Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

U nas też tak mówią, zwłaszcza starsi. Tylko zamiast "la" jest "lo". 

Krakusów to zapamiętałem z "idę na pole" "przecież tu nie ma pola" "po waszemu idę na dwór"...z nimi z kolei byłem w Szczytnie i w Słupsku. Znaczy w Słupsku był jeden, oprócz niego był Gdańsk, Katowice i ... Lubartów 😊

Opublikowano
12Pafnucy napisał:

1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

Na Podlasiu tak mówią. Kaziowi też się niedawno zdarzyło. Miałem na kompanii cały pluton podlasiaków. Oni nawet mówiąc "dla mnie" skracali i mówili "la mnie"

..dla mnie ukradli rower....😄

znaczy że piechotą wracasz 🙋‍♂️🤪

• Haha 2
Opublikowano
3 minuty temu, dsbh napisał(a):

Dawaj 🤫.

No właśnie myślałeś czy on myśli o tym, co Ty pomyślałeś....

I nawet nie nie mów że nie...🤭

Teraz, slawek74 napisał(a):

znaczy że piechotą wracasz 🙋‍♂️🤪

Czyli nie dla mnie...😭

Opublikowano
7 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Owszem..nie tylko...

Jest jeszcze jego podnóżek....Lucuś...więcej tu takich nie ma...

Jeszcze o jednym zapomniałeś wspomnieć ,🫢 uwierz mi jest gorszy niż oni razem wzięci. 

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

Krakusów to zapamiętałem z "idę na pole" "przecież tu nie ma pola" "po

...no jak czytam Piotrka, i widzę obejście Jacuś...no to tam pole mają przy domu....

Ja pole mam daleko...a obok domu ....dwory...🤭

1 minutę temu, Bezduszna napisał(a):

Jeszcze o jednym zapomniałeś wspomnieć ,🫢 uwierz mi jest gorszy niż oni razem wzięci. 

Któż to?

Aż mnie zaciekawiło.

Wydawało mi się że gorszych brak...

Ale ja wiem że czasami się...mylę...

Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Aha...oki...

No tu myślenie...bez przesady z mojej strony oczywiście ..nic tu nie da....

Bo to jakoś inaczej cza liczyć....po Twojemu.

No quzwa Qwazi...weź...bo mie sie scyzoryk...

Jak inaczej🤔...już Ci pokazałem na najprostszym przykładzie paszy treściwej, jakiś czas temu...moja krowa dostaje 4 kg paszy po 1800 zł za tonę i daje 20 litrów. Karola Krowa dostaje 12 kg takiej paszy po, załóżmy 1500 zł, bo Karol ma upust, i daje 40 litrów. Kto ma wyższy koszt paszy treściwej w litrze uzyskanego mleka? Toć to jest proste. Zawodnik wyczynowy, żeby dźwigał dźwigał ciężary musi mieć odpowiednio zbilansowaną dietę do potrzeb jego organizmu w tym dźwiganiu. Zwykły szary człowiek tyle nie dźwignie i takiej diety mieć nie musi, a nawet nie może. Nie wiem jak Ci to prościej wytłumaczyć🤷

Opublikowano
14 minut temu, dsbh napisał(a):

.

Skąd wiesz o czym kto myśli ? Wiesz o czym ja teraz myślę 🤫 :ph34r:.

Ja nie wiem kto o czym myśli. Qwazi sam stwierdził co innego niż było napisane 

31 minut temu, Qwazi napisał(a):

Ja zrozumiałem co Bogdan miał na myśli, bez żadnego problemu 🤷

Więc mi tu nic nie wmawiają że ja coś miałam na myśli. 

Tylko powiedziałam że jeśli miał co innego na myśli to jednak inaczej wyszło. 

Opublikowano
Teraz, Qwazi napisał(a):

Nie wiem jak Ci to prościej wytłumac

Na sztuki wyjdzie taniej...jak więcej...i tu by był koniec dyskusji...

