Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Panie i panowie mam do was pytanie. Otóż 20 września posiałem jęczmień ozimy ale że była susza ziarno niepokiełkowało dopiero puźno jesienią jak deszcz popadał udało mu się wykiełkować ale niezdążył wyjść na wierzch bo przyszła zima i przezimował pod ziemią. I tu pojawia się moje pytanie czy ten jęczmień powschodzi jeszcze i co z tą uprawą dalej robić? dodam jeszcze że nawozu jeszcze na niego niesypałem

Edytowane przez mariusz123456789a
Opublikowano

A próbowałeś może siewu czy tylko słyszałeś?

Pryskałem łubin 1l afalonu + 0,13l commandu czyli dawka znacznie zaniżona, na granicy która daje radę przytuli. Pole wzdłóż polnej drogi za kilka dni po drugiej stronie posiano jęczmień jary. Wsszedł ale takimi zakolami wzdłóż drogi przez dłuższy czas był biały, wyszedł z tego i później nie było widać różnicy. Pogoda w czasie oprysku była idealna, nie było wiatru który widocznie znosiłby oprysk

Opublikowano

Ja siałem saletrę tydzień temu i już zaczął się ładnie zielenić. Jest jeszcze żółty ale już z każdym dniem mniej. Tylko się obawiam czy żle nie zrobiłem z tym nawozem bo było kilka dni ciepłych jęczmień zaczął puszczać nowe listki i teraz ma być mróz śnieg itd i chyba wymarznie :( 

Opublikowano

Jęczmiń bieleje na sam widok butelki commandu :(

To może pszenicę spróbować?

Opublikowano

u nas w wlkp przyoralni w cholere wszystkie jęczmienie ozime, ja  nie sieję tego bo rzadko kiedy wyjdzie, pewnie by trzeba dobrych środków z jesieni na grzyba 

jaką odmianę polecacie mi jeczmienia jarego? bo oscyluję na 6-7 t/ha, ziemia IVa,b

Opublikowano

Gdzie te jęczmienie w wlkp tak zaorują i z jakiego powodu? U mnie od 6 lat sieję jęczmień oz i nie udał się w 2013 (zima do kwietnia) bo pleśń śniegowa mocno go poraziła o zimie z 2012 nie wspominam bo wtedy nic się nie udało... 

Opublikowano

Panowie czym pryskacie na jeczmien jary, chodzi o chwasty dwuliścienne (ostrożen polny jest) oraz na owies głuchy. Myslalem o srodkach Axial + Mustang Forte, co myślicie o tych srodkach? Po niedzieli jade zaopatrzyć się w srodki i nie wiem na co się zdecydować, co do Axiala jestem prawie zdecydowany ale nie wiem co z dwuliściennymi. Co polecacie ? Dzieki za odpowiedzi.

Opublikowano (edytowane)

Panowie, dlaczego przedsiewne stosujecie saletrzak, saletre ? To nawozy szybkodziałające a zanim roslina zostanie wysiana, skiełkuje i zanim wytworzy korzonek, który bedzie w stanie pobierac ten azot to nie macie zbyt duzych strat? Czy nie lepiej zastosowac np: 100-150 kg Mocznika około 4-5 dni przed siewem i nastepnie po okresie krzewienia wysiac dopiero saletre amonową pogłównie? Prosze o sprostowanie jesli cos zle pisze, bo jestem przekonany do takiego rozwiązania. 

Edytowane przez zdzichu124
Opublikowano

Nie czaję tego przerażenia co niektórych wymywaniem azotu, od wiosny do jesieni jest większe parowanie niż nowe opady co za tym idzie woda bardziej podsiąka kapilarami niż przesiąka w głąb profilu i co za tym idzie azot pozostaje w strefie korzeniowej.  

Opublikowano

a to pod jare trzeba azot wczesniej stosowac bo u nas zaplanowane na jeczmien jary jest 300 kg polifoski 6 pod korzen a nastepnie pozniej ok 400 kg saletry w 2 dawkach czy to zle by bylo tak czy inaczej to trzeba by zrobic

Opublikowano

warchest ja tam jestem zwolennikiem sypania pogłównie(czyli tak jak masz w planie), szczególnie zaś na glebach lżejszych. ogar ma rację co do opadów i parowania ale według mnie sytuacja wygląda trochę inaczej. opady nigdy nie będą rozłożone równomiernie. pada przez kilka dni  dość intensywnie(nie wspominając o ulewach jakie towarzyszą burzą), a potem dwa tygodnie ładnej pogody. przez te kilka dni jest nadmiar wody, która łącznie ze składnikami pokarmowymi jest wymywana do wód gruntowych i tutaj mamy do czynienia ze stratami głównie azotu. proces przybiera na sile w miarę spadku grubości i siły kompleksu sorpcyjnego. interpretacja ogara według mnie w naszym klimacie nie ma miejsca. byłaby możliwa gdyby codziennie lekko popadywało ale wiemy, że tak nie jest.