Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
39 minut temu, dsbh napisał(a):

Żadnej wdzięczności z Twojej strony. Człowiek się stara, staje na głowie żeby miała lżej a tu proszę. Sama se poradzi 😁. Masz informacje i jak widać jeszcze więcej niewiadomych jak wcześniej :P.

Wiem ile potrzeba to mi wystarczy do postawienia ścianki. 

Opublikowano
11 minut temu, Wpaw napisał(a):

Spoko, np "nie mów nikomu"

Ale ten 1670 zacząłem kiedyś oglądać jakoś mi się nie spodobał. Wolałem już - idź przodem bracie.

"Idź przodem bracie" to jest film zrobiony na kształt filmów amerykańskich tylko niby osadzony w polskich realich, co jest fikcyjne. Za to baaardzo nadrabia stroną techniczną. Konsultacje z zakresu techniki i taktyki działań oraz wyszkolenia indywidualnego aktorów zostały tam wykonane na wysokim poziomie.

Na marginesie, w temacie filmów to miałem duże oczekiwania od "Diabła", ale się zawiodłem. Lubos dużo lepiej prezentował się w "Drogówce" mimo, że do tego filmu komandosi go nie przygotowywali 

12 minut temu, Uziu92 napisał(a):

Szybcy i wściekli to też zrobił się SF mniej więcej od 4 części, no może 5. Ostatnie produkcje to nie wiele mają wspólnego z tym co było na początku. Robią już z tego  tasiemca na siłę. 

Dobrze, że oglądałem tylko dwie pierwsze części 😁

Opublikowano
45 minut temu, dsbh napisał(a):

@slavvek z czego byś robił ścianę. Murował z cegieł czy gk 🤔 ?

Ja to raczej gk. Jak Bezduszna kazałaby mi się rozpędzić i głową.... to mniej będzie bolało.

Opublikowano
3 minuty temu, Qwazi napisał(a):

"Idź przodem bracie" to jest film zrobiony na kształt filmów amerykańskich tylko niby osadzony w polskich realich, co jest fikcyjne. Za to baaardzo nadrabia stroną techniczną. Konsultacje z zakresu techniki i taktyki działań oraz wyszkolenia indywidualnego aktorów zostały tam wykonane na wysokim poziomie.

Na marginesie, w temacie filmów to miałem duże oczekiwania od "Diabła", ale się zawiodłem. Lubos dużo lepiej prezentował się w "Drogówce" mimo, że do tego filmu komandosi go nie przygotowywali 

Dobrze, że oglądałem tylko dwie pierwsze części 😁

Lubię filmy o mafii, służbach specjalnych. Diabła nie widziałem a drogówka słaba. Z polskich to "dom zły" był fajny.

Opublikowano
8 minut temu, Uziu92 napisał(a):

Ja tam seriali nie oglądam.  Czasem się do kina skoczy z żoną, ale to ona wybiera repertuar. Byliśmy na kilku polskich filmach to po prostu szkoda czasu i pieniędzy, za to niektóre zagraniczne to dopiero były filmy. Aż dreszcze szły na trihlerach. 

Może w ostatniej części szybkich wysadza całą ziemię atomówka i skończy się ten cyrk 😂

Ja przestałam chodzić do kina. Wolę sobie w zaciszu domowych jakiś dobry film na platformie stremingowej obejrzeć. 

Zawsze jest coś do wyboru nawet jeśli trzeba zapłacić za niego. 

Opublikowano
1 minutę temu, Bezduszna napisał(a):

Ja przestałam chodzić do kina. Wolę sobie w zaciszu domowych jakiś dobry film na platformie stremingowej obejrzeć. 

Zawsze jest coś do wyboru nawet jeśli trzeba zapłacić za niego. 

