Skocz do zawartości

Podsiewacz jedna strona ociera o ścianę Dominator

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam, podsiewacz w Dominator 86 ociera jedna strona z przodu przy skrzyni biegów o obudowę kombajnu drewnianą panewką ( slizgiem), co może być przyczyną? Nie zauważyłem luzów na wieczakach z przodu, dlaczego sie przesunął w jedną stronę? 

Opublikowano
38 minut temu, Marecki2922 napisał:

Sprawdzałeś zawieszenie kosza , prawdopodobnie ma luzy 

Mozna to sprawdzić nie rozbierajac, w jakiś sposób? W którym miejscu? 

Opublikowano
9 godzin temu, Mc3 napisał:

Witam, podsiewacz w Dominator 86 ociera jedna strona z przodu przy skrzyni biegów o obudowę kombajnu drewnianą panewką ( slizgiem), co może być przyczyną? Nie zauważyłem luzów na wieczakach z przodu, dlaczego sie przesunął w jedną stronę? 

Jeżeli nie było by luzów to by się nie przesunął. Sprawdź dobrze mogę się założyć ze coś nie tak jest miedzy rama(mocowaniami wieszaka ) a podsiewaczem (mocowanie wieszaka przy podsiewaczu). Mozę jak nie luzy to mógł się odchylić od swojej naturalnej pozycji co spowodowało przesuniecie podsiewacza. Elementy robocze mogą być wytarte.  Najlepiej weź po kolei poodkręcaj wieszaki z mocowań i sprawdź mogę się założyć ze gdzieś tam znajdziesz problem(tylko pojedynczo zęby nie zdejmować podsiewacza.

Opublikowano
11 godzin temu, NieMadry napisał:

Jeżeli nie było by luzów to by się nie przesunął. Sprawdź dobrze mogę się założyć ze coś nie tak jest miedzy rama(mocowaniami wieszaka ) a podsiewaczem (mocowanie wieszaka przy podsiewaczu). Mozę jak nie luzy to mógł się odchylić od swojej naturalnej pozycji co spowodowało przesuniecie podsiewacza. Elementy robocze mogą być wytarte.  Najlepiej weź po kolei poodkręcaj wieszaki z mocowań i sprawdź mogę się założyć ze gdzieś tam znajdziesz problem(tylko pojedynczo zęby nie zdejmować podsiewacza.

Odrecilem 2 wieszaki tu z przodu przy skrzyni biegów i ewidentnie podsiewacz pcha do jednej strony, w drugą stronę ciężko go odchylić brechą. Które łożyska na ranionach napędowych mogły ulec zużyciu oraz czy te ramiona będą schodzić ściągaczem z tych łożysk na zewnątrz? Nadmienię ze u mnie jest stary typ zawieszenia ( podsiewacza i kosza). 

Opublikowano

Jeżeli podłoga podsiewacza ucieka w jedną stronę to reguluje się ją na mimośrodach napędu podsiewacza. Odkręca się cztery śruby i przestawia tym samym długość ramienia.