Skocz do zawartości

choroba pszenicy i jęczmienia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam ,  

Nie jestem Asem w uprawie zbóż dlatego czasami wolę się zapytać kogoś kto może coś chociaż w paru procentach pomóż  i liczę  na społeczność  AgroFoto ;) 

kłosy  w pszenicy i jęczmieniu na nie których polach fatalnie wyglądają  , w tym roku zamierzam zrobić badanie gleby ale myślę że to jednak mało będzie ;) 

jak z tym walczyć ?  z góry dziękuję za wskazówki. 

zdjecie 2

zdjecie 3

zdjecie 4

zdjecie 5

zdjecie 6

20210701_180732.jpg

Edytowane przez buszek
Opublikowano
1 godzinę temu, sylwek23111 napisał:

Albo kwaśna gleba, albo za gęty siew, albo brak nawoenia.

150 polifoski , i 150 azotu    w tym sęk że nie na całym polu taki defekt  

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Szron88 napisał:

A jaka ochrona stosowana?

Axial Komplett Pak 2x1L+40G Winnetou 20 WG

Edytowane przez buszek
Opublikowano
28 minut temu, buszek napisał:

Axial Komplett Pak 2x1L+40G Winnetou 20 WG

Ochrona chodziło pewnie o oprysk grzybobójczy czy wogóle był 

Opublikowano (edytowane)

Niestety nie pryskaliśmy na żadnego grzyba 

zaraz po żniwach na pewno będę robił badanie gleby bo z roku na rok coraz bardziej są  takie defekty w zbożu 

Edytowane przez buszek
Opublikowano

Pszenica i jęczmień bez ochrony fungicydowej? To nie ma prawa sie udać. Ja u siebie na pszenice jarą na 5kl gleby robie  2x fungicudem żeby coś sensownego zebrać. Fakt ze robie po taniości bo  gleby słabe jakoś tiofanat metylowy z prochlorazem na t1 i tebukonazol ma t2 ale pszenica bez ochrony nie ma racji bytu. 

• Like 1

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez kingway
      Witam , ile płacicie za transport  tirem zboża lub innych płodów rolnych tirem 26 ton lub więcej  i na jakich odległościach ? I ile jest vatu od takiej usługi /? 
    • Przez sumek666
      Witam, 
      Czy ktoś użytkuje lub planuje używać płynny nawóz ASL? Co sądzicie na ten temat? 
      http://agrotrader.pl/oferta/asl-plynny-nawoz-organiczno-mineralny-ID244225.html
      Pozdrawiam 
      Sumek
    • Przez Stonka36
      Witam. Chciałbym wymienić uszczelniacze w przednim moście ciągnika Deutz Fahr D7807. Poszukuję katalogu części/instrukcji obsługi. Z góry dziękuję za pomoc.
    • Przez Wielkopolanin
      Panowie proponuje nowy (szukałem i takiego nie znalazłem), myślę, że ciekawy a na pewno ważny temat. Jak to jest u Was, czy badacie Swoją glebę? Jeśli tak to na co, jak często i ile za to płacicie? Jak myślicie, czy w warunkach Waszych wsi było by zapotrzebowanie na usługę badania gleby, od pobrania próbek, do dostarczenia wyników i zaleceń? Ja muszę się przyznać, że do tej pory nie badałem gleby, dopiero w tym roku po raz pierwszy na studiach zacząłem to robić.
    • Przez kingway
      Witam , mam chęci zasiać pszenicę na 5 klasie jak myślicie coś będzie z tego ?? Ziemia nie jest jakoś wyciągnięta ze składników , ale mogłoby być lepiej . Zawsze siałem żyto hybrydowe a teraz może bym spróbował pszenicy ozimej mam do wyboru odmianę Commandor i Arkadia . A wy jakie polecacie odmiany ?
  • Dodaj nową pozycję...
v