Skocz do zawartości

Agromasz Stopkowy czy Talerzowy jakie Opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

WITAM

Chciałbym zapytać bo staję przed zakupem nowego siewnika na dotację w ramach RMG, prawdopodobnie Agromaszu.

Będzie to siewnik do ciągnika Belarus 820, zmianę maszyn będę robił dopiero pod koniec lutego więc jeszcze nie wiem czy Armir zgodzi się na szerokość 3m przy 6ha upraw zbóż czy będę musiał zadowolić się 2,5metrowym.

Pierwsze moje pytanie, zauważyłem że siewniki agromasz talerzowe są około 10tyś droższe od stopkowych - czy przy tylu ha opłaca się kupić talerzowy i jaka jest różnica siewnik jednym a drugim?

Drugie pytanie czy przy 2,5m belarus 820 dałby sobie radę z jakimś małym agregatem?

Trzecie pytanie, może zamiast agromaszu któryś siewnik z Unii, ponoć tańsze są od Agromasz, u okolicznych dilerów nie spotkałem jeszcze takiego aby go oceniać

Opublikowano

Mam stopkowy 2,5 m, waga pustego 630 kg bodajże. Razem z agregatem uprawowo-siewnym waży prawie 1300 na pusto. Przymierzałem się do mtz 82 i na pusto brakowało stateczności. Teraz chodzi z renowka 90 km, zasialem tym zestawem blisko 80 ha. Talerzowy będzie sporo cięższy. Jeżeli nie planujesz siać w ściernie, wybierz stopkowy

Mam stopkowy 2,5 m, waga pustego 630 kg bodajże. Razem z agregatem uprawowo-siewnym waży prawie 1300 na pusto. Przymierzałem się do mtz 82 i na pusto brakowało stateczności. Teraz chodzi z renowka 90 km, zasialem tym zestawem blisko 80 ha. Talerzowy będzie sporo cięższy. Jeżeli nie planujesz siać w ściernie, wybierz stopkowy

Opublikowano

Jak chcesz się rozwijać i zapłacić i tak nie małe pieniądze to bież talerzowy! Mam od tego roku też agro-masza na rmg i nie ma porównania do stopki! Areał mam w sumie ten sam i wziąłem 3m bez problemu.

Opublikowano
3 minuty temu, jasiu987 napisał:

Jak chcesz się rozwijać i zapłacić i tak nie małe pieniądze to bież talerzowy! Mam od tego roku też agro-masza na rmg i nie ma porównania do stopki! Areał mam w sumie ten sam i wziąłem 3m bez problemu.

Ile kosztował 3m talerzowy Agromasz??

I bez uzasadnień przeszedł trzy metrowy na RMG??

Opublikowano

z uni miałem nowego poznaniaka nie polecam sieje jak mu się podoba najgorzej przy rzepaku

obecnie mam agromasz sr300 talerzowy od 3 lat i jestem zadowolony

Opublikowano

Zasadnicze pytanie: jakie masz gleby? Jak piaski to stopkowy, jeśli gleby zwięzłe i gliniaste to talerzowy. Z talerzowym 3 m i do tego agregat to musiałbyś zmienić konia.

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, gosciu506 napisał:

@iwanek 3m na 6 ha raczej nie dostaniesz A do tego 82km z agregatem talerzowym i siewnikiem talerzowym 3m nie da rady podnieść

Podejrzewam że na 2,5metra z takim zestawem też mogą być problemy, bo z materiałem siewnym to pewnie ponad 1,5tony - z tym że zestaw jest długi czyli tona będzie na samym końcu zestawu, lepiej uprawić dopiero siew raczej

Edytowane przez iwanek7
Opublikowano

znajomy na wsi mtz ciagal zwykly agregat graczkowy z walem rurowym i siewnikiem stopkowym poznaniakiem 2.7 ale jak byl pelny zasyp to na uwtociach skladal hydropakiem zestaw i dopiero podnosil a zestaw talerzowy jest ciezszy nie wiem jakie masz ziemie ale ja bym bral siewnik talerzowy i do tego agregat talerzowy kupisz z czasem chyba ze masz lekkie gleby to wtedy mozna i stopkowy

i jak do mtz to bezpieczniej 2.5m

Opublikowano

U mnie sąsiad belarus 80 km chodził z zestawem ares na zębach z wałem paletą i poznaniak na stopkach. 
jesli uprawa orkowa i brak bardzo ciężkich gleb siewnik na stopkach w zupełności wystarczy. 
tylko jak będziesz kupował pod koniec lutego to kwestia czy dostaniesz od ręki. 2,5 metra na taki areał wystarczy ale 3m z lekkim agregatem tez powinien dać rade. Ostatnio były spore podwyżki przez cenę stali 

Opublikowano (edytowane)

Mam nowego poznaniaka 2.5m model 330D.  Full opcja. komputer ten lepszy, znaczniki przedwschodowe, ścieżki , na talerzach podwójnych z kółkami dogniatajacymi. Po 3 latach wysiał  około 100ha w mojej opini jest bardzo dobry ale ścieżki robi pod C-360 i nie da się rozszerzyć.  Będę to robił na własną rękę  w tym roku. Wskaźnik ziarna, ilość obsianych  ha, prędkość. podest załadunkowy. Ogólnie chyba wszystko. cena w 2017r 36000 br.

Co mi się nie podoba to:

- słabo dociska za kołami talerze ale to może kwestia regulacji.

- grabki zagarniające są z plasteliny ale za to można je bez problemu wyprostować.

-  pomost obciążony ścieżkami przedwschodowymi  i osobą na niego wchodząca potrafi się troszkę przestawić na  otworach regulacyjnych. 

Z plusów to

- czytelny komputer

- łatwy w próbie kreconej choć jednolita skrzynka do ssypu zborza w samego jest trochę  ciężka.

- sieje równo i dokładnie, duży zakres regulacji. 

Edytowane przez gustaww
Opublikowano
11 godzin temu, iwanek7 napisał:

Podejrzewam że na 2,5metra z takim zestawem też mogą być problemy, bo z materiałem siewnym to pewnie ponad 1,5tony - z tym że zestaw jest długi czyli tona będzie na samym końcu zestawu, lepiej uprawić dopiero siew raczej

Zestaw agregat talerzowy+siewnik talerzowy będzie za dużo na mtz. Jeden rok też najpierw uprawiałem, potem siałem. Potem zmieniłem ciągnik na większy.

Agregat talerzowy średnio doprawia gleby piaszczyste. Lepiej robi gorączkowy. Czy przejdzie 3m to zależy od osoby weryfikującej wniosek. 

Opublikowano

na 40 metrach szerokości pola zamiast 7 razy to przejadę osiem isiewnik 2,5metra też będzie, chociaż jako sam siewnik do belarusa ładniej wyglądał by 3 metrowy

Opublikowano (edytowane)

Ja dziś zamówiłem agromasz sr300 z agregatem hydropak. Redlice dwu talerzykowe,komputer jedyne czego nie wziąłem to znaczniki przed wschodowe wyszło za wszystko 59tys.

Edytowane przez LubelskiRolnik
Opublikowano
Dnia 15.02.2021 o 20:34, LubelskiRolnik napisał:

Ja dziś zamówiłem agromasz sr300 z agregatem hydropak. Redlice dwu talerzykowe,komputer jedyne czego nie wziąłem to znaczniki przed wschodowe wyszło za wszystko 59tys.

Za tą cenę netto byś miał nadbudowany z agro masz. Ja się właśnie zastanawiam nad aquila i nadbudowany.