Skocz do zawartości

John Deere 1640 -Czasem nie działa TUZ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

Posiadam John Deere 1640 z kabiną SG2 i przednim napędem. Ciągnik posiada tez TUR-a. Ciągnik ma problem iż czasem nie podnosi podnośnika.
Wspomaganie działa cały czas dobrze, Nie ma problemów, kierownica nie drży.
Tur działa czasem lepiej czasem gorzej. Dokonywałem pomiarów ciśnienia na pompie wysokiego ciśnienia i na biegu jałowym pokazuje niecałe 200 barów (według specyfikacji powinno być 190, ale pewnie miernik nie jest za dokładny). Pomiaru dokonywałem przy górnym korku pompy wysokiego ciśnienia jak na zdjęciu niżej
Po włączeniu podnośnika ramiona z obciążeniem się nie podnoszą, czasem dodanie gazu nawet do 1500 nie pomaga, Pomaga za to włączenie na chwilę tura i wyłączenie lub wrzucenie biegu do przodu lub do tyłu i podjechanie trochę pomaga.
Bawiłem się tez pozycją siłową (low, high, hold) w kabinie ale bez rezultatu.
Dodam tylko iż filtr siatkowy (smok) już czyściłem a filtr dokładny wymieniłem na nowy. Poziom oleju hydraulicznego to około połowa między min a max.

Czy miał już ktoś taki przypadek? Czy posiada ktoś może zdjęcie kaczki od spodu?  Zastanawiam się czy winą może być uszkodzony zawór wlotowy do tłoka na podnośniku lub jakieś zanieczyszczenie w przewodzie .
Czy orientuje się ktoś czy jest przy podnośniku jakiś punkt testowy do pomiaru ciśnienia za zaworem priorytetowym?

Za wszelkie uwagi lub komentarze z góry dziękuje.

pompa.png

Opublikowano

powiem tak mam taką samą pompę przednią, ale tak obrąbionych śrub to nie widziałem, kto to naprawiał? tam są śruby calowe. Wystarczy dać większe obroty silnka, bo hydraulika lubi wysokie obroty i będzie dobrze.  My mieliśmy do czynienia z licencją Zetora, bardzo dobrą zresztą, a JD to już inna bajka.

Opublikowano

Nie wiem jak w u Ciebie ale u mnie w 3350 jest taki korek po prawej stronie podnośnika, na klucz chyba 24. Znajduje się on pod podłogą obok tego pokrętła od szybkości opadania. Pod tym korkiem jest zawór od szybkości podnoszenia podnośnika. Może u Ciebie jest coś nie tak z nim. Reguluje się go poprzez dodanie podkładek pod zawór.

Opublikowano
16 godzin temu, Jan89 napisał:

Witam wszystkich

Posiadam John Deere 1640 z kabiną SG2 i przednim napędem. Ciągnik posiada tez TUR-a. Ciągnik ma problem iż czasem nie podnosi podnośnika.
Wspomaganie działa cały czas dobrze, Nie ma problemów, kierownica nie drży.
Tur działa czasem lepiej czasem gorzej. Dokonywałem pomiarów ciśnienia na pompie wysokiego ciśnienia i na biegu jałowym pokazuje niecałe 200 barów (według specyfikacji powinno być 190, ale pewnie miernik nie jest za dokładny). Pomiaru dokonywałem przy górnym korku pompy wysokiego ciśnienia jak na zdjęciu niżej
Po włączeniu podnośnika ramiona z obciążeniem się nie podnoszą, czasem dodanie gazu nawet do 1500 nie pomaga, Pomaga za to włączenie na chwilę tura i wyłączenie lub wrzucenie biegu do przodu lub do tyłu i podjechanie trochę pomaga.
Bawiłem się tez pozycją siłową (low, high, hold) w kabinie ale bez rezultatu.
Dodam tylko iż filtr siatkowy (smok) już czyściłem a filtr dokładny wymieniłem na nowy. Poziom oleju hydraulicznego to około połowa między min a max.

Czy miał już ktoś taki przypadek? Czy posiada ktoś może zdjęcie kaczki od spodu?  Zastanawiam się czy winą może być uszkodzony zawór wlotowy do tłoka na podnośniku lub jakieś zanieczyszczenie w przewodzie .
Czy orientuje się ktoś czy jest przy podnośniku jakiś punkt testowy do pomiaru ciśnienia za zaworem priorytetowym?

Za wszelkie uwagi lub komentarze z góry dziękuje.

pompa.png

Od spodu masz śrubę regulacji ciśnienia. Obniż ciśnienie do 170bar i sprawdź czy będzie działało.