Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
58 minut temu, Baks00 napisał(a):

Aj czas coś zasiać 

Kawka,śniadanko i można ruszać 

!!! Dzisiaj mus wczesniej skończyć robotę może  @szymon09875 co postawi .....🤔Swacie dużo cierpliwości Życzę i pieniędzy (by było w końcu od kogo pożyczyć)🤭🙋🎂

Dzięki ;)

Wpadaj choćby zaraz, muszę tylko jeden zestaw belek przywieźć i owinąć potem już można dziabać 🤭 

Choć impreze to mam zaplanowaną w garażu z fergusonem, ale jak kto wpadnie to kieliszek chleba zawsze się znajdzie 🫣

• Like 1
Opublikowano

nawet cieplo  ..

12 godzin temu, 12Pafnucy napisał(a):

Pod co?

Ja dziś siewy zbóż zakończyłem...chyba jako jeden z ostatnich...

Pszenica...całkiem ładnie siewnik z próbą się zgrał...

Umyć trochę,pod dach co się da...

Już tylko obornik i orka zimowa...usługi dopiero ..no za pół roku....echch...skąd teraz na zapiekanki wezme.......

Nie lubię zimy...😢

u nas dopiero zaczynamy sezon siewow..

ci co siali we wrzesniu juz dawno nie gospodarza..

tobie zostalo tylko odejscie..na motorku

11 godzin temu, 12Pafnucy napisał(a):

Kurna....mie to nie mówią ...masz Ty podejście do ... kobiet...i ..

Może być zdjęciem przedstawiającym tekst

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, jacus napisał(a):

tobie zostalo tylko odejscie..na motorku

Myślisz się.

Inny region i może inne terminy..

Ale z tego co Piotr pisał,  to i u was po zasiewach..

Tylko ty zawsze opóźniony ..nie tylko z siewem...🤭

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
13 godzin temu, Gość napisał(a):

Polujesz  na mnie od długiego czasu. Przypierdalasz się co raz częściej. I znowu piszesz by wyszło na Twoje. Na deszcz narzekam Od żniw bo praktycznie go nie ma, ale wygodnie Ci napisać że cały sezon nie było a plony wysokie, by udowodnić że tylko narzekam.

Byś pomyślał to byś wiedział że stare się karczuje zwłaszcza jak kupione wielogatunkowe w rozstawie uniemożliwiającej wygodną obsługę.

I powinieneś wiedzieć że sady to nie zboże i tego nie opryskasz w 10 minut. I nie ma sensu obsadzać całego gospodarstwa. A zboże są płodozmianem dla sadów i jagodników.

Ktoś bronił Tobie iść tą drogą?

17 minut temu, Qwazi napisał(a):

A co to się że Sławkiem wydarzyło 🤔🙆

11 godzin temu, Mateusz1q napisał(a):

no xDD obejście tip top porobione a ciągle narzekanie. toksyczny gościu 

13 godzin temu, jacor73 napisał(a):

Bo cały czas płaczesz, a to rekordowo niskie opady deszczu, które pozwalają na plony powyżej 7 ton, a to teraz brak opłacalności produkcji roślinnej. Skoro jest tak źle, to czemu karczujesz sady i obsiewasz tymi nieopłacalnymi zbożami. Wczoraj płakałeś nad ogłoszonym przeciętnym dochodem na ha przeliczeniowy, który sam kilkakrotnie przekraczasz.

Reszta nie lepsza, nie opłaca się siać pszenicy, ale to nie przeszkadza, żeby kupować nowe działki płacąc po 100 tys za hektar, albo brać w dzierżawę po 4 tys bez dopłat. Nauczyliście się płakać i beczycie jak jednodniowe cielęta odsadzone od matki. Rolnicy to chyba najbardziej roszczeniowa grupa zawodowa zaraz po nauczycielach.

Nie opłaca się, to rzucić w cholerą i zmienić branżę

Jak piszę, że 800 za pszenżyto, to jest nędza, to rozwojowcy twierdzą, że jest to bardzo dobra cena, wystarczy tylko zwiększać plon i areały

• Thanks 1
Opublikowano
4 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Kurde niefajnie. Grono tych, co mają coś do powiedzenia się kurczy strasznie😞...

Wtrącę ja swoje 2 grosze, agrest gościu z potężną wiedzą którą chętnie dzielił się z nami, zawsze odpowiadał na zapytanie... Szkoda.

Miejmy nadzieję że wróci

Opublikowano
42 minuty temu, Wiesio80 napisał(a):

To nie szabat dzisiaj? Ty naprawdę jesteś żydem? Takim obrzezanym?

Nie wierzący.  

Mam korzenie, dziadek był żydem. 

Opublikowano (edytowane)

Sławek to jest naprawdę poukładany facet. On nie tylko ma ogromną wiedzę, się ma też charakter i trzeźwą ocenę rzeczywistości. Mam z nim kontakt. Rozmawialiśmy wiele razy na różne tematy. Doradzał mi też pewne rzeczy, które się sprawdziły. Gdyby miał nie wrócić, to będzie duża strata dla AF

11 minut temu, Elon napisał(a):

Nie wierzący.  

Mam korzenie, dziadek był żydem. 

Co Ty pitolisz🙆. Nie ma czegoś takiego jak niewierzący Żyd. Albo jesteś żydem albo gojem. To nie katolicyzm, gdzie są wierzący i niewierzący. Judaizm to jest nierozerwalny związek religii z narodem. Żeby się nazwać żydem trzeba wyznawać judaizm

Edytowane przez Qwazi
  • Like 1
Opublikowano

Może ja nie wiem wszystkiego bo nie śledzę wszystkich tematów na AgroFoto po prostu nie mam czasu. 

Jestem tutaj dwa lata przez ten czas mogę wymienić na palcach rąk gości którzy tu mają coś pojęcia nie ubliżając nikomu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v