Skocz do zawartości

Jakie warzywa - opłacalnośc


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No u mnie jeszcze też nie koniec. Marcin a gdzie sprzedajesz pekina?? Zostało mi jeszcze do wycięcia ze 2przyczepy kalafiora i z tysiąc pekina, po tym ociepleniu jakoś mu oddało i zaczął się zwijać. Sprzedaje też w detalu prosto z pola po 1.50(1-1.30kg) sztuka i zamówienia mam na 100 sztuk dziennie:)ale mrozy się zbliżają i chyba wycinać trzeba wszystko;/

Opublikowano

Jakoś ciężko idzie ta sprzedaż pekina narazie sprzedaje do hurtowni po 1,40/kg

ale jakoś nie idzie zbyt dużo, no i zbieram wszystko i ładuje w szkrzyniopalety bo nadają mróz od środy ok -10 w nocy. Ale i tak nie zdąże wszystkiego pozbierać, właściwie to nie liczyłem w ogóle że będę tę kapustę jeszcze zbierał to dobrze że chociaż się może koszty zwrócą.

Opublikowano

Worki kupuje na giełdzie po 16gr za sztukę. 150 worków w 3 osoby robiliśmy ok 4 godziny dość dobrze to idzie, jedna osoba czyści kapustę, druga zawija, trzecia waży i pakuje do worka. sztuk w worku może być właściwie dowolna ilość aby bez przesady, u mnie wychodziło 6-7.

Opublikowano

marcin509 a pekina miałeś z siewu czy z rozsady robiłeś? bo u nas w okolicy to z siewu mało komu dorusł a jeśli już to strasznie nie równy jest u nas na przykład w rozsadzie było tak że jedną partie sadzilismy dwa tygodnie póżniej niż pierwszą i rzecz ma się tak żę ta pierwsza dorosła ładnie a ta co dwa tygodnie później to w ogóle główek nie zawiązała.

Opublikowano

Wczoraj zacząłem handel Kapustą pekińską ,export do Rosji ruszył. Aktualna cena to 1,65 z Vat bez kartonów także lepiej wg zeszłego roku o tej porze ledwo 60 gr.Ziemniaki narazie stoją ale podobno na Broniszach ok 1 zł ;) A jak tam u was sytuacja warzywnicy? PS. Wiecie może jakie są teraz ceny pietruszki do hurtu? ;)

Opublikowano

z mojej strony dość lużne pytanie jaką uprawę warzyw polecacie przy możliwości nawadniania, klasie gleby III i IV oraz dość dużych zasobach siły roboczej ( około 10 osób ) no i przy możliwości przechowalniczej oraz posiadaniu chłodni (ale to w ciągu 2 lat najbliższych) i to pytanie jest w sumie spowodowane zmianą struktury upraw przez budowanie tej chłodni. Dziękuję z góry za jakąkolwiek odpowiedż, pozdrawiam.

Opublikowano

Ja bym postawił na pekińską,wymaga co prawda sporych nakładów pracy sporego doświadczenia w uprawie ale jeżeli przetrzymasz ją w chłodni to co roku możesz liczyć na w miarę opłacalną cenę z resztą warzyw to jak wiadomo loteria, przydarzy się rok że płacą i można nieźle zarobić a bywa tak że z pola się nie opłaca zbierać. Ja planuje również przerabiać jeden z budynków na chłodnie i tam przetrzymywać pekinke.

pozdrawiam

Opublikowano

Masz rację pekinka wymaga sporych nakładów jest ryzykowna w uprawie ale jak każde warzywo również ten gatunek dotykają wahania cen np. w tym roku cena przyzwoita ale co było w zeszłym roku bardzo długo nie płaciła dopiero póżniej coś drgnęłło.Poza tym pekinkę bardzo trudno przechować bo wynika to z dużych strat , jak już zaczyna gnić to idzie to lawinowo a szykowanie takiego towaru nie należy do przyjemności. Ja np produkuję kilka gatunków warzyw po parę ha( ziemniaki jadalne, pietruszka,kapusty w tym pekińska, cebula ozima,marchew,no i ogórki gruntowe) Osobście najlepiej wychodzę na ogórkach gruntowych( nie potrzeba przechowywać,zapewniony zbyt,no i niewielkie nakłady w porównaniu do innych warzyw no ale największy koszt to zbiór jeśli masz wolną siłe roboczą to w sam raz:) do tego solarium za darmo:)poZDRAWIAM

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez ROBERTINHO
      Witam.
      Ile rzędów bobu pod traktor mogę wsadzić. 2czy 3 rzędy pod traktor? Uprawa będzie prowadzona zetorem 5211 a bób będzie przeznaczony bezpośrednio na świeży rynek. Bardzo proszę o sugestie w tej sprawie. Z góry dzięki za odpowiedzi.
    • Przez SUZI
      witam!
      chcialbym wiedziec ilu agrofotowiczów sieje cebule ??? jezeli tak to na jakim areale i jakie macie plony ??? jakimi siewnikami siejecie i jakie dawki nawozow stosujecie ???
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że pomogą mi Państwo w tym, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używa Pan/Pani do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki używanej obecnie maszyny do zbioru jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chcieliby Państwo używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej marki?
      Pytanie 7: Co jest dla Państwa ważniejsze w przypadku maszyny do zbioru: cena czy jakość?
       
      Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
    • Przez ziaba28
      Dzień dobry,
      Mam pytanie do osób, które sprzedają swoje warzywa lub sadzonki.
      Nie jestem rolnikiem i nie prowadzę działalności gospodarczej. Mam niewielki ogródek (poniżej 1 ha), w którym hobbystycznie uprawiam warzywa.
      Zastanawiam się, jak wygląda sprawa sprzedaży nadwyżek - np. własnych sadzonek pomidorów, papryki, ziół albo wyhodowanych warzyw. Chodzi o sprzedaż lokalną, na targu lub z posesji, nie przez internet, raczej w niewielkiej skali (żeby trochę dorobić).
      Czy w takiej sytuacji:
      trzeba gdzieś zgłaszać taką sprzedaż (np. do urzędu gminy, sanepidu, inspekcji weterynaryjnej)?
      trzeba mieć działalność gospodarczą lub status rolnika?
      na co zwrócić uwagę, żeby działać zgodnie z przepisami?
      Chodzi mi o małą, sezonową sprzedaż – żeby wszystko było legalnie, ale bez zakładania firmy.
      Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki i doświadczenia 🌱
    • Przez Asija
      Chciałam podzielić się swoim odkryciem: po kilku sezonach eksperymentów wreszcie znalazłam konstrukcję, która trzyma ciepło i nie pęka przy wiosennych przymrozkach. Jeśli ktoś szuka solidnych rozwiązań, zerknijcie na ofertę szklarni dla ogrodników – u mnie sprawdziła się rewelacyjnie. Chętnie posłucham, jakie macie sprawdzone sposoby na naturalne wzmocnienie gleby pod pomidory i ogórki, żeby maksymalnie wykorzystać przestrzeń pod osłoną.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v