Skocz do zawartości

FiatAgri 5670- problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

Kupilem prase fiatagri 5670 . Dzis chcialem zrobic sianokiszonke i niestety wystapily problemy, a mianowicie po pewnym czasie zbijania belota ( belot jest gdzies w 1/2 wilekosci docelowej) staja pasy( wałki dalej sie kreca ,tylko pasy sie nie ruszaja i piszcza). Macie jakies pomysly jak usunac ten problem?

A drugi problem to zabijanie sie trwayna podbieraku i za podbierakiem :/ i tu tez prosil bym o pomysly jak to naprawic:/

Opublikowano (edytowane)

Heh posiadam idętycznoa prase 5670 Auto ale tych broblemów nie mam ;) weź może spróbuj naciągnąć pasy tam u góry prasy sa takie szyny do podciągnia weż ich podciąg nawet i na ful a jeśli nic to nie da to pewnie masz wyrobione zawiasy od klapy (te z boku prasy)i ci się nie zaszczepuja do końca (u mnie to było to naspawałem większe ranty i jest OK ;) a wogóle popuszcza ci się klapa podczas prasowania?

Co do podbieraka to zobacz czy zęby nie są pokrzywione i te rurki nad podbierakiem również a może byc to też wina tych blach w podbieraku.

Edytowane przez Gago
Opublikowano

Kurde trudno mi coś na ten temat powiedzieć bo nie widze tgo ale w ostateczności jakby te podciągania pasów nie pomogły to pewnie bym spróbował i nasmarował. Ale moze najpierw spróbuj naciągnąć pasy ;) no chyba że są już powyciągane to bedzie lipa. Ja to ostatnio swoją robiłem sianokiszonke i jeszcze bede robił ale śmigam z nią szybko i się mi w pasach nie zapycha i ich nie zacina.

Opublikowano

A mógł bys mi zrobic kilka fotej jak twoja prasa wyglada w srodku za podbieraczem , bo wdaje mi sie ze czegos tu moze brakowac bo nawija mi material na ta belke kwadratowa za podbierakiem i to zapycha... mozliwe ze to tez pasy zatrzymuje:/ mój e-mail: guldos@wp.pl

Opublikowano

Koledzy muszę dorobić nóż zgarniający na wałku zaczynającym belkę w hesston 5670. Kupiłem niedawno ten model i nie ma w niej właśnie tego noża, z informacji co znalazłem w necie to do sianokiszonki musi być bo się podobno owija na tymże wałku. Słyszałem też że jest jakaś blacha którą się montuje przy tym wałku ale ja takiej nie posiadam w komplecie. dokładniej to chodzi o coś takiego jak jest w linku, zaraz za tym wałkiem widać blachę http://technikboerse...51d_800x600.jpg

Podobno ta blacha jest ruchoma, jak tak to w jaki sposób ma się ruszać? Dajcie znać jak to u was wygląda i jakiej szerokości jest ta blacha to coś sobie wystrugam w międzyczasie

Zdjęcie tego wałka w mojej galerii med_hesston-5670_60664_272_1328313.jpg ktoś coś pomoże?

Opublikowano

To jest taka blacha ruchoma coś jakby kątownik, osadzona w bocznych ściankach są tam takie sprężynki i ta blacha może się ruszać ona ma też jakby funkcje podtrzymania beli ,bela jej dotyka i  obraca się po niej  ,miałem Hesston  5660  7 lat ,noża to raczej na tym wałku nie ma a na bocznej ściance na twoim zdjęciu widać ślady po mocowaniu tej  blachy tuż  przy wałku, przy sianokiszonce to zawsze ci się będzie owijać na każdym wałku cos tam złapie, nawet jak dociągniesz skrobaki

ogólnie to prawie co bele trzeba  wychodzić i oczyścić z tego co się owinie albo z tego co pasy pociągną do góry. Stracisz nerwy do sianokiszonki ta prasą ,mimo wszystko życzę udanej pracy .

Opublikowano (edytowane)

no właśnie nie wiem jak ta blacha ma się ruszać bo bym sobie ją dorobił a tak na chybil trafił to ciężko, zjeździłem handlarzy okolicznych ale nie mają takiej prasy na placu. mam nadzieję że jakoś to będzie chodziło w sianokiszonce, na yt są filmiki jak ludzie takimi statkami robią więc i moja może jakoś pójdzie

A może jest ktoś z okolic Siedlec/Łosic/Łukowa/Sokołowa kto ma taką prasę i mógłby mi pokazać jak ta blacha wygląda?

Edytowane przez grzesiek88