Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim. Tak jak w tytule potrzebuje porady od innych rolników. A więc tak chce przejąć gospodarstwo po ojcu, łąki od „x” lat nie były wyorywane, ten rok z pierwszego pokosy szału nie ma :/ Chce wyjść do ojca z propozycją posiania mieszanki gorzowskiej, jeśli mam to zrobić, to jak najlepiej waszym zdaniem? Nie mamy jęczmienia więc żniwa zaczynają się trochę później, jest pszenżyto ozime i owies jary. 
Mój pomysł jest taki żeby jedno z pól po pszenżycie wykorzystac maksymalnie, jest to pole 3/4klasa ,areal 2,30ha blisko  gospodarstwa więc może wypasanie wchodzi w grę i tu do was pytanie.

Mam do dyspozycji siewnik poznaniak 6 i nim zamierzam posiać gorzowską prócz zrobienia próby kręconej w celu dopasowania ilości jaką będę siał. To co powinienem w tym siewniku wymienić, żebym w miarę dobrze wysiał nasiona drobne? Wypelniacz do nasion drobnych, a czy prócz tego coś jeszcze? Z racji że poznaniak ma dość duży odstęp miedzy redlicami siew postaram się zrobić w dłuż i szerz, pole nie jest zbyt szerokie ale da się zrobić 

I jaką mieszankę trawy gorzowskiej doradzacie i dlaczego. Z góry dzięki za odpowiedź. Dodam jeszcze że jestem z woj. Podlaskiego 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez tumek19
      Mam pytanie do was na temat uprawiania tej rośliny, ceny nasion, pielegnacji itp.
    • Przez Balzak
      Wymieńmy doświadczenia kto co stosuje.
    • Przez niudizajn
      Mam problem w postaci łak na torfie. Zrobiłem rok temu renowacje 2,5 ha takich łąk (Roundup + Orka) poczym zasiałem trawę i co sie okazało??? Na trawe było za sucho a na gwiazdnice pospolitą nie. Więc w tym roku na wiosne ponownie Roundup + agregat uprawowy i siew. Trawa urosła tylko tam gdzie torf był "rozcienczony" ze zwykły piaskiem (taki teren u mnie jest) , a gdzie jest sam torf to tawy jest 50/50 z chwastami. Co robić??? Dodam tylko ze odczyn ziemi jest na poziomie 6,5.
    • Przez Rolnik1111
      Witam
      Co sądzicie o tym poplonie?

W filmie mówią żeby zasiać ją w sierpniu/wrześniu,skosić wiosna przyszłego roku i zaraz po skoszeniu zasiać kukurydze a czy sprawdziłaby się żeby użytkować ją cały rok jak zwykłą łąke i dopiero zaorać?
    • Przez Tanos
      Czy ktoś korzystał kiedyś z aeratora jak tak to z jakim efektem 
  • Dodaj nową pozycję...
v