Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam poszukuję instrukcji, pomocy jak skalibrować skrzynie biegów w valtrze 8150 hitech z 1998r starszy typ komputerka. Przerabiał ktoś ten temat? Mam problem z opóźnionym załączaniem kosza nawrotnego oraz opóźniona reakcja na zmianę polbiegu 1-2

Opublikowano
W dniu 15.02.2025 o 19:38, marekdron napisał(a):

Tam się nic nie kalibruje.  Pewnie usterka mechaniczna w koszach rewersu i półbiegów.

No właśnie nie do końca bo mechanicznie jest sprawdzony (naprawiałem kosz od napedu przedniej osi i była sprawdzona cała skrzynia powymieniane uszczelnienia itp.) cewki na elektrozaworach też sprawdzałem, były podmieniane. A mimo to cały czas po załączeniu jazdy do tyłu ciągnik rusza z opóźnieniem. Problem z półbiegami wyszedł po jakimś czasie i nie jest aż tak dokuczliwy. 

49 minut temu, v11 napisał(a):

98 to valmet w menu są ustawienia poszczególnych sprzęgieł od 1 do 5 ale w starszych nie wiem jaki kod

Po wejściu w menu serwisowe fIII mam cyfry od 1 do 9 i mogę zmieniać zakres od -5 do +5 na wszystkich pozycjach jest wartość 00, są chyba też podpunkty jeśli dobrze pamiętam A,F,5,L ale tam raczej są zmiany takich ustawień jak z mili na km bo są wartości albo 1 albo 2.

Opublikowano

Pamiętasz może czy te ustawienia należy zmieniać na rozgrzanym odpalonym ciągniku? Czy nie ma to większego znaczenia ?

3 minuty temu, marekdron napisał(a):

Mierzyłeś cisnienia na koszu do jazdy do przodu i do tyłu i w jakim tempie  narasta ?

2 lata temu mierzyłem nie pamiętam jakie to były wartości ale były w normie i oba zbliżone do siebie, na koszu nawrotnym narastało po czasie właśnie jakby po czasie dostał sygnał 

Zaznaczę ze ciągnik mam 2 lata i przez ten czas tak pracowałem i nie ma z nim większych problemów jeśli chodzi o skrzynie tylko to opóźnienie czasem bywa irytujące 

Opublikowano

jak cewki były zmieniane to problem może być w cewkach bo niektóre mają działanie impulsowe czyli ma narastać  z lekkim opóźnieniem czyli płynnie