Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Od dłuższego czasu zastanawiałem się który z tych traktorów jest lepszy. Nie mówię że będę go kupował, ale może komu się to przydać lub ktoś chce poprostu wiedzieć który lepszy pod względem ogólnym. I ile takie "traktorki" obrobią Ha?

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

to jak już bujamy w obłokach to i ja się wypowiem :lol:

Wolę JD dlaczego? ze względu na silnik przystosowany do pracy z dużymi obciążeniami, bez urazy ale 330KM i 7,2l <_< dużo lepiej prezentuje się 345KM(edit 360KM walnęło mi się z 345R) i 9l dodatkowo Fendt jest lżejszy i to sporo bez 2,5t z przodu niewiele zrobi. Nie bez znaczenia w JD jest rozkład masy i nacisk na osie który góruje nad Niemcem.

Ale z tej dwójki to kupił bym Case Magnum :D i jeszcze na porządny 4 belkowy agregat by starczyło B)

Tyle że ja preferuję Power Shift więc skusiłbym się na starszy model jeszcze bez adblue. :)

Edytowane przez Profil usunięty
Gość Profil usunięty
Opublikowano

wiesz czym się różni moc znamionowa od max? bo widzę że starasz się być mądry ale ci nie wyszło ;)

Jak fendt 936 ma 360KM to jd 8360R ma koni 380 a z IMP 392 B)

Fendt 10360kg +balast przód 2500t plus koła 2x1000kg to 14680kg a JD waży pusty 13t :D balast przód 1,15t na koła 2x (75+205+645kg) co daje mam razem 16t :D większa masa w tej samej robocie to mniejszy poślizg mniejszy poślizg mniej spalonego paliwa :) co do kabiny to w czym jest lepsza kabina Fendta od JD? oba mają panoramy 4 słupkowe, oba mają zintegrowana mega rozbudowane podłokietniki wszystkomające.

Co do nawrotu to do Fendta w testach DLG potrzeba lotniska :D Akurat Vario Fendta to hydraulika dopiero na maxie mechanika więc straty że ja pierdzi, JD odwrotnie mechanik wspomagany hydrauliką. W czym jest lepszy Deutz od Power Tech Plus? masz jakiś argument? także ucz się młody bo nie podałeś żadnego argumentu :o :lol:

Opublikowano

Słyszałem od operatora JD serii 8 że takim małym minusikiem jest długość ciągnika, ponieważ przejeżdżając przez drogę prostopadle to kabiną nie wyjedziesz na tyle żeby zobaczyć coś nie jedzie a przód ciągnika jest już na drugim końcu drogi :lol:

Gość Profil usunięty
Opublikowano

kris Fendt też tak ma :lol: i każdy inny ciągnik heavy duty jakby nie patrzeć to stodoły na kołach :P

Opublikowano

FEndt może mieć max 366 ale jak by wlał płyn do kół to byśmy zobaczyli. Ale jak mam dać 1,2mln za fenda to wole 2 stx 535 koni używane więcej obrobie większa waga jeszcze raz tyle i bym latał jak głupi

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

a do JD płynunie wlejesz? nie podczepisz na przedni TUZ balastu 2,5t? piszesz żeby pisać a na moje banalne pytania odpowiedzieć nie potrafisz udzielić :lol: za nowego Fendta nie kupisz STX535 bo jak nowy kosztuje ponad 300 tyś € (chyba 310 ale nie pamiętam dokładnie) to używany tani nie jest. Po za tym dlaczego porównujesz 500 konnego przegubowca do tradycyjnego 330KM ciągnika :blink: Fendta u korbanka za 160 koła już wyrwiesz ;)

Doucz się młody bo razi od ciebie brakiem wiedzy :lol:

Edytowane przez Profil usunięty
Gość Profil usunięty
Opublikowano

to jak już bujamy w obłokach to i ja się wypowiem :lol:

Wolę JD dlaczego? ze względu na silnik przystosowany do pracy z dużymi obciążeniami, bez urazy ale 330KM i 7,2l <_< dużo lepiej prezentuje się 345KM(edit 360KM walnęło mi się z 345R) i 9l dodatkowo Fendt jest lżejszy i to sporo bez 2,5t z przodu niewiele zrobi. Nie bez znaczenia w JD jest rozkład masy i nacisk na osie który góruje nad Niemcem.

Jak rozumiesz to, że silnik jest przystosowany do pracy z dużymi obciążeniami? Silnik ocenia się po charakterystyce, a nie na podstawie pojemności, bo może to być mylące.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Tak chodzi mi o charakterystykę obciążeniową silnika względem zmiennego zapotrzebowania na moc w związku ze zmieniającym się obciążeniem :)

Opublikowano

Jak już rozważania się tak się rozwinęły to napiszcie coś o jakimś case, claas np. xerion 3800, podajcie ich i poprzedników ceny.

