Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Qwazi napisał:

Łącznik centralny służy do łączenia maszyny z ciągnikiem. Jak się go skręci, czyli skróci, kosiarka się pochyla do przodu, może idą w dół i koszą bliżej ziemi. Im więcej skręcony łącznik tym kosiarka bardziej "w ziemię"

nie tak szybko 🙋‍♂️🤭

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

Rozrysować najlepi🤷😁

2 minuty temu, slawek74 napisał(a):

to trzeba by demonstrować 🤭😁

Nie trzeba zrozumiałam o co chodzi 😛

Opublikowano
Qwazi napisał:

No mam niskie i nie wycinam do gruntu, a się jakoś spektakularnie nie zielenią w tydzień. Chyba, że deszcz pada

jak by saletry i pk dobrze wcześniej dostało to szybciej by się zazieleniło... to tak jak ratek moich butów się czrpił że gorąco a nie pomyślał że zdjęcie mogło być dawno temu zrobione 🙋‍♂️🤭😁

Opublikowano
1 minutę temu, Bezduszna napisał(a):

Jeśli on nie odpowiada najwyzej skoryguje to co sama napisalam

Bufor w tym przypadku jest funkcja magazynowania pozostałej energii która nie zostanie wykorzystana. Wiadomo że nie ma magazynu więc on go zastępuje.

Na mój głupi rozum bojler powinien wytwarzać ciepłą wodę, a bufor ją magazynować i uwalniać w miarę potrzeb, po to, żeby cały układ działał efektywnie. Jeśli bufor jest za kotłem ale przed bojlerem, to bufor przejąl funkcję bojlera, zatem bojler już nie jest potrzebny. Wg mojego głupiego rozumowania w takim przypadku efektywność układu spada, bo mamy duży bufor, który potrzebuje dużo energii do ogrzania wody do odpowiedniej temperatury. Gdyby pierwszy był mniejszy bojler, ogrzewałby wodę dużo szybciej i nadwyżki oddawał do bufora. I w takim układzie ja widzę większą efektywność i elastyczność układu 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, slawek74 napisał(a):

jak by saletry i pk dobrze wcześniej dostało to szybciej by się zazieleniło... to tak jak ratek moich butów się czrpił że gorąco a nie pomyślał że zdjęcie mogło być dawno temu zrobione 🙋‍♂️🤭😁

W tym roku tylko posiałem później i zrobiłem to celowo. Były lata, że siałem w pierwszych dniach marca. Wszystko zależy od pogody 🤷...

Aleś z tymi butami pojechał 🙆😁

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, slawek74 napisał(a):

wyluzuj 🙋‍♂️ idź na piwo 🤭😁

Spoko Sławek, ja cały czas na luzie...po prostu se pobłyskam trochę technicznym rozumowaniem...może się Łorawiok odniesie i zobaczymy, jaki on fachman🤷😁

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
Qwazi napisał:

Aleś z tymi butami pojechał 🙆😁

gdzie 🤔🤭😁 saletra z pierwszego pokosu może działać i w drugim nie prawda że szybko odparowuje...

Qwazi napisał:

Teraz, slawek74 napisał(a):

wyluzuj 🙋‍♂️ idź na piwo 🤭😁

Spoko Sławek, ja cały czas na luzie...po prostu se pobłyskam trochę technicznym rozumowaniem...może się Łorawiok odniesie i zobaczymy, jakim fachman🤷😁

za dużo czasu masz 🙆‍♂️🤦🤭

Opublikowano (edytowane)

Bufor nie pełni rolę bojlera tylko podgrzewacza cwu w bojlerze. Nie zastępuje też u mnie magazynu  energii choć mógłby. Wystarczy zamontować grzałkę w buforze. Rolę magazynu z fv pełni bojler  Bufor magazynuje energię z kotła

Kurła wam powiem, że warto zamontować fv. Ciepłej wody już z rana tyle, że można nie wychodzić z wanny😂

Edytowane przez Kowalsky30
Opublikowano
Qwazi napisał:

Ale ja nie napisałem, że nie może. Może, bo zawiera też azot w formie amonowej...ale to już jest działka...Jacusia🤭

lepiej go nie wołaj...🤦🙆‍♂️

Kowalsky30 napisał:

Bufor nie pełni rolę bojlera tylko wymiennika cwu w bojlerze. Nie zastępuje też u mnie magazynu  energii choć mógłby. Wystarczy zamontować grzałkę w buforze. Rolę magazynu z fv pełni bojler  Bufor magazynuje energię z kotła

Kurła wam powiem, że warto zamontować fv. Ciepłej wody już z rana tyle, że można nie wychodzić z wanny😂

a z solarów to na 90* nagrzało..I co Ty na to 🤔🤭😁

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, witejus napisał(a):

To bierz się do roboty, ogierze, a ja się dowiem czy jeszcze jesteś do czegoś zdolny, czy tylko do sikania🤣

Ona w twoim typie..dzwoniła do proboszcza🤣

Mówiła nazwę miejscowości ale dopiero później się zgadaliśmy że to koło Proszowic 

Po hiszpańsku by z nią pogadal🤣

Godzinę temu, Bezduszna napisał(a):

Widziałeś jego zdjęcia jak ty sobie wyobrażasz że on się do niej choć na mm zbliży. 

