Skocz do zawartości

Kalafior

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam wszystkich! Jestem nowa na tym forum. Mam do Was pytanie; jak widzicie zbyt kalafiora w sierpniu i we wrześniu?

Spokojnie bez gorączki . Pożyjemy zobaczymy, najbliższy czas pokaże . Najważniejsze to nie sra... ogniem :D

Opublikowano

Wytłumaczcie mi, proszę, czemu czesto bywa tak, że gdy rolnik otworzy usta od razu wychodzi z niego burak. Dlaczego?

Uważam, że to nieodpowiednie miejsce na takie pytanie. Poza tym, komentowanie w ten sposób odpowiedzi Kolegi jest niegrzeczne, niestosowne oraz złoślie. Widać, że jest Pani "nowa" na forum. Radziłbym przystopować i zastanowić się z kogo "wychodzi burak".

Opublikowano

Oczywiście, że jestem nowa skoro podkreśliłam to we wstępie. Nie chcę się wdwać w płytkie pyskówki, jeśli obraziłam - to przepraszam - nie miałam takiego zamiaru. Może, zresztą, jestem przwrażliwiona, kobieta w tym męskim biznesie często pada ofiarą nie wybrednych żarów czy zbednych wulgaryzmów. Zawsze reaguję na to agresywnie, chyba w swoim mniemaniu tym sposobem bronię swojej kobiecości.

Ale, przecież nie o tym chce z Wami forowć.

Za chwilę rozpoczynam zbiór kalafiora i ,ot tak, myślałam, że pogadam sobie z ludzmi, którzy coś o rynku wiedzą. Nie robię tego o czym wspominał szymon1977, ani też nie chcę by ktoś wróżył mi z fusów. Po prostu - nieporozumienie.

Opublikowano

Nie dziw mi się, tego roku zrezygnowałam z wiosennej i wczesnoletniej produkcji na rzecz, tylko i wyłącznie, późnoletniej. Wiem, ryzyko. Tak wyszło z różnych przyczyn. Resztę sobie dopowiedz.

Opublikowano

Witam was ;)

Zapraszam wszystkich do publikowania swoich ofert sprzedaży warzyw na giełdę warzyw.

Internetowa Giełda Warzywna na Facebook-u to nowoczesny sposób komunikowania się sprzedających i kupujących oraz obrotu produktami rolnymi.

W prosty sposób umożliwia rolnikom i przetwórcom sprzedanie tego, co wyprodukowali, a kupującym - handlowcom na targowiskach, właścicielom hurtowni, supermarketów i sklepów - umożliwia bezpośredni kontakt z producentami co znacznie przyspiesza sprzedaż oraz dostawę świeżych produktów.

Zapraszam na https://www.facebook.com/groups/627298173970473/

Opublikowano

witam. sadzil ktos moze kalafior brokol w tzw uproszczonej uprawie???bez orkowej znaczy sie???jak to sie przedstawia? mam chec zrobic probe w przyszlym sezonie. co o tym myslicie

????

Opublikowano

witam. sadzil ktos moze kalafior brokol w tzw uproszczonej uprawie???bez orkowej znaczy sie???jak to sie przedstawia? mam chec zrobic probe w przyszlym sezonie. co o tym myslicie

????

Bardzo zły pomysł, w praktyce nie ma możliwości powodzenia.Zimowa orka jest podstawą.Jeśli trafi się mokry rok,życzę koledze powodzenia w walce z kiłą !!!

Opublikowano

panie i panowie uprawiał ktoś z was kalafior lecanu F1 w okresie letnim, jeśli tak to czy nie dostaje on przebarwień i kiedy należy go sadzić (tak orientacyjnie) aby wyszedł na początku sierpnia?

za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję i pozdrawiam ;)

Opublikowano

jednego roku zasadzisz i urośnie po deklarowanym okresie wzrostu, w kolejnym roku zasadzisz i wyjdzie ci 25 dni wcześniej lub pozniej. to jest kalafior i ten typ tak ma. sam musisz dojść do wprawy i nauczyć się dopasować termin siewu. Co zapewne juz umiesz bo widzę ze kalafiory uprawiasz i masz całkiem ładne ;)

Opublikowano

ja tam chciałem najwyżej 2 paczki aby w sierpniu nie siedzieć na tyłku i nic nie robić, bo od wiosny do końca czerwca sprzedaje na giełdzie zieleninę,potem cały lipiec bób a w sierpniu niema zabardzo co wozić i tak chce tego kalafiora spróbować, a co do tego okresu wegetacji to się z tobą w 100% zgodzę bo sadzę 2ha kalafiora na jesień i co roku mniej więcej w tych samych okresach i w zeszłym roku wyszedł po 20 października.

A jaki kalafior byście polecili na letni zbiór?

Opublikowano

Witam. Ja osobiście kolego ursus3603p polecę Ci odmianę RAFT F1 ,sam uprawiam go na późne lato i jesień i jestem zadowolony. Bardzo silny system liściowy,duża róża wspaniale okryta.W sierpniu zbieram go po ok 75 dniach wegetacji.

Opublikowano

u nas wiele osób kupuje u Krasonia, sadzonka jest naprawdę dobra, tylko terminy mają bardzo napięte,

no i cena , ja jednak przeszedłem na robienie rozsady samemu, może nie jest takiej jakości, ale prawie połowa zostaje w kieszeni

Opublikowano

Koledzy jakiego kalafiora polecacie na przemysł mam 3 ha do obsadzenia a dopiero zaczynam przygodę z kalafiorem

Jakie nawozy moglibyście też polecić i jaki rozstaw między rzędowy i w rzędzie najlepszy na zbiór jesienny