No wiesz z pieskiem do kina nie pójdziesz🤭 a ty chyba wybredna🤔

Opublikowano
Kallina86 napisał:

38 minut temu, Wpaw napisał(a):

A jaki klimat lubisz? Ja kryminały,horrory, historyczne

Kryminał, akcja, sensacja. Lubię miniseriale na podstawie Harlana Cobena. Czasami obejrzę coś innego jak chociażby 1670. Ale SF albo fantasy no to nie. 

oglądałaś nowość na prime, "Lazarus" tylko on nie jest na podstawie książki Cobena tylko scenariusz napisałem. na podstawie książki fajniejsze

Uziu92 napisał:

15 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Po obejrzeniu Furiozy 1 i drugiej części uważam że to jest film który pokazuje jakie mamy głupie polskie filmy. Nigdy nie widziałam czegoś gorszego. Rozumiem handel narkotyków bójki ale wszystko całkowicie w sztucznym wydaniu ukazane. 

Kiedyś to były Polskie filmy i seriale ale to było kiedyś teraz wszystko jest kopiowane u nas aż się nie chce tego oglądać. 

A które polskie produkcje są dobre ? Mowa o tych z ostatnich lat, wszystkie te filmy komediowe typu  kogel kogel i nie tylko komedie to jest po prostu żenada i kicz dla widzów bezrozumnych. Dno i wodorosty. 

" Jak zostałem gangsterem" "Jak pokochałam gangstera" "Sep" "Gdzie diabeł nie może tam babę pośle"- "Tajemnice polskich fortuny" "kolor zła czerwień" I jest parę fajnych produkcji zależy kto co lubi oglądać

Opublikowano
9 minut temu, Wpaw napisał(a):

Lubię filmy o mafii, służbach specjalnych. Diabła nie widziałem a drogówka słaba. Z polskich to "dom zły" był fajny.

Gdybym miał porównać "Dom zły" i "Drogówkę" wygrałaby jednak "Drogówka". To zupełnie inny charakter fabuły. Inne doznania dla widza. W tym drugim można się identyfikować z bohaterem granym przez Topę. W pierwszym nie ma dla mnie takiego bohatera. Z technicznego punktu widzenia w "Dom zły" nie bardzo jest nad czym pracować. W "Drogówce" lekcje odrobione jak należy...tyle, że akurat tego przeciętny widz nie jest w stanie ocenić. Tak samo, jak stopnia fikcji w tej fabule. Dlatego pewnie moja ocena 

Opublikowano
9 minut temu, Wpaw napisał(a):

No wiesz z pieskiem do kina nie pójdziesz🤭 a ty chyba wybredna🤔

Czy posiadanie psa to od razu łatkę ma się przypięta 🤔 

Tak jak posiadanie kota to domena starych panien i kawalerów. Fakty są inne. 

Opublikowano
4 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Gdybym miał porównać "Dom zły" i "Drogówkę" wygrałaby jednak "Drogówka". To zupełnie inny charakter fabuły. Inne doznania dla widza. W tym drugim można się identyfikować z bohaterem granym przez Topę. W pierwszym nie ma dla mnie takiego bohatera. Z technicznego punktu widzenia w "Dom zły" nie bardzo jest nad czym pracować. W "Drogówce" lekcje odrobione jak należy...tyle, że akurat tego przeciętny widz nie jest w stanie ocenić. Tak samo, jak stopnia fikcji w tej fabule. Dlatego pewnie moja ocena 

Ło panie, widzę że coś tam się znasz😉 ale i tak moim zdaniem starsze filmy są lepsze jak nowe

Opublikowano
Godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

A kto normalny weźmie sprzęt demonstracyjno-zamienny gdzie wiadomo jak taki sprzęt się traktuje ...

Nie wiem jaki to demonstracyjno-zamienny, ale najlepszy zakup to sprzęt testowy. Tylko na taki zakup trzeba mieć własne PLN-y

Opublikowano
Teraz, Qwazi napisał(a):

Nie wiem jaki to demonstracyjno-zamienny, ale najlepszy zakup to sprzęt testowy. 

