Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Qwazi napisał(a):

Załóżmy, że Sławek ma koszt litra mleka na poziomie 1,5 zł ( choć ma więcej )...jak mleko spadnie poniżej tego 1,5, a on produkuje 40 tys litrów miesięcznie, to jak on to może zbilansować🤔. A się wyspecjalizował bez możliwości zmiany kierunku hodowli, bo, jeśli będzie chciał zbić koszty i nie da tym krowom tego co one potrzebują to mu się zaczną problemy. A te problemy zgenerują koszty. Jakby się nie odwrócił tak ma zadek z tyłu. 

Moja córcia modli się, żeby się ceny mleka utrzymały...

Dobrze, że choć masz soltysa. On zawsze tyle samo płaci za cielaki górka, czy dołek😂

Edytowane przez Ajeto
Opublikowano
Teraz, slawek74 napisał(a):

U mnie więcej pies mięsa jee niż moja rodzina 6 osób 🤭

To albo rodzina wege albo pies z tych których nie chciał bym spotkać na swojej drodze.

Mam kota co jak z rana mu swojskiej szynki bądź kiełbasy nie dam to łazi za mną i ryja piłuje 🤣

• Haha 2
Opublikowano
1 minutę temu, Bezduszna napisał(a):

Nie całkiem ale zwierza to zwierzę nie da się ukryć 

Nawet dwa psy tej samej rasy mogą być inne 🙋‍♂️😁 mam ponad 100 zwierząt i każde jest inne 🙋‍♂️😁

Opublikowano
2 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Nie całkiem ale zwierza to zwierzę nie da się ukryć 

A że ja tak zapytam, bo nie wiem poważnie... Prowadzisz ty jakąś działalność rolniczą? Czy tylko kwiatki na parapecie?🤔

Opublikowano
1 minutę temu, donweter1989 napisał(a):

To albo rodzina wege albo pies z tych których nie chciał bym spotkać na swojej drodze.

Mam kota co jak z rana mu swojskiej szynki bądź kiełbasy nie dam to łazi za mną i ryja piłuje 🤣

Pies anioł dla swoich ale dla obcych już nie pewnie z 50kg bo przybrał 😁

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, donweter1989 napisał(a):

Będzie i po 60 zł niech tylko świnie z 50 gr podskoczą. Zaraz będzie lament zakładów, że świnie trza drogo od rolnikow kupować. Ja to chociaż tych kiełbas nie muszę kupować i to mi najbardziej pasuje w tej hodowli 

Ja z tego wszystkiego to drugiej wędzarni się dorobiłem.poltusza u nas 12 na rzeźni.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Wpaw napisał(a):

A że ja tak zapytam, bo nie wiem poważnie... Prowadzisz ty jakąś działalność rolniczą? Czy tylko kwiatki na parapecie?🤔

Czy jest to tak ważne. 🤔

Dla mnie nie ma żadnej różnicy czy ktoś prowadzi działalność czy nie wazne jest jakim jest człowiekiem i rozmówcą. 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
16 minut temu, slawek74 napisał(a):

Mariusz weterynarz z interwencjią był jeden raz u mnie w tym roku reszta profilaktyka 🙋‍♂️

Nie wierzę niestety. Słyszę co mi córka opowiada🤷

16 minut temu, Wpaw napisał(a):

Jaki ty cienias jak pipidòwy za tyle kasy chcesz kupować? A zapomniałem radny🤭🤪🥹

Cienias radny🤷😁

15 minut temu, slawek74 napisał(a):

Ja nie pójdę ale ty tam już ruszaj...🙋‍♂️

Pojedziesz🤔

Opublikowano
Teraz, donweter1989 napisał(a):

Był ostatnio emeryta kolega na bajerze to mówił że 800 zł w rzeźni za połówkę skasowali 

Teraz wybiłem trochę-9zlkg

Sztuki wagowo od 135-148kg

• Like 1
Opublikowano
Teraz, Bezduszna napisał(a):

Czy jest to tak ważne. 

Dla mnie nie ma żadnej różnicy czy ktoś prowadzi działalność czy nie wazne jest jakim jest człowiekiem i rozmówcą. 

No nie, ale odpowiedzieć można. Pewnie w bloku mieszkasz? 

A gdzie ten stary Pafnucy? Pewnie w busie przed cmentarzem koczuje, żeby nie popuścić miejscówki 🤔😁

Opublikowano
17 minut temu, slawek74 napisał(a):

Nie wieszo czym piszesz 🤦

To jej rzeczowo wytłumacz. To jest dziewczyna z miasta. I tak dużo chwyta z tego co tutaj klepiemy 

14 minut temu, Ajeto napisał(a):

Dobrze, że choć masz soltysa. On zawsze tyle samo płaci za cielaki górka, czy dołek😂

Jak będzie dołek w mleku to cieluny zostaną u mnie. Przecież to jest chyba logiczne🤔...a Ty z logiką nie powinieneś mieć problemu 🤷 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

To jej rzeczowo wytłumacz. To jest dziewczyna z miasta. I tak dużo chwyta z tego co tutaj klepiemy 

Ta? To zapytaj o wiertła do bakielitu 😁

Edytowane przez Wpaw
Opublikowano
3 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Jak będzie dołek w mleku to cieluny zostaną u mnie. Przecież to jest chyba logiczne🤔...a Ty z logiką nie powinieneś mieć problemu 🤷

To po kij trzymać się takiego soltysa gdy cielęta w cenie? 

Opublikowano
5 minut temu, Qwazi napisał(a):

Jak na razie to ma sieczkę zamiast rozumu. 

Wybacz że tak mówię ale jak na razie tak ja to widzę. 

Opublikowano
9 minut temu, Wpaw napisał(a):

No nie, ale odpowiedzieć można. Pewnie w bloku mieszkasz? 

A gdzie ten stary Pafnucy? Pewnie w busie przed cmentarzem koczuje, żeby nie popuścić miejscówki 🤔😁

Mieszkam w ładnej okolicy😁

Opublikowano
51 minut temu, Qwazi napisał(a):

Kasia, ja i tak wytrzymam większy spadek ceny niż Sławek, bo mam niższe koszty, tylko po co🤔. To raz. Dwa, to wolę jeść łyżeczką a nie chochlą, bo się można wrzodów nabawić. Trzy, to mi już obcięli 45 gr a nie 30. Jak obetną jeszcze 30 to się zacznę zbierać do tego co pisałem wcześniej 

To jest Panna Katarzyna 🤔

• Haha 2
Opublikowano
6 minut temu, Wpaw napisał(a):

Jestem dziewczyną to nie znaczy że nie wiem o czym mówisz. 

Więcej wiem o wiertłach niż powinnam ale tym się nie chwalę jak ty teraz 🤣

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Wpaw napisał(a):

Nie dogryzaj jej🙏...

3 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Jestem dziewczyną to nie znaczy że nie wiem o czym mówisz. 

Więcej wiem o wiertłach niż powinnam ale tym się nie chwalę jak ty teraz 🤣

Kasia, nie ma wierteł z bakelitu

Edytowane przez Qwazi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v