Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
25 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

U mnie też nic nie chciałi tego jeść. Teraz to likwiduje. Ale widocznie kwestia przyzwyczajenia, bo są rejony gdzie wszystko takie np okolkce Grajewa czy Biebrzy- same torfowe łąki.

No nie wiem czy idzie się przyzwyczaić do takie trawy.

Teraz, Qwazi napisał(a):

Fosfor, potas, wapń 

A przesiać ją?

Opublikowano
3 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Co do planów urządzeń melioracyjnych, to występowałem do Wód Polskich 4 razy. Ani razu nie trafili 🤷

Panie o takie rzeczy pytać. Na wsi wodociąg  praktycznie nie pokrywa się z planem w żadnym miejscu... Ile razy koparka rozpierdoliła rurę jak kopali cokolwiek, zwłaszcza jak nie robi miejscowa ekipa 

Opublikowano

Próbowałem. Nie sprawdza się. Za długo wiosną są zastoiska wodne i to zabija przesiew. Poza tym jaki sens przesiewu, kiedy nie ma zawartości i pH, których wymagają trawy szlachetne 

2 minuty temu, Wpaw napisał(a):

No nie wiem czy idzie się przyzwyczaić do takie trawy.

A przesiać ją?

Teraz, Buszmen11 napisał(a):

Panie o takie rzeczy pytać. Na wsi wodociąg  praktycznie nie pokrywa się z planem w żadnym miejscu... Ile razy koparka rozpierdoliła rurę jak kopali cokolwiek, zwłaszcza jak nie robi miejscowa ekipa 

Pytałem, bo musiałem🤷

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Buszmen11 napisał(a):

U nas jak była awaria gdzieś tam... to pół wsi rozkopali i nie mogli znaleźć zaworu. Dopiero jakiś dziadek przyszedł i powiedział gdzie jest zawór, na mapkach k**wa nie mieli nic albo mieli w złych miejscach 🤭 normalnie kabaret był

4 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Próbowałem. Nie sprawdza się. Za długo wiosną są zastoiska wodne i to zabija przesiew. Poza tym jaki sens przesiewu, kiedy nie ma zawartości i pH, których wymagają trawy szlachetne 

Pytałem, bo musiałem🤷

Tylko że na torfie zrobić dobre pH to jest nie lada wyczyn. Są przecież jakieś trawy no może nie szlachetne ale na jakieś zalewowe tereny. 

Opublikowano
3 minuty temu, Wpaw napisał(a):

U nas jak była awaria gdzieś tam... to pół wsi rozkopali i nie mogli znaleźć zaworu. Dopiero jakiś dziadek przyszedł i powiedział gdzie jest zawór, na mapkach k**wa nie mieli nic albo mieli w złych miejscach 🤭 normalnie kabaret był

U mnie jest jeden zawór na głównej nitce, jak go zamkniesz nie ma wody w pięciu wsiach... Nic więcej nie ma, a powinny być dwa u nas na wsi🤷

7 minut temu, Qwazi napisał(a):

Pytałem, bo musiałem🤷

Jak mus to mus🤭

Opublikowano
2 minuty temu, Buszmen11 napisał(a):

U mnie jest jeden zawór na głównej nitce, jak go zamkniesz nie ma wody w pięciu wsiach... Nic więcej nie ma, a powinny być dwa u nas na wsi🤷

Jak mus to mus🤭

Moja wieś jest dosyć spora ma ponad 300 numerów i kilka dróg. A zaworów to nie wiem ile jest skoro nawet hydraulicy z gminy nie wiedzą 🤭

Opublikowano
1 minutę temu, Wpaw napisał(a):

A zaworów to nie wiem ile jest skoro nawet hydraulicy z gminy nie wiedzą 🤭

U nas w gminie jest jedna osoba która o to dba, regularnie serwisuje hydranty, zawory. W tym roku gmina 12 zaworów wymieniła.

Opublikowano

Moja wieś jest dosyć spora ma ponad 300 numerów i kilka dróg. A zaworów to nie wiem ile jest skoro nawet hydraulicy z gminy nie wiedzą 🤭

Moja też nie mała 1300 blisko mieszkańców zameldowanych, pozostałe mniejsze 30 -80 nr

Opublikowano
2 godziny temu, szymon09875 napisał(a):

Wy sobie odpoczywajcie ja jadę pieniądze zarabiać 🤭

IMG_20251017_185505.jpg

To już chyba starość jest jak się skrzynkę piwa na wytłaczanke jaj w aucie zmienia 🤔

57 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

U nas są i co z tego ... Jak jedyne co się zgadza to rowy melioracyjne xD 

To chyba tak wszędzie jest. U nas to robili w latach 60 i 70. To podobno tam trzeźwy nikt przy tym nie robił. A ten od planów to niby najbardziej najebany był 

Opublikowano
Godzinę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

wiem jak obrabiali kawałki bez drenów, choć w sumie babka opowiada czasem jak przed wojną wyglądała orka... Orali wtedy w zagony po 6 skib (konnych oczywiście), dopiero co odważni to w latach 30 i po wojnie zaczęli orkę "w karie" czyli obecnie znane - bruzda w środku lub dwie na zewnątrz.