Ten sam pracownik do dwóch, jak do 10 dziesięciu...to samo auto przywiezie więcej za mniej...tak w skrócie...

Nie da się być tańszym mniejszym...nie w tych czasach...

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Bezduszna napisał(a):

tyko sie pojawilas a juz pchalas nos w moja rodzine pani nochalowa ...za glupia jestes aby mnie podejsc i na cos nabrac , zadnej zemsty nie bedzie za stare czasy bo jestes za cienka ..jestes psychiczna i temu jestes stara zbzikowana  panna w przepiconych majtach ...🤣 zebys byla normalna to bys miala faceta ...🤣🤣🤣🤣

Edytowane przez Bogdan_ja
  • Haha 2
Opublikowano
6 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

...no jak czytam Piotrka, i widzę obejście Jacuś...no to tam pole mają przy domu....

Ja pole mam daleko...a obok domu ....dwory...🤭

Któż to?

Aż mnie zaciekawiło.

Wydawało mi się że gorszych brak...

Ale ja wiem że czasami się...mylę...

Nic więcej nie powiem. I tak za dużo jezykiem  chlapnełam niż powinnam. Trudno jednak się nie domyśleć o kogo chodzi. 

Opublikowano
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Na sztuki wyjdzie taniej...jak więcej...i tu by był koniec dyskusji...

Ten sam pracownik do dwóch, jak do 10 dziesięciu...to samo auto przywiezie więcej za mniej...tak w skrócie...

Nie da się być tańszym mniejszym...nie w tych czasach...

Ale właśnie tak dokładnie w dzisiejszych czasach jest🤷...dobra koniec tej dyskusji, no też już nie wiem jak Ci odpisywać 

2 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Ja nie wiem kto o czym myśli. Qwazi sam stwierdził co innego niż było napisane 

Stwierdziłem fakt, że zrozumiałem Bogdana, bo niejednokrotnie już tu było poruszane, że ma pracownika. Jacuś owego pracownika obdarzył nawet mianem parobka. Więc nie widziałem w tym, co Bogdan napisał żadnego drugiego dna🤷

Opublikowano (edytowane)

@Qwazi Ty Wiśle kijem zawracać chcesz...

Wiem że teraz płytki, no ale....

Czemu to w większości drobno się zwijają, czemu Ziemia tak droga?

Czemu gospodarstw coraz mniej, a pogłowie wzrasta, czemu średnia ha coraz większą...

Ty kuźwa w jakiejś bajce się zatrzymałeś,,, bosdz swoje wyliczenia...z czegoś tam...

Nie potrafię podać bardzo konkretnych danych ..

Wiem że takie gospodarstwa jak Piotra, czy nawet Twoje...są fajne...ale ekonomicznie...bez szans...

I ja nie muszę tego udowadniać...

Rynek to ...udowadnia...

Takie gospodarstwa to noszą już tylko...

Tak jak to widzę...

Nie mówię że to dobrze...

W innych dziedzinach też tak się dzieje... 

....kurna...już miałem nic..

No ale Qwazi przynajmniej nie zwyzywa...

Co najwyżej napisze...że jestem guuupi...😉

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
13 minut temu, Qwazi napisał(a):

Jak inaczej🤔...już Ci pokazałem na najprostszym przykładzie paszy treściwej, jakiś czas temu...moja krowa dostaje 4 kg paszy po 1800 zł za tonę i daje 20 litrów. Karola Krowa dostaje 12 kg takiej paszy po, załóżmy 1500 zł, bo Karol ma upust, i daje 40 litrów. Kto ma wyższy koszt paszy treściwej w litrze uzyskanego mleka? Toć to jest proste. Zawodnik wyczynowy, żeby dźwigał dźwigał ciężary musi mieć odpowiednio zbilansowaną dietę do potrzeb jego organizmu w tym dźwiganiu. Zwykły szary człowiek tyle nie dźwignie i takiej diety mieć nie musi, a nawet nie może. Nie wiem jak Ci to prościej wytłumaczyć🤷

