Skocz do zawartości

Żniwa 2021 Lubelskie leje od 48 godzin

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Zakończyliście żniwa bo w moim regionie kto niewyrobił się do niedzieli to tragedia leje od 48godzin łąki pola pod wodą podtopienia a na pole nawet zebrać bele to może za dwa tygodnie bo na ściernisku nogi się zapadają w błoto na 30cm ziemia już nie przyjmuje wody wszystko spływa albo rozlewiska niepamietam takich żniw

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Temat uważam za zamknięty.A jeśli to taki dla niektórych problem ze temat nie na miejscu to moderator niech nieśpi.

Opublikowano

Od poniedziałku 25mm opadu dziś miało być ładnie a mgiełka leci błoto wszędzie żniwa swoje ukończone ale jeszcze ludzie mają co kosić ? Ludzie fasolę ścięli to pada i końca w prognozie pogody nie widać marny rok ten 2021 

Opublikowano

Na kozły trzeba stawiać fasolę i przykryć jak to miało miejsce 20 lat temu a nie czekać aż zgnije i zbutleje ? Człowiek przez ten deszcz 3 tyg z robota w polu do tyłu z resztą już 3 tyg pada w sumie 😭

Opublikowano

u was to i tak chyba dużo mniej jak u nas na zachodniej stronie. Moja wieś była na pograniczu. 30 litrów według miarki za dwie doby wczoraj wieczorem było. Kilka kilometrów dalej na zachód już słyszałem o wynikach mocno ponad 100 litrów. Na szczęście wszystko porobiony i teraz aby rzepak do ziemi wcisnąć

Opublikowano

Nie wiele bym się pomylił, jak bym powiedział, że u nas co tydzień spada po 50-100l i to od paru miesięcy. Ziemniaki prawie wszystkie zgniły. Koło domu, koło kiszonki woda stoi od wiosny, już mi się pompować odechciewa bo to syzyfowa praca...

Opublikowano

Wczorajsza lustracja pszenicy i zaczyna porastać w kłosach mimo że stojąca a jeszcze nadają deszcz do piątku 

Dnia 25.08.2021 o 08:40, STIG13 napisał:

Na szczęście wszystko porobiony i teraz aby rzepak do ziemi wcisnąć

Do kiedy będziesz siał rzepak ostateczny termin kiedy odpuścisz siew rzepaku 

Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj jak nic się nie zmieni pojadę późnym wieczorem spróbować orać. Do kiedy daje sobie termin? Myślę że do 10 września. Azot dostanie i zobaczymy. Mam mieszańce z dobrym wigorem. Z rozmów wiem że w tamtym roku były osoby co siały nawet po 10. Plon bez różnic od tych w terminie. Rok temu też ostatniego sierpnia albo 1 września kończyłem. Bez różnic.

Edytowane przez STIG13
Opublikowano (edytowane)

spróbowałem baloty słomy podjechać bo słońce wyjrzało ale zanim zajechałem na pole to sąsiada wyciągnąłem że ścierniska liną reakcyjną i sam omało nieutopiłem traktora jedziesz i jakbyś zapadał się w puch zgarnołem 3 baloty i koniec akcji nie wiem  ale żepaki chyba nie będą zasiane na czas  i ozime też na polach bajora bele słomy od dwóch tyg na polu a gryka stoi w wodzie.ziemniaki ktoś próbował Grimes kombajnem ale tylko na górce bo podobno ok.2zł i ceny pszenicy szaleją ale co z tego jak niewidzmy jak cała reszta szaleje cen miałem nadstawki robić do przyczepy a stał 200procent w górę Ja pytam Panie premierze jak żyć

Edytowane przez Gość
Opublikowano
13 godzin temu, Fargo napisał:

Ja pytam Panie premierze jak żyć

Za miskę ryżu panie gospodarzu ?

Ceny szaleją bo jest inflacja ludziom kredyty banki wypowiadają oj źle się dzieje 

13 godzin temu, Fargo napisał:

.ziemniaki ktoś próbował Grimes kombajnem ale tylko na górce bo podobno ok.2zł i

A prezes Michał gadał że na litr ON trzeba 20kg ziemniaka czy cebuli 

Mamy przedsmak zielonego ładu Tusk obiecywał zieloną wyspę i zielony i nowy ład wszyscy grają do jednej bramki już od dawna tylko ludzi bardziej podzielili na lewych i prawych choć ci prawi w mojej okolicy by nawet łomot spuścili za obrazę prezesa ile jeszcze ta szopka potrwa kolejny podział to szczepieni i nie tak jak wyżej podobnie sprawa się ma ?

