Skocz do zawartości

Poznaniak -Kierunek bieżnika opon

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jest jakaś różnica w którą stronę jest bieżnik na kołach w poznaniaku, mam teraz tak jak w ciągnikach ale zauważyłem że wszędzie założone są na odwrót, nawet w tych nowszych. Sieje zgodnie z próbą kręconą, nie ma przekłamań.  

Opublikowano

powinien być odwrotnie niż w traktorach. lepiej napędza wtedy siewnik.

Opublikowano

Rozumiem, w takim razie obrócę i się przekonam :) Jestem ciekaw z jakiego powodu ktoś kiedyś je obracał, chyba że siewnik wyszedł z fabryki z takimi przez pomyłkę 

Opublikowano

lewe na prawe i już.

kosiarki konne, rozsiewacze kos, też tak miały. znaczy na odwrót. mniejszy poślizg.

Opublikowano
30 minut temu, raven18 napisał:

Rozumiem, w takim razie obrócę i się przekonam :) Jestem ciekaw z jakiego powodu ktoś kiedyś je obracał, chyba że siewnik wyszedł z fabryki z takimi przez pomyłkę 

Bo w siewniku to ziemia ciągnie, a w ciągniku ciągnik i tak wymyślili by dobrze ciągło.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez michal85
      Witam
      Mam problem z przekładnia, mianowice nierównomiernie pracuje... to znaczy przy kręceniu kołem wałek na wyjściu z przekładni nie obraca sie równomiernie tylko obraca sie "skokami". czy ktoś wie jaka może być tego przyczyna??? Kupilem taki siewnik używany i go remontowałem przed remontem jak go sprawdzałem to obracało sie ok. potem odktęciłem pokrywe przekładni wymieniłem tylko okej (przekładnioy fuchsa) i nic więcej z samą przekładnią nie robilem. teraz go skręcam robię próbe a tu zonk...
      Z góry dziekuję za wszystkie konkretne i pomocne wypowiedzi.
    • Przez Optiwiew
      Witam kupiłem ostatnio używany siewnik Isaria 6050 2,5m. Potrzebuję instrukcji obsługi. Nie mam żadnych oznaczeń. Proszę o pomoc.

• Przez bolek1521
      Witam. Zamierzam kupić siewnik zbożowy mam możliwość zakupu takiego sulky jak na zdjęciach spotkał się ktoś z takim sprzętem i może podzielić się opinią czy warto 

• Przez tadziost
      Witam. Co może być z przekładnią bezstopniową w siewniku ? Kupiłem siewnik 3m i przy kręceniu kołem i ustawianiu dawką mam wrażenie jakby się coś kończyło w przekładni,  musi być na dźwigni ustawiona dawka prawie na full , żeby w miarę było ustawione. Przy drugim siewniku 2.7 ta sama przekładnia kręci rolkami przy małej dawce na podziałce a w nowym nidugo mi skali zabraknie . Pomocy , czy tylko wyrobione krzywki? Bo patrząc na ceny np łożyska jednokierunkowego to 500 zł injakis wałek 1000 zł 
    • Przez TomaszDawca
      Witam,
      Mam problem z siewnikiem Pom Brodnica Jota Z grupa krukowiak.
      Skrzynia nie utrzymuje normy wysiewu. Na próbie kręconej za każdym razem wychodzi inaczej. Wymiana skrzyni w niczym nie pomaga, gdyż na siewniku jest już zamontowana 4 taka sama skrzynia w przeciągu 4 sezonów w ramach gwarancji przez serwis) i cały czas to samo. Problem nie został usunięty (ewidentnie wada fabryczna przekładni). Gwarancja się skończyła. Producent (Krukowiak) umywa ręce. Mogą sprzedać nową skrzynię i tyle (3300PLN brutto). 
      Moje pytania są następujące:
      Czy jest ktoś na grupie kto posiada taki siewnik?
      Czy jest ktoś kto posiada taki siewnik i ma podobne problemy?
      Czy jest ktoś na grupie kto posiada taki siewnik i się z nim uporał?
      Jaką inną skrzynie można by zamontować do tego siewnika? (Przekładnia po lewej stronie siewnika)
      Czy jest ktoś na grupie kto nie może sobie poradzić z takim siewnikiem i chciałby może nawet drogą sądową uporać się z producentem?

• Dodaj nową pozycję...
v