Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Sano
Opublikowano (edytowane)

Mam w planach kupić sano 5m używaną i mam takie pytania:

-czy zmieści się do niego balot + około 400-500 kg kukurydzy ?

-na co zwrócić uwagę przy zakupie używanego wozu?

Witam

-Ja do swojego (sano 5m3)zmieszczę 1 balota, 1000 kg kiszonki z QQ i różne tam dodatki łącznie ok 1500 kg. Zmieściłbym jeszcze więcej ale mi tyle wystarczy

-Jak będziesz kupował to zwróć uwagę na stan nozy, możesz jeszcze zobaczyć czy przekładnia nie "wyje"jak włączysz wałek. Jak nie będzie wyła to wszysko z nią w porządeczku ;).

Edytowane przez DOMINIK19995
Opublikowano (edytowane)

15 tyś. tyle do płacenia (zwykła umowa K-S) z Allegro. Czatowałem 4 miesiące na taką okazję i się udało a dodatkowa wóz tylko 90km o demie więc koszty transport śmiesznie niskie. 3 dni tylko na Allegro wisiał.

Stan jest dobry, stan prawie jak ten http://allegro.pl/woz-paszowy-paszowoz-sano-5m3-rok-2007-nowe-noz-i2007783274.html

noże minimalnie zużyte, serwisowany, tylko ślimak za około 1-2 lat będzie wymagał regeneracji.

Edytowane przez slaw17
Opublikowano

Cena wyjściowa przypadkiem nie zaczynała się od 26tys? :P

Napisz o co chodzi z tym ślimakiem, po czym stwierdzić, że będzie wymagał regeneracji? Sam będe niedługo polował na jakiś używany mały wozik.

Opublikowano (edytowane)

Cena wyjściowa to 16 tyś. od rolnika kupiony w połowie listopada odebrany w czwartek przed świętami bo dopiero Sano przywiozło wtedy nową 12m3 a regeneracja będzie polegała na wymianie połaci blachy. Blacha ślimaka się przekrzywia.

Dla niedowiarków wrzucił bym link z aukcją ale niestety nie mogę jej znaleźć.

Znalazłem :D

http://allegro.pl/woz-paszowy-siloking-5m3-i1945372273.html#delivery

Edytowane przez slaw17
Opublikowano (edytowane)

Jak myślicie Sano 5m3 szerokość 2,08m, korytarz paszowy 2,8m

Zaokrąglmy szer. paszowozu do 2,1 i przyjmując, że przy przejeździe z jednej strony zostawię 20cm luzu(wystarczy tyle?) to na wysypanie paszy zostaje 50cm Będzie oki, czy nie będzie oki ?

EDIT: Zapomniałem, że zbiornik na dole się zwęża, nie znam dokłądnie szerokości zbiornika na dole, ale na oko jest to 10cm z jednej i 10 z drugiej strony. Czyli będzie ok 60cm na paszę, więc myślę, że nie będzie problemu... ?

Edytowane przez ejczbio
Opublikowano

Wysyp boczny, ciasno będzie to wiem, ale musi się zmieścić:P

A jeszcze jedno, 2.8 to szerokość na dole od podmurówki do podmurówki, na górze od słupa do słupa jest 2.9 Zresztą jutro się zobaczy, bo w sumie kupiłem już ten paszowóz...

Wysokość 2.28

Opublikowano (edytowane)

Witam podobny temat jaki miałem założyc wiec może tu sie czegoś dowiem. Mianowicie mam stado 32 dojnych z planem powiekszenia do 40, korytarz paszowy ma 2,80szerokości i w najniższym miejscu 2.35 wysokosci tak wiec sano 5m3 byl by w sam raz. Popatrzyłem ogłoszenia urzywanych, to można w rozsądnej cenie kupić taki wóz tylko pytanie:

Czy nie bedzie za mały?

Ile mocy mu potrzeba?

Czy poradzi sobie z całymi balotami?

Ile potrwa jedno mieszanie przy wrzucniu całego balota, około 3 łyżek kiszonki kuku oraz śruty?

Z góry dziekuje za odpowiedzi i pomoc.

Edytowane przez krupekf16
Opublikowano (edytowane)

5m3 na 40 krów będzie za mały.... z tą wysokością nie masz praktycznie wyboru żadnego, tylko coś na zamówienie trzeba robić... Z szerokością nie będzie raczej większego problemu przy wysypie bocznym. U mniei sano 5 wchodzi lightowo :) a myślałem, że będą problemy...