Dalej pada deszcz łąki nie koszone słoma na pokosach gnije robota stoi na dobre sierpień spisany na straty tego roku 

14 godzin temu, Fargo napisał:

polu a gryka stoi w wodzie

Widać mocna ziemią po tym czymś tylko kombajn rdzewieje od środka 

Opublikowano

Polski ład czy jakiś inny dziś lało kolejny cały dzień baloty słomy na polach łąki gniją wjazdu na pole i jakiekolwiek zasiewy może połowa września a kukurydza będzie po błocie chyba koszona.reszta to Porażka cieszą się głupcy bo pszenica drożeje około 100 za tonę ale zobaczcie że jest inflacja największa od ,20 lat na czele ceny nawózw

Opublikowano

Szkoda że  tak mało jest tematów o polskiej wsi  Czy Michał Kołodziejczyk to nasz wróg?

Opublikowano (edytowane)

Ło ale tekst to powiedz gdzie szukać człowieka co choć napomni o problemach wsi może to ty? Czy liczysz na objawienie najczystsze z nieba?

Koryciaż a cośmy wybrali do tej pory od kilku lat? Kto nas reprezentował moim zdaniem tak jakby nikt.niewiemm co z wami jest jeśli tak myślicie.twoim zdaniem sam byłbyś najlepszym ministrem czy poprostu jest tak fajnie że nietża nic zmieniać?

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Ja też jestem tego zdania że Michał idzie tylko z miłości do koryta i chce być posłem za wszelką cenę jego kariera polityczna też wywodzi się z obecnej partii rządzącej 

13 minut temu, Fargo napisał:

Koryciaż a cośmy wybrali do tej pory od kilku lat? Kto nas reprezentował moim zdaniem tak jakby nikt.niewiemm co z wami jest jeśli tak myślicie.twoim zdaniem sam byłbyś najlepszym ministrem czy poprostu jest tak fajnie że nietża nic zmieniać?

Kto nas teraz reprezentuje jaki minister taka wieś o systemie wybierania reprezentantów czyli posłów nie wspomnę 

Pogoda dalej pada jutro już niby ma być koniec tych sierpniowych deszczów 

Opublikowano

Dziwny jest ten świat: nikt nie wstawia się za  wsią źle ,wstawia źle bo napewno koryciaż to najlepiej być takim pomiędzy  i łykać system i ceny brać kolejny kredyt by spłacić poprzedni  i stawać na głowie pisząc jak jest fajnie? 

Opublikowano
1 godzinę temu, Fargo napisał:

Ło ale tekst to powiedz gdzie szukać człowieka co choć napomni o problemach wsi może to ty? Czy liczysz na objawienie najczystsze z nieba?

Poprost jestem uczulony na ludzi, którzy wypowiadają się w sposób wulgarny, poniżający inne osoby. Jak ten człowiek chce wieś zbliżyć do miasta, jak blokuje drogi, przez co nikomu winni ludzie stojąc w korku klną na polskiego rolnika, spóźniają się do pracy, a kierowcy firm transportowych muszą przez to płacić kary za opóźnienia. Sam bym wyszedł z samochodu i bym w nerwach coś mu zrobił... Kolejnym nie porozumieniem, są niektóre niedorzeczne pomysły Kołodzieczyka... Jak np w stylu "zakaz importu produktów spożywczych z innych krajów". Przecież prawie każdy wie, że jesteśmy w UE i wszelkie tego typu pomysły nie mają racji bytu. Brak opłacalnośći w rolnictwie, to jest nie tylko problem polskich rolników, ale wszystkich rolników, brytyjskich, niemieckich czy amerykańskich. Wszędzie upadają gospodarstwa, są likwidowane hodowle. Wg mnie winą niskich cen za produkty, surowce, jest nadprodukcja. Np na pobliskim jarmarku, na który zjeżdżają się ludzie w promieniu 30 KM, moj ojciec przed laty sprzedawał świeżo wylęgnięte perliczki. Sprzedaż była opłacalna, więc na następny rok zwiększył stado. Jakie było zdziwienie, po podliczeniu sezonu, że pomimo 3 krotnie więszej liczby piskląt  zysk spadł, bo cena spadła dwukrotnie. Poprostu zalał rynek towarem i cena poleciała w dół. Od tej pory utrzymywał mniejsze stado, mniej pracował, a drożej sprzedawał...