Ty pewnie jeszcze dziewica i z mężczyzną nie miałaś do czynienia

Umnie jagodzianki to tylko drożdżówki, u ciebie jagodzianka to nie tylko drożdżówka, masz doświadczenie z tymi ,,jagodziankami" z dawnych lat.

U nas nigdy nie staly

Miałem nieprzyjemność widzieć, racz zauważyć że to była czystej wody kpina.

Klima to jest twoje życie.

Ile lat już seksu nie uprawiałeś?

Opublikowano
4 minuty temu, Kowalsky30 napisał(a):

Bufor nie pełni rolę bojlera tylko podgrzewacza cwu w bojlerze.

To nie jest przypadkiem masło maślane 🤔. Skoro pełni rolę podgrzewacza, to nie jest buforem tylko podgrzewaczem lub bojlerem🤷

4 minuty temu, slawek74 napisał(a):

lepiej go nie wołaj...🤦🙆‍♂️

Odsypia po plażowych melanżach🤷🤭

O kurde, wstał jednak🙆

Opublikowano (edytowane)

Tyle, że solar potrzebuje wysokich temperatur i nie produkuje prądu a fv wystarczy odrobina promieni. Ogarek ma i mówi, że zimą do d*py

15 minut temu, slawek74 napisał(a):

z solarów to na 90* nagrzało..I co Ty na to 🤔🤭

Musiałem przed 10 zmniejszyć na termostacie bo szło się poparzyć

10 minut temu, Qwazi napisał(a):

To nie jest przypadkiem masło maślane 🤔. Skoro pełni rolę podgrzewacza, to nie jest buforem tylko podgrzewaczem lub bojlerem🤷

To jest tak zrobione, żeby latem naładować bufor  energią z kotła (chociaż jakiś tam priorytet ma bojler) wygasić kocioł i ten bufor dopóki jest naładowany podaje wodę kotłową do wężownic w bojlerze które ogrzewają cwu  też w bojlerze😂

Edytowane przez Kowalsky30
Opublikowano
11 minut temu, Kowalsky30 napisał(a):

To jest tak zrobione, żeby latem naładować bufor  energią z kotła (chociaż jakiś tam priorytet ma bojler) wygasić kocioł i ten bufor dopóki jest naładowany podaje wodę kotłową do wężownic w bojlerze które ogrzewają cwu  też w bojlerze😂

Nadal nie widzę nominalnego przeznaczenia bufora. Skoro jest ogrzewany z kotła to jest bojlerem. Tyle, że dużym, a tym samym mało elastycznym i mało efektywnym

Opublikowano
12 godzin temu, Kowalsky30 napisał(a):

Tak mam zrobione. Najbardziej profesjonalne rozwiązanie według ekspertów

Druga sprawa przy bojlerze jako magazynie energii z fv dalsze gdybanie już nie ma sensu

Babka wszystko zasponsorowała?

• Haha 3
Opublikowano

Problemem jest umieszczenie kroćców na buforze. Przyzwyczajony byłem, że po rozpaleniu od razu miałem ciepłe kaloryfery i cwu, a teraz trzeba długo czekać. Latem przy okresowym przepalaniu to problem. Instalator mówił, że mógłby zrobić obejście ale ewentualna kontrola to wychwyci i trzeba zwracać dotację

U nas nie ma podziału na babka- ja. Co jej to i moje😗

Opublikowano
25 minut temu, Kowalsky30 napisał(a):

Jak może być bojlerem jak woda kotłowa w nim płynie😂

No właśnie dlatego 🤷

20 minut temu, Kowalsky30 napisał(a):

Problemem jest umieszczenie kroćców na buforze. Przyzwyczajony byłem, że po rozpaleniu od razu miałem ciepłe kaloryfery i cwu, a teraz trzeba długo czekać. Latem przy okresowym przepalaniu to problem. Instalator mówił, że mógłby zrobić obejście ale ewentualna kontrola to wychwyci i trzeba zwracać dotację

U nas nie ma podziału na babka- ja. Co jej to i moje😗

Skoro jest duży bufor za kotłem to nie widzę w tym nic dziwnego. Najpierw kocioł musi "obsłużyć" ten buforobojler, który jest dodatkowo duży 🤷...ale ja się nie znam, nie jestem inżynierem, a technikum skończyłem daaaawno temu...to tak na mój głupi rozum 

Opublikowano
2 minuty temu, witejus napisał(a):

BYŁA PODWYŻKA EMERYTUR, TRZYNASTKA TO MIAŁA Z CZEGO SPONSOROWAĆ😁

Eeee...Rochu otrzymał...stosowne świadczenie...babka jeno... zarządzała 🤷🤭

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v