Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie - czy w jęczmieniu jarym ktoś stosował atributt lub apyros na przyhamowanie perzu? Nastąpiła zmiana decyzji i na działce trochę zaperzonej będzie jęczmień zamiast gryki.

Opublikowano
3 godziny temu, rolnik31 napisał:

Mocznik może być tzw pod korzeń ja osobiście tak stosuje. 

Dobrze gadasz, polać Ci. Ja osobiście sypałem 300kg saletrzaku z magnezem + 300kg polofoski 6 + 30 m3 gnojowicy świńskiej przed siewem (czyli miedzy innymi mocznik) potem agregat potem wczesny rzadki siew. PO wschodach z nawożenia to już tylko mocznik z siarczanem dolistnie z mikroelementami i wtedy mu tak pogoda podpasowała że lepszego jeczmienia jarego to nie miałem na IV klasie (2014r)

Opublikowano
22 godziny temu, Mariusz245555 napisał:

Dobrze gadasz, polać Ci. Ja osobiście sypałem 300kg saletrzaku z magnezem + 300kg polofoski 6 + 30 m3 gnojowicy świńskiej przed siewem (czyli miedzy innymi mocznik) potem agregat potem wczesny rzadki siew. PO wschodach z nawożenia to już tylko mocznik z siarczanem dolistnie z mikroelementami i wtedy mu tak pogoda podpasowała że lepszego jeczmienia jarego to nie miałem na IV klasie (2014r)

To ile uleciało z ha

Opublikowano
15 godzin temu, ukaszProcho napisał:

Ogólnie kucyk miał większe mtz 50.5 a wilma 47 i mniej żółte ziarno no ale to całkiem na inne ziemie ziarno 

Wysiałem160 kg/ha

U mnie w ubiegłym roku  przy siewie 120 kg był gęsty icały leżał mimo skracania nie wiem dlaczego tak gęsto siejecie

Opublikowano
8 godzin temu, staszek131415 napisał:

U mnie w ubiegłym roku  przy siewie 120 kg był gęsty icały leżał mimo skracania nie wiem dlaczego tak gęsto siejecie

320 szt na m2 tyle pisało przy tej odmianie. Zobaczymy w zniwa co będzie.  

Opublikowano
54 minuty temu, Przem00 napisał:

Potwierdzam, lancet dla jęczmienia mozę zaszkodzic. ja u siebie w tym roku bede pryskać pakiem axial komplet

Ile cenowo wychodzi ?

Opublikowano

Potrzebuję szybko waszej porady, nabyłem z centrali jęczmień jary odmian Radek. sprzedawca powiedział mi że wysiew w granicach 150kg na ha. przy mojej glebie 3b 4a 4b uzgodniliśmy że wysiew zostanie zmniejszony do 130 kg żeby nie wyległ, dostał pod korzeń 200 polifoski i 200 zaksanu, później mam zamiar dać saletre. 

Problem jest taki że źle ustawiłem siewnik i wysiał zeledwie 80 kg na ha. podpowiedzcie co robić zostawić tak jak jest czy w poniedziałek od rana przesiać go jeszcze raz ? 

Opublikowano
1 godzinę temu, Pele94 napisał:

Potrzebuję szybko waszej porady, nabyłem z centrali jęczmień jary odmian Radek. sprzedawca powiedział mi że wysiew w granicach 150kg na ha. przy mojej glebie 3b 4a 4b uzgodniliśmy że wysiew zostanie zmniejszony do 130 kg żeby nie wyległ, dostał pod korzeń 200 polifoski i 200 zaksanu, później mam zamiar dać saletre. 

Problem jest taki że źle ustawiłem siewnik i wysiał zeledwie 80 kg na ha. podpowiedzcie co robić zostawić tak jak jest czy w poniedziałek od rana przesiać go jeszcze raz ? 

w tamtym roku miałem Radka z centrali ale posiałem go 180kg 7 ton uleciało tyle co flavora tylko flavora 150 posiałem.

Opublikowano
8 minut temu, kiko80 napisał:

w tamtym roku miałem Radka z centrali ale posiałem go 180kg 7 ton uleciało tyle co flavora tylko flavora 150 posiałem.

powiedz mi jaki wysoki wyrósł ? ja w poniedziałek jadę posiać to jeszcze raz bo tak tego nie zostawię ;/ szlak mnie trafił jak zobaczyłem ilość ziarna w siewniku ile zostało 

Opublikowano

Tylko oczywiście dosiej tak aby wyszło łącznie te 130kg :D

Czasem tak się zdarza, że trzeba powtarzać... ja zauważyłem taką dziwną zależność, że zawsze jak już się zrobi ciemno to ziarno dużo wolniej schodzi z siewnika. Tak jakby pod wpływem wilgotnego powietrza zmnieniało swoją objętość.