Skocz do zawartości

Przystawka do kukurydzy RU-450 czy Kemper Champion 4500

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam problem planuje kupić sieczkarnie claas jaguar i nie wiem jaka przystawka do kukurydzy będzie lepsza RU-450 czy Kemper Champion 4500??? <_< prosze o pomoc :rolleyes:

Edytowane przez zwolsiu
Opublikowano

kemper jest troche lepszy niz RU. swietnie docina, dobrze podaje mase ale ma dwie zasadnicze wady: potrzebuje duzej mocy i jest bardzo ciezki. ja mam kempera przy JD6950 tyle ze 6metrow. walek napedzajacy jest bardzo masywny, krzyzaki duzo grubsze niz w zwyklych walkach jak powiedzmy do opryskiwacza czy kosiarki. obie koncowki maja frez z 21 wypustami, zewnetrzna i wewnetrzna czesc walka to tez 21 frezow. RU zas napedza walek wrecz o przekroju "cytrynki". chyba najmniejsze zapotrzebowanie na moc ze wszystkich przystawek. sa jednak problemy z docinaniem, noze musza byc superostre zeby jakos szla, poza tym podawanie masy bywa problematyczne. ta przystawka sklada sie z 3 duzych talerzy i wszelkie wyrobienia elementow natychmiast beda sie objawialy problemami z podawaniem masy do gardzieli. jest za to lekka, ma sie wrazenie ze mozna ja uniesc rekami:) ja do jaguara wzialbym RU bo mialbym obawy ze mechanizmy napedowe w sieczkarni moga nie wytrzymac obciazenia jakie generuje kemper. RU to fabryczna przystawka do jaguara. ja sie nie boje o problemy z podnoszeniem i zasilaniem przystawki bo seryjne przystawki w JD produkuje wlasnie kemper, wiec sieczkarnia jest przewidziana na takie obciazenia.

Opublikowano

Polecam zdecydowanie kemper do jaguara bo lepszy od RU i lżejszy mniej wysunięty do przodu ja miałem przy Claasie 860 RU i szybko się go pozbyłem teraz mam kempera 4500 i jest Super

Opublikowano

może ktos podpowie co moze byc przyczyna zbierania sie dolnych suchych lisci w kanale gdzie ida łodygi. Staje mi szczególnie prawa strona przystawki az sprzegło przypaliłe. Najgorzej jest rano z rosa pózniej juz w miare idzie tylko co jakis czas cofne i jak puscze spowrotem to widac ze na przyczepie kupka samych lisci uschnietych poszła. Te liscie zbieraja sie gdzies miedzy bebnem ty,m co scina a tym co wrzuca do gardzieli. Regulacja sprzegła w tej przystawce to duży problem bo chyba bede musiał troszke podciagnac bo za czesto juz staje ta prawa strona.

Opublikowano

a noże w jakim masz stanie bo mogą byc tępe i szarpie liście mogą byc tarcze wciagajace wydarte (chodzi o zaokrąglone brzegi) i nie zbierają liści z talerza wciągającego bo na nim ci się liście zbierają albo masz samooczyszczacze tępe najlepiej porównaj stan elementów z prawej i lewej strony(z lewej ci nie nawija) i wymień co trzeba i będzie cykac

Opublikowano

napawałem 2 zabieraki na kołach  po jenym na małym i dużym bebnie i jak narazie problem znikł choc troche lisci jeszcze sie tam zbiera. Noże nie sa pierwszej ostrości :) MAM drugi komplet ale nie zdarzyłem oddac do ostrzenia. ten sezon pewnie jakos dokoncze na tych. wczoraj kosiłem wiecej zielska niż kukurydzy i szło jak rotacyjna :)

Opublikowano

to dobrze ale jak nie jaj boże ci sie ten zabierak podegnie to może rozwalic aluminiową obudowe przekladni więc musisz uważac ale ją zazwuczaj się rozwala przy cofaniu zespołu bo do przodu działają sprzęgła a do tyłu cos może ukrecic

Opublikowano

Ma ktos troche pojecia o ustawieniu sprzegieł w kemperze tego głownego na dole i w rotorze konkretnie 4500. Bo ustawienei głownego tego dolnego to nie lada sztuka tarczki i przekładki  to niezła zabawa. Chyab za 4 razem udalo mi sie złozyc tak żeby to w miare chodziło bo sfajczyłem tarczki na wegiel prtzez zapychanie prawego rotora. teraz chce to przed sezonem konkretnie ustawic  i zrobic tak żeby chodziło tip top :) z baryczki podpowedzili że moze pusczac sprzegło w rotorze i jak sie ona zatrzyma to wtedy dostaje sprzegło na dole. Prawy rotor staje jak pójdzie wiecej ziela lub zle sie ułozy kuku i zablokowuje kanał prowadzacy mase do gardzieli szczgolnie jak jest mokra z rosa lub duzo zielska.

Opublikowano

Chłopaki wycierają mi sprzęgła kłowe z prawej strony co pędzą duży bęben. Wymieniłem jedno łożysko od strony napędu bo już miało luz ale jest jeszcze luz pomiędzy taką tulejką na które nabite jest łożysko a ośką napędzającą. Niby występuje po obu stronach ale jedną wyciera. Czy ma coś wspólnego z tym ustawienie sprzęgieł o których wcześniej mowa? Jak dodaje gazu to prawy duży bęben jakby podskakiwał, może sprzęgła cierne nie puszczają przy nabieraniu prędkości?