@JanekJelonek przypuszczam, że posiadasz jakiegoś jd? Jakiego?

Opublikowano

Mi jako głowny też bardziej podchodzi Fendt. Bo jest chyba bardziej wielofunkcyjny, dobry do transportu i w polu swoje zrobi. A John Deere to taki typowy wół roboczy, ale do transportu to juz wg. mnie to już ewentualność(za ciężki). A z kombajnów co byście wybrali Fendt-a czy John Deere-a.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

starego :D ale nie dlatego bronię 8R ;) po prostu z technicznej strony są dwa ciągniki klasy heavy duty które leją pozostałe JD 8000 i Case Magnum :) NH w zeszłej edycji dał najkrótszy ciągnik z grupy teraz najdłuższy ale rozkład mas Magnum ma lepszy. No chyba że ktoś lubi bajery w ciągniku i ma kupę kasy to niech kupuje Fendta, JA jakbym miał "trochę więcej" ha to kupił bym Magnuma B)

Xerion to nie ta liga ;) Axion za mały no chyba że jak 900 wejdzie. Valtra to bliźniak MF Challenger to też ich braciszek

Opublikowano

Nowy fendt kosztuje 300ileś tysicy euro patrzałem na stronie fenda a używane stx dostaniesz po 550 tyś złotych więc spokojnie będą 2

Też chce takie obrazeki przykleje go do mojego case i do fendów znajomych .Hehe kumpel raz opowiadał jak wyciągał zimą tira i mu sie skrzynia rozleciałą w pół miał 180 i na sniegu puściła jak ciągnoł

TEn co miał od początku JD woli je a ten co FENDTY TO JE WoLi

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Konfigurator swoją drogą a życie swoją dodatkowo nawet na stronie Korbanka jest po pokazowy 936 za 170 koła czyżby za pokaz obniżył o 130 tyś € :lol:

Dalej na moje pytanie nie odpowiedziałeś :blink:

Nie wiem gdzie ty te 300 koła znalazłeś ale na stronie Mój odnośnik

Jest konfigurator i 936 na SRC ma cenę 240 tyś € ;)

Opublikowano (edytowane)

takie teoretyczne tematy sa zupelnie bez sensu, zadnej nowej retoryki nie wsiosa, od merytoryki i "profesjonalizmu" niektorych czytanych wyzej postow az sie niedobrze robi, przepraszam, ale co tu wnosi link do tej naklejki? (do niej nic nie mam, poprostu groteskowa, do obsikanej marki rownież, darze ja szacunkiem). jak dla mnie temat do zamkniecia, ktos kto bedzie kupowal taki ciagnik sam dobrze wie czego mu potrzeba i sam zdecyduje a generalizowanie tak zblizonymi markami jest idiotyczne.

Edytowane przez slawny
Opublikowano (edytowane)

A jak jest z komfortem w Fendt-zie, czy jest porównywalny do komfortu w John Deere? Ja słyszłem że JD to są najlepiej wykonane ciągniki. Ja jak patrzę na wnetrze JD to widać wszystko najwyższa klasa, a w Fendt tego nie widac. Czy tylko mi się wydaje że Fendt jest mniej wygodny?

Edytowane przez Pawel253
Opublikowano

siedzialem w 936 na pokazach i w 8r u rolnika, moim zdaniem w fendzie jest mniejsza kabina ale wszystko bardziej przejrzyscie, w JD zeby glupie swiatla wlaczyc trzeba wejsc do terminalu, tak wszystko napakowane.

Zreszta wszystko zalezy od tego kto nim bedzie jezdzil, jak pracownik to JD a jak wlasciciel to fendt, to moje osobiste zdanie

Opublikowano (edytowane)

Też zauważyłem to że w Fendzie jest lepszy "dostęp" do funkcji ciągnika. Ale w 8R jest chyba mozliwość wykończenia kabiny skórą to fajnie. A który z tych ciągników ma większy uciąg? JD jest teraz mocniejszy (JD 409KM z IPM, Fendt 396KM wg. CE 97/68).

Edytowane przez Pawel253
Opublikowano

realny uciag ksiazkowy bedzie mial wiekszy JD z racji wyzszej sprawnosci skrzyni ale ciekaw jestem jak to bedzie wygladalo w polu, JD widzialbym bym bardziej w pracach plug, agregat, a Fendt duza beczka, gnojowica z aplikatorem, przyczepa samozbierajaca,

Opublikowano

jak dla mnie gdyby kwestia finansowa nie grała roli to FENDT jest numerem jeden wśród ciągników nie ważne czy o małej mocy czy dużej. Jest to solidna i przemyślana konstrukcja dzięki czemu jest niezawodna.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

a możesz to rozszeżyć?

np co uważasz o butli na powietrze w seriach 700-800-900 o które pyta Hubert O. syn starego Ojdany? są przemyślane?