Znaczy że wcześniej w jedną stronę?

Całkiem mądrze przy wąskich kawałkach...

Najgorzej jak bardzo długie...

11 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

U nas w gminie jest jedna osoba która o to dba, regularnie serwisuje hydranty, zawory. W tym roku gmina 12 zaworów wymieniła.

Znaczy ..jak dba ..ten ktoś?

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

U mnie też jest gościu od wody nawet mają koparkę ciągnik

13 minut temu, Buszmen11 napisał(a):

Moja też nie mała 1300 blisko mieszkańców zameldowanych, pozostałe mniejsze 30 -80 nr

No moja wiocha to taka Europejska można powiedzieć 🤭 jest gmina kościół apteka przychodnia biblioteka Bank delikatesy Dino. Był weterynarz ale mu się nie opłacało i się wyprowadził.

A i szkoły kiedyś było gimnazjum i podstawówka teraz została sama podstawówka hala sportowa

Edytowane przez Wpaw
Opublikowano
3 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Znaczy ..jak dba ..ten ktoś?

Bardziej sprawdza czy wszystko działa. Regularnie zamyka i otwiera zawory, to samo hydranty. A jak nie działa to raz na rok przychodzi firma i to wymienia.

U nas gmina tego nie ma, jak poważniejsze roboty to firma zewnętrzna to robi.

Opublikowano

No moja wiocha to taka Europejska można powiedzieć 🤭 jest gmina kościół apteka przychodnia biblioteka Bank delikatesy Dino. Był weterynarz ale mu się nie opłacało i się wyprowadził.

Ja to Polska C, gdzie dopiero do Europy 🤭

Opublikowano
Teraz, Buszmen11 napisał(a):

Ja to Polska C, gdzie dopiero do Europy 🤭

Co ty opowiadasz jakie C co się przejmować takimi idiotami co dzielą Polaków, ty ze wschodu? Jeśli tak to podoba mi się ta wasza gwara

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Bardziej sprawdza czy wszystko działa. Regularnie zamyka i otwiera zawory, to samo hydranty. A jak nie działa to raz na rok przychodzi firma i to wymienia

..się nudzi musi niektórym...

Opublikowano
30 minut temu, Wpaw napisał(a):

Tylko że na torfie zrobić dobre pH to jest nie lada wyczyn. Są przecież jakieś trawy no może nie szlachetne ale na jakieś zalewowe tereny. 

Torfu nie odkwasisz. Trzeba odkwaszać rośliny 🤷

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Bardziej sprawdza czy wszystko działa. Regularnie zamyka i otwiera zawory, to samo hydranty. A jak nie działa to raz na rok przychodzi firma i to wymienia.

U nas gmina tego nie ma, jak poważniejsze roboty to firma zewnętrzna to robi.

Zależy jakie roboty ostatnio wymieniali rury na wsi to wszystko robili bez kopania jakaś firma to hedrowała pod ziemią... A sa wsie u nas jeszcze w okolicy gdzie rury wodociągowe są azbestowe 

Edytowane przez Wpaw
Opublikowano
21 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Mamy w gminie dwa oddzielne wodociągi z ujęciami. I każdy ma takiego "opiekuna"

Opublikowano
2 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Torfu nie odkwasisz. Trzeba odkwaszać rośliny 🤷

To jest Qwazi syzyfowa praca 😔

Opublikowano
3 minuty temu, Wpaw napisał(a):

Co ty opowiadasz jakie C co się przejmować takimi idiotami co dzielą Polaków, ty ze wschodu? Jeśli tak to podoba mi się ta wasza gwara

ESI to nie wschód 🤷  tak na poważnie wszystko jest w mieście tj 10km ode mnie. Dino po drodze dwa, biedra się buduje, kościół, sklepy we wsi są... 

Opublikowano
1 minutę temu, Buszmen11 napisał(a):

ESI to nie wschód 🤷  tak na poważnie wszystko jest w mieście tj 10km ode mnie. Dino po drodze dwa, biedra się buduje, kościół, sklepy we wsi są... 

Się rozumie kumpel miał d*pę w Sieradzu 🤭 spory kawałek ode mnie jo jestem mazowsze kole Żydłowca znaczy Szydłowca 🤭

Opublikowano

Nie blisko 14km

2 minuty temu, Buszmen11 napisał(a):

Do Skarżyska Kamiennej masz daleko