Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam moze miał ktoś podobny problem u siebie ciągnik New Holland T6080rc przy zmianie kierunku jazdy nie odbywa się to łagodnie tylko ciągnik kilka razy szarpnie i dopiero zmienia kalibracja nie pomaga brak błędów. 

Edytowane przez Kala3452
Błąd
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem co miałby do tego mieć tłumik drgań samo wejscie synchronizatora nie ma żadnego wpływu na zły stan tłumika i czujnika momentu obrotowego tłumik ma wpływ przede wszystkim na problemy z automatyką, jeśli jego nie sprawność powoduje zakłamania w odczycie momentu obrotowego. A tu masz definitywnie brak pełnego wejścia synchronizatora, potencjometr nie osiąga pozycji zapięcia i dletego zawór podejmuje kilka prób dopięcia, aż za którymś razem się udaje co teoretycznie nie zgłosi błędu bo pozycja została osiągnięta. Co jest przyczyną nie wiem moze być usterka mechaniczna ale nie tylko. Inną kwestją jest fakt, ze ten ciągnik nigdy nie zmieni kierunku idealnie płynnie, tak jak ciągnik na rewersie na mokrych sprzęgłach. musiał bym sie przejechać tą maszyną żeby powiedzieć czy nie szukasz dzióry w całym ta przekładnia jest specyficzna i trszeba wiedzieć co jest w niej normalne a co nie

Edytowane przez mariusz(ZDUN)
Opublikowano

Zuzyty tlumik wlasnie powoduje szarpniecia mimo dobrego stanu synchronizatorow i prawidlowej kalibracji.  Jezeli twierdzisz ze synchronizator nie moze za kazdym razem osiagnac swojej pozycji to od tego jest menu HH do sprawdzenia czy tak jest faktycznie... 

Zmiana biegow i zmiana grup jest na jedenej lini zasilania oleju.

Opublikowano

po pierwsze jeśli tłumik jest uszkodzony to wogówe nie zrobisz kalibracji w tym ciągniku bo ci momentu nie odczyta,i przy pierwszym sprzęgle udusisz  silnik bo nie osiągnie harakterystyki momentu dla danego sprzęgła, na czym właśnie polega kalibracja, i w zasadzie po dłuższym zastanowieniu dochodzę do wniosku, że klient czekuje od maszyny czegoś, czego ona nie osiągnie nigdy, bo zanim on wyjmnie jeden synchronizator i zapnie inny to zawsze powstaje pene szarpnięcie, ale nie stwierdzę tego bez przejechania się ciagnikiem, jedyne co mogę zalecić w tej sytuacji to wsiąść w inny ciagnik z taką przekładnią i porównać to ze swoim.

Ja również prowadzę serwis i znamdobrzete skrzynie, ale to nie czas na licytowanie się kto co umie jak kolega ci pomoże to spoko 

Opublikowano

ja nie mówię o kalibracji momentu silnika tylko o kalibracji skrzyni do czego w tej przekładnie niezbędny jest sprawny damper, który będzie prawidłowo podawał moment dla czujnika z rozwalonym nie skalibrujesz tak jak napisałem udusisz silnik nie rozłączy sprzęgął...

Opublikowano

jeśli tłumik złoży się całkowicie to wywali ci błąd  bodajrze E64 ale mogęsię teraz mylić w opisie masz jako możliwość błędu uszkodzony damper.  Owszem przy nie całkowicie uszkodzonym tłumiku przjdzie kalibrację ale właśnie tu jest problem jak mądrzy panowie sami kalibrują sobie skrzynie ,aaaa bo ja wiem i na serwisie zaoszczędzę i nie jenokrotnie zamiast poprawy jest pogorszenie ustawień.

Opublikowano
11 minut temu, mariusz(ZDUN) napisał:

po pierwsze jeśli tłumik jest uszkodzony to wogówe nie zrobisz kalibracji w tym ciągniku bo ci momentu nie odczyta,i przy pierwszym sprzęgle udusisz  silnik bo nie osiągnie harakterystyki momentu dla danego sprzęgła, na czym właśnie polega kalibracja, i w zasadzie po dłuższym zastanowieniu dochodzę do wniosku, że klient czekuje od maszyny czegoś, czego ona nie osiągnie nigdy, bo zanim on wyjmnie jeden synchronizator i zapnie inny to zawsze powstaje pene szarpnięcie, ale nie stwierdzę tego bez przejechania się ciagnikiem, jedyne co mogę zalecić w tej sytuacji to wsiąść w inny ciagnik z taką przekładnią i porównać to ze swoim.

Ja również prowadzę serwis i znamdobrzete skrzynie, ale to nie czas na licytowanie się kto co umie jak kolega ci pomoże to spoko 

Napewno tak nie powinno szarpać mam też inny ciągnik i odbywa się to łagodnie