Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
24 minuty temu, Wełpa napisał(a):

No słabo, kierownica była wymieniana 2 lata temu a łożysko jeszcze było okej, to chyba tam aluminiowe? Na to się tak zapiekło. Może gdzieś od kogoś pożyczę typowy ściągacz do kierownicy.

Znaczy ta piasta aluminiowa, czy jak to się tam zwie.

Najlepiej jakbys miał ściągacz, ewentualnie samemu coś z dwóch płaskowników i śruby zbudować 

• Thanks 1
Opublikowano
16 minut temu, Wełpa napisał(a):

szkoda bo agresta nie ma, on miał dużą wiedzę i zawsze chętnie się z nią dzielił.

Zbyszek mu dokuczał

• Sad 1
Opublikowano
57 minut temu, wojtal24 napisał(a):

przecież te wszystkie kowalskie ciapku ajaty michalki patrycje i bezduszne ( i dziś jeszcze 2 nowych) i paru innych którzy narazie się nie ujawniają to jest jedną i ta sama osoba (lub grupa osob) którzy robią celowe gowno burze na forum

A skąd wiesz. 

1 godzinę temu, jajonasz napisał(a):

Samotność, brak realnego życia, próba jakiegokolwiek zainteresowania własną osobą innych, no i nie wszystkie klepki na swoim miejscu. 

Każdy może wyjść powrócić co w tym złego 🤔

Opublikowano
2 minuty temu, Ajeto napisał(a):

Zbyszek mu dokuczał

Myślisz że tylko przeze mnie?

...powinienem se stąd pójść?

...nie ukrywam, że naszło mnie by się stąd wycofać...

...wczoraj jeden napisał że Piotra się czepiam....a mi się wydawało że miło że rozmawiam...echch...

...a tu znowu od ciebie nóż w plecy...

...nie o takich świętach marzyłem...

... dobrze że chociaż traktor pod choinkę dostanę...

...musi cza se stąd pójść...echch...

Opublikowano
17 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Ciąłem jak już. Z kontekstu to szło wywnioskować. 

Chciałem 

Widać że trzeba was poprawiać non stop nie ignorować tego jak kto pisze. 

Opublikowano
1 godzinę temu, kizak napisał(a):

Tobie hektary potrzebne ,by mieć gdzie maszyny poustawiać ,bo każda maszyna miejsce zajmuje ,ty przytul z 20 ary na to  . Jeśli chodzi o maszyny to jestem malutki ,ale tak na skróty policzyłem że do maszyn używanych i ,,złomów'', by na każdą założyć wałek wom  ,potrzeba ich by było 20 szt😱  ,a maszyn bez wałka kilkanaście 😱 ,a tak naprawdę to używam połowę ,kilka sporadycznie ,a z 10 już po kilka lat conajmniej stoją ,o kutfa ,    ,jeszcze 3 maszyny bez wałka przypomniałem ,😱 . A mam kolegę który hydrauliki zewnnętrznej w ciągniku już od kilku lat nie używa bo nie ma do czego .😱

U mnie tylko 13 z wałkami wom . Kaziu ale Sławek i tak ma więcej niż wszyscy razem tutaj 🙈

• Haha 1
Opublikowano
23 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Ocena samej siebie, może być dość...stronnicza ..🤷

To nie jest ocena moja tylko ludzi którzy znają mnie w realnym życiu. 

Więc pudło jednym słowem Pafnucy. 

Opublikowano
59 minut temu, Wełpa napisał(a):

Czym zdjąć kierownicę w 80? Albo jak?  Ściągacz mi nie chcę podejść, tylko nie mów że młotkiem🤭

Łożysko mi się rozwaliło, chciałem wymienić.

Wrzuć zdjęcie,bo nie wiem dokładnie jak jest zamontowana , w 1044 dorobiłem ściągacz i bez problemu 

Opublikowano
37 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Co Ty chcesz właściwie osiągnąć 

Twoje zaczepki praktycznie nikogo nie ruszają 

Miłosne podboje łorowiaka nikogo nie interesują 

Także straciliście czas, zamiast żyć realnie, wy żyjecie wirtualnie 

To wy chcecie coś osiągnąć.

Tylko sami nie wiecie co chcecie ciągle tylko idziecie w ślepa uliczkę. 

Opublikowano
15 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

...wczoraj jeden napisał że Piotra się czepiam....a mi się wydawało że miło że rozmawiam...echch...

Każdy z czasem zadaje cios w plecy. 

Trzeba nauczyć się z tym żyć a nie pokazywać słabość.

Opublikowano

Dzień dobry. Mglisto...

31 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Mieszalnia dzwoniła że młyn będzie po 10

Trzeba agrimosa przeważyć 

@Qwazi papryki dosypać na lepsze trawienie?

Syp, a co się będziesz rozdrabniał...budyniu też możesz dodać...tylko taki gęsty ugotuj😁

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Bezduszna napisał(a):

Każdy z czasem zadaje cios w plecy. 

Trzeba nauczyć się z tym żyć a nie pokazywać słabość.

Nie...

Jak noz wkłada przyjaciel, to trzeba i tym mówić, by inni wiedzieli kto tak robi.

Milczenie tylko pomaga sprawcy...

• Like 1
Opublikowano
44 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Co Ty chcesz właściwie osiągnąć 

Twoje zaczepki praktycznie nikogo nie ruszają 

Miłosne podboje łorowiaka nikogo nie interesują 

Także straciliście czas, zamiast żyć realnie, wy żyjecie wirtualnie 

To zacznij żyć realnie, czy też trzeba cię wysadzić?

Mi tu dobrze. Jak zobaczę Zbyszka od razu cieplej się robi na serduszku

Zbyszku gniewasz się jeszcze?

Opublikowano
25 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

A wymyśliłeś już kolejny nick? 

Za 3 dni i tak zmartwychwstaniesz

Opublikowano
2 godziny temu, kizak napisał(a):

Tobie hektary potrzebne ,by mieć gdzie maszyny poustawiać ,bo każda maszyna miejsce zajmuje ,ty przytul z 20 ary na to  . Jeśli chodzi o maszyny to jestem malutki ,ale tak na skróty policzyłem że do maszyn używanych i ,,złomów'', by na każdą założyć wałek wom  ,potrzeba ich by było 20 szt😱  ,a maszyn bez wałka kilkanaście 😱 ,a tak naprawdę to używam połowę ,kilka sporadycznie ,a z 10 już po kilka lat conajmniej stoją ,o kutfa ,    ,jeszcze 3 maszyny bez wałka przypomniałem ,😱 . A mam kolegę który hydrauliki zewnnętrznej w ciągniku już od kilku lat nie używa bo nie ma do czego .😱

U mnie 10szt na WOM, z czego dwa rozrzutniki i dwa opryskiwacze i ładowacz, który jest napędzany z WOM ale nie potrzeba wałka, 2 sz na hydraulikę zewnętrzną plus tur, którego chyba trza zaliczyć do tych napędzanych hydrauliką zewnętrzną, tym bardziej, że chwytak i rozwijarka też są tak zasilane z tura🤔...no i jeszcze dwie przyczepy, obie wywrotki więc też hydraulika zewnętrzna potrzebna...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v