Demonstracyjny to taki co jeździ po różnych pokazach, na "testy" do rolników, na pojazd zastępczy podczas naprawy. Nigdy bym takiego nie kupił, bo sam wiem jak traktuję testówki xD 

Opublikowano
Teraz, Wpaw napisał(a):

Ło panie, widzę że coś tam się znasz😉 ale i tak moim zdaniem starsze filmy są lepsze jak nowe

Delikatnie tylko 😉. Ona te filmy do najnowszych nie należą 🤷. Coś jest w tym, co napisałeś patrząc na "Diabła" właśnie. Duży piar i mnóstwo promocji, a na ekranie...tak trochę kiepściutko...

1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Demonstracyjny to taki co jeździ po różnych pokazach, na "testy" do rolników, na pojazd zastępczy podczas naprawy. Nigdy bym takiego nie kupił, bo sam wiem jak traktuję testówki xD 

Bo to trzeba, tak jak wyżej napisałem, mieć pieniądz na łapie, wtedy zażyczasz sobie na testy cis konkretnego, a potem wyrażasz chcieć zakupu. Tyle, że to się odbywa w krótkim czasie. O kredycie nie ma mowy. Jak możesz potraktować źle ciągnik na testach, jeśli dostaniesz go na 10 czy 20 godz. I on cały czas będzie monitorowany. Jak się będziesz wygłupiał, to się wyłączy i koniec szaleństw. Chyba że testujesz ciągnik z niskiej półki. To nie wiem jak to wygląda 

Opublikowano
9 minut temu, Qwazi napisał(a):

Jak możesz potraktować źle ciągnik na testach, jeśli dostaniesz go na 10 czy 20 godz. I on cały czas będzie monitorowany. Jak się będziesz wygłupiał, to się wyłączy i koniec szaleństw. Chyba że testujesz ciągnik z niskiej półki. To nie wiem jak to wygląda 

Ja akurat piszę z obserwacji o samochodach i motocyklach ;) Po samym średnim spalaniu widać, że nikt delikatnie tego nie traktował ;) 

Opublikowano

A to ja w tej materii bez żadnej wiedzy jestem🤷...

Co do ciągników to ze dwa zdania mądrości własnych mogę sklecić. W tym roku kończyłem testowanie. Odstawiałem ciągnik jak był jeszcze testowy, następnego dnia przy pierwszym odpalaniu już nie był testowy. I stał cały czas w tym samym miejscu 🤭

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

A to ja w tej materii bez żadnej wiedzy jestem🤷...

No ja kilka motocykli sobie testowałem. To powiem, że obroty do których zazwyczaj kręcę swojego, to przy jeździe testówką były minimalnymi do których schodziłem xD 

Opublikowano
45 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

@Karol6130 🤔🤭

A ty po 7 karolach 🤭🤣

24 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Nie wiem jaki to demonstracyjno-zamienny, ale najlepszy zakup to sprzęt testowy. Tylko na taki zakup trzeba mieć własne PLN-y

Bo🤔🤭

Opublikowano
1 godzinę temu, Bezduszna napisał(a):

Po obejrzeniu Furiozy 1 i drugiej części uważam że to jest film który pokazuje jakie mamy głupie polskie filmy. Nigdy nie widziałam czegoś gorszego. Rozumiem handel narkotyków bójki ale wszystko całkowicie w sztucznym wydaniu ukazane. 

Kiedyś to były Polskie filmy i seriale ale to było kiedyś teraz wszystko jest kopiowane u nas aż się nie chce tego oglądać. 

Teraz nawet jak coś zrobią naprawdę oryginalnego albo ciekawego to znowu gra aktorska leży i kwiczy. Tak miałam np z Krakowskimi potworami na Netflixie, super pomysł wykorzystania naszej mitologii która naprawdę jest pomijania, nawet efekty niczego sobie zrobili, ale ta drętwa gra po prostu zabiła dla mnie całość potencjału i możliwości serii.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v