Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Do kolegi reno9034 cepy kupuje się parami, one są wyważone i sparowane po dwa i jak się je montuje to trzeba przykręcać daną parę naprzeciwko siebie, to załatwia problem wyważania.

Opublikowano

do kolegi waldi76 kupilem cepy ktore owszem sa poparowane ale nie wywazone

i tak mysle czy jak ich sam na wadze wywaze to bedzie dobrze

benio1967 kombajn 1900 jest ojcem dla d7000 naped tez jest hydrostatyczny i wiele rzeczy pasuje z jednego do drugiego tylko a czesciami to nie zabardzo trzeba szukac używanych  w dani jest bardzo drogo jesli chodzi o czesci    
Opublikowano

witam serdecznie 

mam prośbę czy ma ktoś instrukcję do dronningborg  D 1650 i jak ustawić sita do poszczególnych gatunków zbóż pozdrawiam Paweł mój adres to pawelglebowa@interia.pl

Opublikowano (edytowane)

cepy sa poparowane jak juz pisalem czyli lewy -prawy lez nie wywazone tak jest napisane na etykiecie przyklejonej do nich

a myslalem o takiej elektronicznej wadze do wazenia i zwazyc oba a potem tego ciezszego troszeczke podszlifowac 

nie wiem jakie sa sita w d1650 bo u mni jedno jest z otworami 12 mm stale a gorne ustawiam tak zeby zboze czyste sie mlocilo i tak kosze wszyskie zboza

Edytowane przez reno9034
Opublikowano

Chyba że tak, ale ważenie nic nie da, musiałbyś jeszcze wiedzieć w którym miejscu  podszlifować, jak kiedyś wymieniałem cepy w claasie to na nowych były podospawywane ciężarki w odpowiednich miejscach.

Opublikowano (edytowane)

Czy ktoś się orientuje który silnik jest 70konny, a który 84km?

Mowa o czwórce Perkinsa.

Jeden ma oba kolektory po jednej stornie, a drugi ma ssący po jednej i wydechowy po drugiej.

Już wiem o co chodzi.

Perkins ma 70km i oba kolektory po jednej stronie

Valmet ma 84km kolektory po stronach przeciwnych.

Edytowane przez SipmaZ224
Opublikowano

Odświeżam z pytaniem...

Kiedyś już widziałem ale doczytać się nie mogę :D Jak to jest z hydrostatem w D 4xxx? Na co zwrócić uwagę przy nim aby dobrze sprawdzić i w razie problemów nie ma kłopotu z częściami i ceną?

Opublikowano

stan w zasadzie jest obojętny, chyba że kompletny złom, którego nie da rady odszykować to wiadomo odpada. Cena nie gra roli, dodam jeszcze, że potrzebna też jest przystawka z kołami do tej sieczkarni

Opublikowano

Witam ma na sprzedanie  Rozdrabniacz do d 3000.   Szuka  czesci  do tego kombajnu gdzie moge  znalesc ?? w szczegolnosci szukam walka  jest poprzeczny kolo targanca ????

Opublikowano (edytowane)

Witam, sprzedam instrukcję obsługi kombajnu MASSEY FERGUSON 27 po polsku, jest to tłumaczenie z języka francuskiego, bogato ilustrowane, zawiera kompletne tabele ustawień dla poszczególnych upraw takich jak zboża, rzepak, trawy nasienne i wiele innych, schematy: elektryczne, hydrauliczne, smarowania i czyszczenia wraz z opisami, opis działania i kalibrowania UNICONTROLA, ustawienia tryjera i wiele innych przydatnych porad i ustawień podzespołów. Instrukcja ta dedykowana jest do MF 27 ale będzie pasować również do wszystkich kombajnów marek Massey Ferguson, Dronningborg oraz Case Dania posiadających młocarnię o szerokości 140 cm są to modele takie jak: MF 27, 29, 29XP, 31, 31XP, Case Dania D7200, D7500 itp, Dronningborg D7000, D7000S, D7200, D7500, D7800, D8000, D8000S. Link do aukcji allegro 

Edytowane przez waldi76
Opublikowano

Witam 

Mój Dronnongborg D4000 gubi zboże. Mógłby ktoś podpowiedzieć coś na temat regulacji sit i wiatru? Dolne sito oczkowe mam ok 14mm. Nie wiem czy nie jest za duże? Może posiada ktoś jakąś instrukcję na ten temat. 

Opublikowano

Części do dronningborgów pasują od kombajnów MF , Fend, Case .po prostu trzeba poszukać w internecie . Z  polączenia tych firm powstała AGCO. Czesci najlepiej szukać po nr katalogowym wpisując go do w google  . Ale  na to trzeba trochę cierpliwości i wiedzy i oczywiscie historia firmy ( połączenia ,przejęcia )  , tak jak zresztą do pozostałych maszyn . 

ernest180 

jak gubi zboże ? przez wytrząsacze,sita ,czy z przodu . Dolne sito odpowiada za czystość  zboża i jak dożo powraca przez podajnik kłosowy na bęben młucący.

Opublikowano

w katalogu jest sito 10mm do zboża i 12mm owies . Ja koszę wszystko na 12mm tylko owsa nie puszczam przez bukownik bo trzeba wtedy wolno jeździć . Dodam ze ten kombajn zapyla ( kosze 7km/godz)  Kosa do dronninborga pasuje od mf  nowego typu . oczywiscie długosć trzeba dorobic

Opublikowano

witam.nie wiecie moze gdzie mozna dostac zegar obrotów wialni ten umieszczony z tylu nad wlewem paliwa w D7000bo mój sie zepsół

jeśli macie jakies pomysly prsze o odpowiedź.