Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

przecież większy ma większe koszty 1litra produkcji mleka. nowe budynki pracownicy dzierżawy

No właśnie to próbuje Zbyszkowi wytłumaczyć i już nie mam pomysłu jak to zrobić prościej 🤷...no ale ma prawo nie rozumieć 

Opublikowano
Teraz, Qwazi napisał(a):

te☝️ nigdy nie napisałem żeś...taki🤷. Zresztą do nikogo tak nie napisałem. Jedynie do Łorawioka, że cienias🤷

No wiem..

Skrót.

Ty człek na poziomie...

Ty żeś...debeściak...

Zawsze..

• Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, Mateusz1q napisał(a):

ja to bym chciał żeby mleko spadło na 1,3zl  

Parę patologii by się skończyło i by wyszło kto jaki sztywny hodowca 

• Like 1
Opublikowano

wydajnosc zmniejsza zysk ..trza byc durniem zeby tego nie rozumiec ....jedni patrza zysku i nie przekraczaja pewnego progu bo po co robic przewal i koszty  ...inni dybia na ilosc i marnuja zdrowie i zycie w oborach i gowno z tego maja 

• Like 6
Opublikowano
2 minuty temu, Qwazi napisał(a):

no ale ma prawo nie rozumieć 

No bo się kuźwa nie da...!!!

Jak mam prościej...??

Kuźwa jak kupuję do żelaznego dużo...to mam upust że na tydzień na pracownika wystarczy...

Rozumiesz teraz ???🤭😉

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Ty żeś...debeściak

No bez przesadyzmu...bo mi się przypomniał Szymka 1ccm🤭...ale żem się uśmiał 🤣😂

Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

No bo się kuźwa nie da...!!!

Jak mam prościej...??

Kuźwa jak kupuję do żelaznego dużo...to mam upust że na tydzień na pracownika wystarczy...

Rozumiesz teraz ???🤭😉

W żelaznym rozumiem...w oborze mlecznej...nie działa 😁

Opublikowano

Parę patologii by się skończyło i by wyszło kto jaki sztywny hodowca 

A to inna historia ....chiba,.

1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

żelaznym rozumiem...w oborze mlecznej...nie działa 😁

No nie wiem...

Wydaje mi się że ekonomia podobnie wszędzie działa ..

Naprawdę ciężko mi pojąć że mały może coś taniej zrobić...

Ale wiem....że wiedzieć mogę zbyt mało...🤷

Opublikowano
5 minut temu, Qwazi napisał(a):

ale żem się uśmiał

No i to tu najważniejsze.

Pogadać, pośmiać się..

Po co te wasnie pomiędzy niektórymi...

Każdy może inaczej to widzieć, inne zdanie mieć...

Trzeba się szanować....a nie...

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Qwazi napisał(a):

No bez przesadyzmu...bo mi się przypomniał Szymka 1ccm🤭...ale żem się uśmiał 🤣😂

W żelaznym rozumiem...w oborze mlecznej...nie działa 😁

Dlaczego nie działa.

Może się zdarzyć tak że jeśli będziesz dobrym mleczazem i będziesz dla mleczarni wydajny to lepszą dostaniesz umowę czyli więcej zarobisz na 1litrze mleka niż pozostali. 

Więc Pafnucy więcej kupi upust będzie 

Ty więcej będziesz dawał i lepszego mleka to mleczarnia da ci większą cenę. Więc zysk większy zamiast upustu. 

Zysk i upust można pod jedno podciągnąć dwie branże ale to samo. 

Opublikowano
18 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

No mi się wydaje...ze wrecz odwrotnie...

Bo gdyby jak Ty widzisz....no to by górowały gospodarstwa z kilkoma sztukami krów...

I tu nawet nie ma co liczyć ..wystarczy ...zobaczyć...

Kupiłeś?

Dasz się ... kajtnąć?

...kurna...jak takim kartofle obredlic...?🙆

Dam 

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Tak🤔 to jak wyjaśnisz, że mleczarnia ma progi ilościowe i ten, kto sprzedaje więcej, czyli hurtowe ilości ma wyższe ceny🤔...przecież na wolnym rynku, dajmy na to gwoździ, jak chcesz sprzedać więcej musisz sprzedać taniej🤷...to jakby inna ekonomia🤔

4 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Dlaczego nie działa.

Może się zdarzyć tak że jeśli będziesz dobrym mleczazem i będziesz dla mleczarni wydajny to lepszą dostaniesz umowę czyli więcej zarobisz na 1litrze mleka niż pozostali. 

Ty więcej będziesz dawał i lepszego mleka to mleczarnia da ci większą cenę. Więc zysk większy zamiast upustu. 

No musi negocjować. Są progi ilościowe, po przekroczeniu których cena rośnie 

• Thanks 1
Opublikowano
10 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

A to inna historia ....chiba,.

No nie wiem...

Naprawdę ciężko mi pojąć że mały może coś taniej zrobić...

Ale wiem....że wiedzieć mogę zbyt mało...🤷

masz racje, wydaje ci sie

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Dam 

Jak naprawdę kupiłeś...no to trochę gul mi skoczył...

Ale cieszą mnie takie zakupy rolników...

Ile to koni, i skąd pienionzki miałeś...?

1 minutę temu, Mateusz1q napisał(a):

masz racje, wydaje ci sie

No być może..

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

Tak🤔 to jak wyjaśnisz, że mleczarnia ma progi ilościowe i ten, kto sprzedaje więcej, czyli hurtowe ilości ma wyższe ceny🤔...przecież na wolnym rynku, dajmy na to gwoździ, jak chcesz sprzedać więcej musisz sprzedać taniej🤷...to jakby inna ekonomia🤔

dokladnie ...paradoks ,ale glupiemu nie wytłumaczysz i tyle

Opublikowano
22 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

@slawek74 nie zesraj się 😜 , ale zobacz deska zobowiązuje 

IMG_20250913_183027_372_HDR~2.jpg

Bo bym Cię pominął...to jest na Twoim podwórku, zatem gratuluję nabytku i życzę zadowolenia💪...teraz powinieneś się skupić na motywacji do pracy, a najlepszą byłby Marcin junior😊

1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

skąd pienionzki miałeś...?

Gentlemani nie rozmawiają o pieniądzach 🤷😉

• Haha 1
Opublikowano

przecież na wolnym rynku, dajmy na to gwoździ, jak chcesz sprzedać więcej musisz sprzedać taniej🤷...to jakby inna ekonomia🤔

No ale jak dużo na raz...

No to się opłaci...szybko, mało roboty...hurt...

Kuźwa...to dziecinne pytania...no weśś..

Opublikowano
16 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Dlaczego nie działa.

ta dalej nic nie rozumie jak onucy ..ot bezmózgowce 😲 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Qwazi napisał(a):

No musi negocjować. Są progi ilościowe, po przekroczeniu których cena rośnie 

Oczywiście że tak ale jeśli weźmiemy pod uwage progi ilościowe to wtedy musimy jednocześnie mieć większą wydajność cały czas aby tą cenę utrzymać. I tu trzeba się zastanowić czy to się będzie na dłuższą metę opłacało czy nie. Wiadomo że wszystko trzeba przemyśleć i obliczyć czy będziemy na tym wychodzić na plus, czy na czysto co mam się zupełnie nie opłaci, czy będziemy liczyć straty. 

Uważam że lepiej być tak po środku. 

Edytowane przez Bezduszna
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v