40 litrów średnia żeby mieć to pasza treściwa nie kosztuje 1500 tylko trzeba tam podsmalić dodatków. im wyższa wydajność tym kilogram paszy droższy treściwej 

25 minut temu, Qwazi napisał(a):

Na Podlasiu tak mówią. Kaziowi też się niedawno zdarzyło. Miałem na kompanii cały pluton podlasiaków. Oni nawet mówiąc "dla mnie" skracali i mówili "la mnie"

no niestety ale to rusycyzm u chce z tym walczyć bo to kraj wrogi nam 

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Qwazi napisał(a):

Ale właśnie tak dokładnie w dzisiejszych czasach jest🤷...dobra koniec tej dyskusji, no też już nie wiem jak Ci odpisywać 

Normalnie...

Ja wiem że większy może taniej....oczywiście, o ile nie przesadzi z robieniem kosztów...

Wiesz że ...gdzieś o tym słyszałem....nie po to by się sprzeczać napisałem.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Bogdan_ja napisał(a):

ja onucy to potega za to gospodarcza ....wytlumaczy zara jak gospodarzyc i sie rozwijac 🤣🤣🤣🤣🤣🤣

wielki ekonomista  co baba robi na niego 🤣

Bogdan czy ty dzisiaj nie masz czego innego do roboty,🤔. Poszukaj sobie czegoś w garażu na pewno cos by się znalazło. Tylko pamiętaj aby zapalić światło abyś w nim w coś nie depnał 🤣

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

Normalnie...

Ja wiem że większy może taniej....oczywiście, o ile nie przesadzi z robieniem kosztów...

Wiesz że ...gdzieś o tym słyszałem....nie po to by się sprzeczać napisałem.

przecież większy ma większe koszty 1litra produkcji mleka. nowe budynki pracownicy dzierżawy

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

takie gołębie jak onucy mysla ze jak krowa daje wiecej to jest wiekszy zysk bo tak mala stopa mu nagadal co niczego sie nie dorobil na tej swojej filozofi 🤣 ..golab nie rozumie ze tylko roboty jest wiecej i gowna do przewalenia 🤣

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano
10 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Trudno jednak się nie domyśleć o kogo chodzi. 

No ja gorszych nie znam.

Ty może masz tych swoich prześladowców, co tam zesta się mieli ku sobie...

No ale to już ....inna bajka...

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

przecież większy ma większe koszty 1litra produkcji mleka. nowe budynki pracownicy dzierżawy

No mi się wydaje...ze wrecz odwrotnie...

Bo gdyby jak Ty widzisz....no to by górowały gospodarstwa z kilkoma sztukami krów...

I tu nawet nie ma co liczyć ..wystarczy ...zobaczyć...

2 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

@slawek74 nie zesraj się 😜 , ale zobacz deska zobowiązuje 

IMG_20250913_183027_372_HDR~2.jpg

Kupiłeś?

Dasz się ... kajtnąć?

...kurna...jak takim kartofle obredlic...?🙆

Edytowane przez 12Pafnucy
  • Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

40 litrów średnia żeby mieć to pasza treściwa nie kosztuje 1500 tylko trzeba tam podsmalić dodatków. im wyższa wydajność tym kilogram paszy droższy treściwej 

Uproscilem maksymalnie jak się dało. Karol tu dokładnie podał swoją dawkę treściwa łącznie z drożdżami, witaminami, buforami itd. Moją intencją było to, żeby wyraziście to pokazać. Jakby to chcieć dokładnie, to ta różnica będzie większa 

11 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Co najwyżej napisze...że jestem guuupi...😉

Te te☝️ nigdy nie napisałem żeś...taki🤷. Zresztą do nikogo tak nie napisałem. Jedynie do Łorawioka, że cienias🤷