Pytanie do użytkowników: blokuje się wam bela na początku mieszania pod tą rurą/obręczą? Załadowałem dzisiaj pociętą belę 120/125 zaznaczam suchą belę, ważyła tylko 450kg i kurde zanim ją rozbabrało musiałem trochę ręcznie powyciągać, bo tak się zaklinowała pod obręczą. Zastanawiam się na dodatkowym nożem na samej górze, może byłoby lepiej... ?

Poszukuję też instrukcji obsługi do tego wozu, ewentualnie jakiś użytkownik niech napisze jaki olej jest w przekładni?

Belę lepiej wrzucać na stojąco czy leżąco? czy bez różnicy..

Edytowane przez ejczbio
Opublikowano

Przetnij mocowania obręczy i w spaw z 3-4 ogniwa łańcucha. Cała obręcz będzie się poruszała i nie będzie się klinowała bela.

PS Jak toś ma instrukcję w pdf to proszę o przesłanie slaw17@tlen.pl

Opublikowano

kuzyn ma sano 5m3 i dojnych 38 daje rade miesza pasze okolo 1 godz , balota calego da rade przerobic ale okolo 50 min tnie samego bela, ma podczepionego do MF 255 i daje rade chodź lekko nie ma i ma opcje na górny zaczep . Jest z niego zadowolony miał kiedys 3m3 ale mu sie po 3 latach skrzynia rozwaliła tego ma 2007 r i jest zadowolony tego ma od nowosci a starego zdał w rozliczeniu.

Opublikowano

Właśnie też o tym pomyślałem... tak jak jest w nowszych wozach sano... robiłeś to u siebie?

Ja też proszę o cynk, jakby ktoś miał instrukcję :)

Nie na razie wóz stoi u szwagra i czekam aż wytnie tylni wysyp.

Ogólnie to do każdego wozu bela powinna być po prasie z rotorem. Taniej to wychodzi niż godzinę ciąć w wozie.

Opublikowano (edytowane)

No więc dzisiaj wrzuciłem belę po polskiej prasie i rozbabrało ją szybciej niż po prasie z nożami i nic się nie zapychało pod obręczą... Nie wiem, może ma znaczenie to, że ta bela pocięta to praktycznie było siano...

Chyba będę musiał dorobić nadstawki 20-30cm bo przy mieszaniu od czasu do czasu trochę wyrzuci i przy okazji podniosę ok. 10-15cm obręcz, może nie będzie się tak pchało pod nią...?

Jeszcze zastanawia mnie, czy ta obręcz jest tylko po to, żeby przytrzymac paszę, czy pełni też funkcję wzmocnienia zbiornika?

Edytowane przez ejczbio
Opublikowano (edytowane)

Oglądałem ten wóz, przy okazji pozdrawiam właścicieli podobno zaglądają tutaj :)

Z wyglądu to nie za ciekawie wygląda, poobijany, podrapany, pogięty(podobno raz leżał na boku...)

Technicznie, poza małym poceniem się przekładni (na zimnym oleju kilka kropolek pociekło, później już nie ciekło) nie stwierdziłem nic niepokojącego. Przekładnia na pusto chodzi cichutko..

Gdyby nie odstraszający wygląd pewnie kupiłbym go, ale znalazłem sano z tego samego roku, tańszy no i wizualnie 15 lat młodszy o tego :P

UWAGA EDIT: Po otrzymaniu wiadomości PW od właściciela paszowozu który opisałem wyżej, muszę stwierdzić, że strasznie nakłamałem pisząc, że : "...podobno leżał raz na boku" Bo według właściciela tylko "oparł się po przechyleniu" o klapę od wysypu, przez co jest pogięta...

Wbrew prośbie, posta nie usunę. Po to jest forum, żeby dzielić się takimi informacjami...

Edytowane przez ejczbio
Opublikowano

Kolego co z tego ze podrapany? On ma wyglądać czy pracować? To nie samochód tylko maszyna najważniejsza jest przekładnia! I jakość wykonania strautmana porownywac do sano ??

Opublikowano

Tak tak mistrzu! Umiesz czytać?

Nie mam zamiaru wdawać się w polemikę na temat tego wozu, bo nie chce mi się odpisywać na kolejne PW od właściciela. Napisałem co widziałem.

Dla potencjalnych zainteresowanych wozem: Róbta co chceta.