze to nigdy nie liczyłem ale wydaje mi się sporo . Sieję 200 kg /ha z tym że trochę możliwe że za wcześnie bo po 10.09 jest posiany.

To szczota musi być przy tym terminie siewu

Opublikowano
ZELKOW napisał:

nie wiem co to za odmiana ale titusa max 150kg w optymalnym terminie w wczesnym 120 a jak jesień ciepła to i 100kg wystarczy

Po prostu nie mogę się przekonać do tak małej normy wysiewu ale tak trzeba spróbować i może troszkę później zasiać .

Opublikowano
michal_19 napisał:

7 godzin temu, Agrest napisał:

Co myślicie o tych siewkach rdestu, zdążą narobić bigosu do żniw?

Za głowę się złapałem ile tego jest.

Jęczmień kończy kwitnienie

Myślę że te siewki nic nie zrobią. Wstawiałes wcześniej zdjęcia sandry było piękne wydawało się że będzie mega gęste, a tutaj na zdjęciu jakies rzadkie się wydaje? Czy zdjecie nie oddaje stanu rzeczywistego. U mnie Sandra dopiero się dobrze wyklosila, na lepszej ziemi kończy kloszenie.

To jest jakiś zaraźliwy pierdolec z tą obsesją na punkcie gęstych łanów ? widziałeś kiedyś obsadę na doświadczeniach Coboru ??? Plony jęczmienia oz. potrafią tam zakręcić w ok. 120 dt/ha.

Opublikowano
5 godzin temu, michal_19 napisał:

Widać duże zróżnicowanie w obsadzie w zależności od jakości gleby. Optycznie wydaje mi się rzadki, ale pokusiłem się o przeliczenie kłosów w jednym przeciętnym rządku. Wychodzi około 900 kłosów na m²

Opublikowano
8 godzin temu, damianos95 napisał:

Pryskales juz jare od chwastow bo u mnie lipa z wjazdem w pole 

Mam chwastox turbo stanie sie cos jak popryskam w troche pozniejszej fazie ? Bo on jest do konca krzewienia ?

Nic narazie nie pryskałem 

No jest do końca krzewienia , patrząc po okolicznych rolnikach dopłatowych to nikt nie stosuje się do końca fazy krzewienia i rośnie , może coś pięterek w kłosie mniej ale nie wiem 

Opublikowano
3 minuty temu, krilan06 napisał:

Ostatni raz pryskałem jakimkolwiek chwastoxem, jęczmień jary opryskany chwastoxem turbo 13.05, warunki idealne, chwasty rosną i się śmieją 

Po Goldzie to samo trochę je przyhamowało ale dale cisną w górę ;/ Już nie wiadomo czym pryskać. Kilka lat temu jak opryskałem chwastoxem to na momencie wszystko więdło a ostatnie lata coraz słabiej to działa ;/ Ale w tym roku tego Golda na owies dałem i tez się zawiodłem. 

• Root Admin
Opublikowano
9 godzin temu, mraukot napisał:

To jest jakiś zaraźliwy pierdolec z tą obsesją na punkcie gęstych łanów ? widziałeś kiedyś obsadę na doświadczeniach Coboru ??? Plony jęczmienia oz. potrafią tam zakręcić w ok. 120 dt/ha.

hybrydy maja po 150-170 roślin na m2 i u nas na produkcyjnych polach w klasycznej uprawie dawały po 8-9 ton.

Czasem coś mnie pokusi i dam więcej jak 270 roślin to przy normalnej jesieni przychodzi grudzień i na polu jest ŁĄKA, ale pomimo łąki sypie fajnie. Tego roku jestem mega ciekaw bo optycznie mam bardzo słaby jęczmień, no ale po pierwsze posiałem bardzo późno, a po drugie - zrypałem nawożenie azotowe :(

Opublikowano
Dnia 18.05.2021 o 17:13, drobny napisał:

Jak nie odda 7t to się pokłucimy i będzie przerwa w zasiewach j.ozimego ;)

Etoile oprysk na chwasty sekator plus 0,5l + fenoxinn 0,5l

etoto.jpg

Chce dać na chwasty w jęczmieniu jarym sekator + fenoxinn. Mam pytanie czy sekator w dawce 0,5l/ha nie zaszkodzi? Sekator dany solo dawka 0,4-0,6 Ale już w połączeniu z Pumą jest: 1l Puma (czyli fenoxinn) + 0,1- 0,15l Sekatora. 

Opublikowano
30 minut temu, krilan06 napisał:

Ostatni raz pryskałem jakimkolwiek chwastoxem, jęczmień jary opryskany chwastoxem turbo 13.05, warunki idealne, chwasty rosną i się śmieją 

Coś spierdzieliłeś ☺️ albo podróbka chwastoxu 🤔 u mnie odkąd pamiętam zboża jare pryskamy turbo lub trio i chwastów nie mam , w tym roku zrobię test na jednym polu turbo + saroksypyr