Skocz do zawartości

Presowanie po kombajnie rotorowym

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano

Moi sąsiedzi zza miedzy mają wielkie gospodarstwo - ok 3tys ha. Zbierają słomę ze wszystkiego - czasem nawet z rzepaku. Koszą u nich wielkie kombajny czyli w 95% rotorowe. Mają wielką hodowlę.

Śmiem twierdzić ze gdyby słoma była zła to, zamiast wynająć 6 lexionów 780, to wynajęliby 10 mniejszych kombajnów, ale mieli "dużo lepszą" słomę.
Patrząc z boku, wnioskuję, że ta słoma po rotorze jest dobra dla bydła.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

taka słoma jest krótka jak wcześniej pisano ale prasować takie coś to problem.mam lely welger 520 i tą samą pszenicę kosił tucano 320 z chederem 5,1 i lexion 670 z chederem 10,5m.to po tucano jeżdziłem max 15km/h a po lexie 8.bo rządki małe ale sieczka że podbieracz się przypychał.zdecydowanie lepiej się po klawiszowym prasuje.

Edytowane przez rafalfalk1
Opublikowano

Co to za pytanie ? Każda słoma da się sprasować . Wystarczy tylko odpowiednia prasa . Presa może się nie nadać . Możecie śmiać się z Sipmy łańcuchowej , ale te prasy zbiorą wszystko .

Opublikowano (edytowane)

sipma super pewnie.....lely 520  pasowa,tą wszystko sprasujesz i zgnieciesz.miałem walcową zachodnią df i nie narzekałem na nią póki nie kupiłem lely.szeroki podbieracz i nie zostaje po bokach nawet po lexie.jak prasowałem u gościa to zwoziłem te bele to po tucano kulki były super zbite a po lexionie już nie tak bardzo.dodam że prasa nic nie była przestawiana.

Edytowane przez rafalfalk1
Opublikowano
4 godziny temu, rafalfalk1 napisał:

taka słoma jest krótka jak wcześniej pisano ale prasować takie coś to problem.mam lely welger 520 i tą samą pszenicę kosił tucano 320 z chederem 5,1 i lexion 670 z chederem 10,5m.to po tucano jeżdziłem max 15km/h a po lexie 8.bo rządki małe ale sieczka że podbieracz się przypychał.zdecydowanie lepiej się po klawiszowym prasuje.

Na jedno ci wyszło jechałeś wolniej o 50 %,ale miałeś 50 % mniej rzędów do sprasowania ,ja wolał bym wolniej jeżdzić i mieć o połowe mniej rzędów,jakby policzyć dokładnie to po rotorowym szybciej sprasowałeś

Opublikowano
3 godziny temu, MariuszE38 napisał:

Tak jak koledzy napisali, jak masz dziadowską prasę to będziesz miał problem, ale jak prasa dobra, to będzie bajka, bo i obciążenia mniejsze przy takiej słomie.

Dzięki za odpowiedzi. Ja teraz mam narazie claas 180. Ale myślałem o john deer 590. Którą lepsza 

Opublikowano
zetorki12 napisał:

Co to za pytanie ? Każda słoma da się sprasować . Wystarczy tylko odpowiednia prasa . Presa może się nie nadać . Możecie śmiać się z Sipmy łańcuchowej , ale te prasy zbiorą wszystko .

niestety i sipma nie łyknie wszystkiego zacznie sie kotlowac na podbieraku i stoisz. co do prasy to musi mieć napewno rotor

Opublikowano
40 minut temu, bhpiter napisał:

Dzięki za odpowiedzi. Ja teraz mam narazie claas 180. Ale myślałem o john deer 590. Którą lepsza 

Wiesz, tu raczej chodzi najbardziej o podbieracz, musisz mieć kompletny i różne podbieracze różnie podrzucają tą słomę. Ja akurat mam Claasa Quadranta i ten podbieracz się sprawdza, a oni chyba nie robili wielkich rewolucji w nich, więc Twój powinien być dobry.

1 godzinę temu, rafalfalk1 napisał:

sipma super pewnie.....lely 520  pasowa,tą wszystko sprasujesz i zgnieciesz.miałem walcową zachodnią df i nie narzekałem na nią póki nie kupiłem lely.szeroki podbieracz i nie zostaje po bokach nawet po lexie.jak prasowałem u gościa to zwoziłem te bele to po tucano kulki były super zbite a po lexionie już nie tak bardzo.dodam że prasa nic nie była przestawiana.

Zgadza się, im szerszy podbieracz tym lepiej.

A co do zbicia, to czy tu nie grała roli prędkość przypadkiem? Zakładam że była taka sama, a heder Lexiona pewnie szerszy niż Tucano ;)

Opublikowano

wcześniej pisałem jak szybko.tyle że po lexionie rządki były cienkie(ciensze niż tucano)i rozdrobniona słoma a po tucano słoma normalna no i cały podbieracz wciągał masę.na pierwszy rzut oka to człowiek stwierdził że lexion młócił kiepską pszenicę a z tego co wiem to 8t/h z dała.

Opublikowano
17 godzin temu, MariuszE38 napisał:

Tak jak koledzy napisali, jak masz dziadowską prasę to będziesz miał problem, ale jak prasa dobra, to będzie bajka, bo i obciążenia mniejsze przy takiej słomie.

Trzeba będzie deptać temat. Załatwić tą słomę. Ktoś oddawał słomę do Jordanowa Śląskiego. Mają dwa oddziały. Płacą