Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam. Panowie mam kawałek pola gdzie chciałbym zasiać marchewkę na zbiór jesienny z tym że na tym polu pokazuje się drutowiec. I tu moje pytanie czy jak pokropię przed siewem dursbanem dobrą dawką to pozbędę się drutowca. Teren to pagórek, glinka, pole obrócone do wschodu także jest to ziemia szybko nagrzewająca się.

A może są jakieś inne opryski na robactwo tego typu. Pozdrawiam

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

Było kilka preparatów ale raczej zostały wycofane już. Nie ma obecnie dobrej metody chemicznej na drutowce niestety.. Dursban może być, a przy tym zwalcza połyśnicę marchwiankę. Dość ważne są zabiegi agrotech. Drutowce są bardzo wrażliwe na suszę dlatego warto wykonywać uprawki dokładnie tak aby odsłonić szkodnika, wówczas ginie ze zbyt niskiej wilgotności lub jest zjazdany przez ptaki. Przy małym areale stosuje się też pułapki ( wtykanie marchwi do gleby w którą drutowce chętnie sie wgryzają) ale to taka zabawa w ogródku warzywnym raczej

pozwoliłam sobie odpowiedzieć na pytanie mimo, że nie jestem "Panem" :P

Edytowane przez Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

W sklepach ogrodniczych mówią że Dursban jak najbardziej tylko żeby większa dawka była. Pułapki owszem ale to kawałek 1ha także "parę" tych pułapek by było :P A czy sucho im przeszkadza to nie wiem.. bo w tym roku było sucho i było ich sporo tam :)

Nie spodziewałem się że płeć żeńska odpowie :) Jestem mile zaskoczony i dziękuje za odpowiedz :)

Edytowane przez Tomekp997
Opublikowano

Zapomnij o dursbanie, wywalisz kasy masę a nic z tego nie będzie.... Ja podlewałem wężem z opryskiwacza po redlinach w zeszłym roku, masa kasy poszła na to i nic nie dało a mieszanie z glebą o tej porze to bez sensu. One znajdują się na takiej głębokości gleby że im nic nie zrobisz nawet zmieszaniem. Mam to dziadostwo i wiem. Nie zabijesz tylko odstraszysz na jakiś czas. Uprawa agregatem i modlitwa o liczne ptactwo które je będzie zbierać. Są środki na to ale kosztują 6 tyś zł/1 ha nazwy zapomniałem a gwarancja jest na rok że ich nie będzie a w następnym roku "może" będzie ok. Tyle mogę doradzić od siebie :)

Opublikowano

odgrzewam kotleta... znalazłem na internecie informacje na temat kropienia dursbanem, Że to trzeba wymieszać głębiej np. agregatem a nie tak jak wszędzie jest podane bronami ale ile w tym prawdy to nie wiem..

Znajomy mówił że miał raz po sadzie drutowce kilka lat temu i zasiał gorczyce i jak wyrosła to pokropił na robaka tą gorczyce i że niby wytępił.

Z innego źródła wyczytałem znów że drutowce nie lubią gryki, że to je jakoś odstrasza czy coś.. prawda to?

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez ROBERTINHO
      Witam.
      Ile rzędów bobu pod traktor mogę wsadzić. 2czy 3 rzędy pod traktor? Uprawa będzie prowadzona zetorem 5211 a bób będzie przeznaczony bezpośrednio na świeży rynek. Bardzo proszę o sugestie w tej sprawie. Z góry dzięki za odpowiedzi.
    • Przez SUZI
      witam!
      chcialbym wiedziec ilu agrofotowiczów sieje cebule ??? jezeli tak to na jakim areale i jakie macie plony ??? jakimi siewnikami siejecie i jakie dawki nawozow stosujecie ???
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że pomogą mi Państwo w tym, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używa Pan/Pani do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki używanej obecnie maszyny do zbioru jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chcieliby Państwo używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej marki?
      Pytanie 7: Co jest dla Państwa ważniejsze w przypadku maszyny do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
    • Przez ziaba28
      Dzień dobry,
      Mam pytanie do osób, które sprzedają swoje warzywa lub sadzonki.
      Nie jestem rolnikiem i nie prowadzę działalności gospodarczej. Mam niewielki ogródek (poniżej 1 ha), w którym hobbystycznie uprawiam warzywa.
      Zastanawiam się, jak wygląda sprawa sprzedaży nadwyżek - np. własnych sadzonek pomidorów, papryki, ziół albo wyhodowanych warzyw. Chodzi o sprzedaż lokalną, na targu lub z posesji, nie przez internet, raczej w niewielkiej skali (żeby trochę dorobić).
      Czy w takiej sytuacji:
      trzeba gdzieś zgłaszać taką sprzedaż (np. do urzędu gminy, sanepidu, inspekcji weterynaryjnej)?
      trzeba mieć działalność gospodarczą lub status rolnika?
      na co zwrócić uwagę, żeby działać zgodnie z przepisami?
      Chodzi mi o małą, sezonową sprzedaż – żeby wszystko było legalnie, ale bez zakładania firmy.
      Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki i doświadczenia 🌱
    • Przez Asija
      Chciałam podzielić się swoim odkryciem: po kilku sezonach eksperymentów wreszcie znalazłam konstrukcję, która trzyma ciepło i nie pęka przy wiosennych przymrozkach. Jeśli ktoś szuka solidnych rozwiązań, zerknijcie na ofertę szklarni dla ogrodników – u mnie sprawdziła się rewelacyjnie. Chętnie posłucham, jakie macie sprawdzone sposoby na naturalne wzmocnienie gleby pod pomidory i ogórki, żeby maksymalnie wykorzystać przestrzeń pod osłoną.
  • Dodaj nową pozycję...
v