Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 minutę temu, Kowalsky30 napisał(a):

Znam portret psychologiczny Radka doskonale. Tanio skóry nie sprzeda

I kto tu odwraca kota ogonem🤔...podał Radek za ile cielaki sprzedał🤔...kolejne proste pytanie🤷

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

Co ty pierdzielisz🤦...policz no to dobrze...

Zawsze chowałem co najmniej miesiąc bo mniejszych handlarz nie chciał brać. Teraz z co najmniej 8 l mleka na dzień .

Opublikowano

I po 100 kg w miesiąc 🤔

1 minutę temu, Michał18 napisał(a):

Zawsze chowałem co najmniej miesiąc bo mniejszych handlarz nie chciał brać. Teraz z co najmniej 8 l mleka na dzień .

Teraz, radekz200 napisał(a):

toż wstawiał ze ładuje komuś innemu 

Ale zrozumiałem, że dla Cię tam czekają bele i @12Pafnucy z turem, żeby załadować🤷

Opublikowano
19 minut temu, Qwazi napisał(a):

Ile🤔 widziałeś tu gdzieś cenę 🤔 podał Radek 🤔

Czytasz to co chcesz przeczytać, a nie to co zostało napisane🤷

I tylko o czym to świadczy 🫢

Opublikowano
1 minutę temu, Kowalsky30 napisał(a):

Moje piją teraz w drugim tygodniu 3x4 litry i będę stopniowo zwiększał dawkę

Przy krowie to wypiją przez cały dzień i 15 l a z wiadra dasz więcej i zaraz sranie

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Kowalsky30 napisał(a):

A nie 10🤔...

@malaczarna ile to Łorawiok pisał, że cielakom mleka daje, bo nie wiem czy dobrze pamiętam 

4 minuty temu, Kowalsky30 napisał(a):

Żyją jeszcze 🤔

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano (edytowane)

Teraz z wiadra daję ze smoczkiem, bo krowy się psuły od tego. Nauczyły się wstrzymywać mleko przez całą laktację a nie tylko krótko po odstawieniu. Wygoda była, ale więcej straty niż pożytku w ogólnym rozrachunku

Edytowane przez Kowalsky30
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Wpaw napisał(a):

Przy krowie to wypiją przez cały dzień i 15 l a z wiadra dasz więcej i zaraz sranie

Przy krowie trudno określić, ale myślę, że 15l to musi być już duży cielun...na pewno koło 1,5 miesiąca. Przemek potrafi dosadzić do jednej mamki cztery cielaki, a ona na pewno nie da 60 litrów 

Edytowane przez Qwazi
  • Like 1
Opublikowano
5 minut temu, radekz200 napisał(a):

jak coś to 5 tys za nie wziąłem 👌

Dobra cena 🤝. Najlepiej na OLX .Nie ma co sprzedawać stałemu odbiorcy tak jak Qwazi Sołtysowi. Bo jeden chce żeby kupujący się nie pogniewał i sprzedaje taniej

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Kowalsky30 napisał(a):

Teraz z wiadra daję ze smoczkiem, bo krowy się psuły od tego. Nauczyły się wstrzymywać mleko przez całą laktację a nie tylko krótko po odstawieniu. Wygoda była, ale więcej straty niż pożytku

Też daje z wiadra ze smoczkiem 2×2l sianko i granulat do woli

Edytowane przez Wpaw
Opublikowano
3 minuty temu, Kowalsky30 napisał(a):

Teraz z wiadra daję ze smoczkiem, bo krowy się psuły od tego. Nauczyły się wstrzymywać mleko przez całą laktację a nie tylko krótko po odstawieniu. Wygoda była, ale więcej straty niż pożytku w ogólnym rozrachunku

3x4 w drugim tygodniu powiadasz🤔...a weterynarza i aptekę też masz w oborze całodobowo 🤔...ja też daje smoczkami🤷...juz mi woda w butach chlapie 😜

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

Przy krowie trudno określić, ale myślę, że 15l to musi być już duży cielun...na pewno koło 1,5 miesiąca. Przemek potrafi dosadzić do jednej mamki cztery cielaki, a ona na pewno nie da 60 litrów 

No może przesadziłem trochę, ale przy krowie to wiesz kiedy mu pasuje to idzie pocyckać 🤭 

4szt i nie ma problemu że sobie jedną upodoba a resztę kopie?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v