Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W środę opryskałem jęczmień siarczanem magnezu i fungicydem, czy po dwóch dniach, tzn w piątek mogę prysnąć Axialem na owies głuchy? Proszę o poradę 

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, staszek131415 napisał:

Jak Sandra uCiebie wygląda?

Tam gdzie jakaś glinka w spodzie to bardzo ladnie.Jednak jest sporo placów gdzie wypaliło żywcem.Jak nie będzie padać to wrzucę zdjęcie na porównanie.

U mnie też się niesamowity gąszcz zrobił a też nie za gęsto siałem.Dawno nie miałem takiego jęczmienia zobaczymy co pokaże za 2 miesiące.To co wyskrobalem od 10-15 pięterek.

IMG_20200527_194104.jpg

IMG_20200522_202552.jpg

Edytowane przez AgroSzymi99
Opublikowano
7 godzin temu, ZELKOW napisał:

obserwuj czy jest sens tylko, ja w zeszłym roku na systivie do końca bez zabiegu dotrzymał

Ja zastanawiam się nad zabiegiem nawet dziś przed wieczorem. Na zasadzie zapobiegania. Teraz jest wilgoć to wydaje mi się że grzybki będą spacerować,  zwłaszcza że po sąsiedzku też jęczmień i to na 100% będzie bez ochrony.

Najbardziej męczy mnie skracanie.

Jak na głównych pędach już pół flagowego widać to etefon można czy już  nie ryzykować z regulatorem?

Opublikowano

Jeśli prognoza się sprawdzi to wilgoć na kłoszenie bedzie.

Sobota/niedziela ma trochę dolać, a kłosić pewnie w ciągu 2tyg się wygłosi.

Opublikowano

Tak pewnie wyjdzie. Ale podałem przeciętną bo pole 2,5km długie i po całości wychodzi mi nakładka dla od 2 do miejscami dla 4 dysz.

Zamknięcie ich nie wiele daje bo komputer przelicza dawkowanie dla sekcji. Więc czy będzie w sekcji 3 czy 8 dysz i tak poda zadany wydatek. Dlatego przykładowo jadąc z opryskiem na 8 ha, robię ciecz na 9ha.

Opublikowano
9 godzin temu, robi57362 napisał:

zejdź z dawką na 0.75 reszte na drugi rok zostaw. priaxor rok temu elegancko wyczyscil mi jęczmień i dostal bez grzybka do żniw

u mnie bardzo nierówny jęczmień zastanawiam się jak długo priaxor podziała i czy nie dać z 0.5 Tebu do tego

Opublikowano
Y635 napisał:

Panowie wiem że nie w temacie ale zapytam.

Jest sens robić T3 w pszenżycie jak już się wykłosiło

WOJTUNIO napisał:

Wiem że to nie ten temat ale może ktoś pomoże. 

Pszenżyto ozime

15907659420372315799656849834147.jpg

kutwa zapytajcie w temacie o pszezycie

staszek131415 napisał:

9 godzin temu, robi57362 napisał:

zejdź z dawką na 0.75 reszte na drugi rok zostaw. priaxor rok temu elegancko wyczyscil mi jęczmień i dostal bez grzybka do żniw

u mnie bardzo nierówny jęczmień zastanawiam się jak długo priaxor podziała i czy nie dać z 0.5 Tebu do tego

w tamtym roku 25 maj opryskane priaxorem na bardzo porazony jęczmień i dwa górne liscie usechly naturalnie nie przez grzyby. niby tebu nieduży koszt ale napewno lepiej byloby zrobić dwa zabiegi teraz priaxor i za 3-4 tyg tebu . ja bym nie łączył razem

Opublikowano

Umnie też jest podobnie podejrzewam że to robota wciorniaska czy jakoś tak to się nazywa, zrobił robotę jak kłosa nie było widać. A najlepiej niech ktoś bardziej doświadczony się wypowie.