Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Panowie, jedno pytanko. Co robicie z waszymi deszczowniami na zimę? jak je konserwujecie? Jak wylać wodę z węży? proszę o odpowiedź bo zima idzie :P

rozwinąć a potem zwinąć za pomocą wom

Edytowane przez lukasx21
Opublikowano

A ja radze wypuszczac wode z weza bo paru moich znajomych dostało juz szkołe.

czemu? Bo porozsadzało? Znajomy ma rurociągi stałe z węży plastikowych położone na wierzchu i nawet na zimę w nich jest woda pod ciśnieniem

Opublikowano

Cześć,

u siebie chcę zwinąć wom c330 ale za szybkie obroty. Szukam takiej przekładni montowanej na wom żeby poprzez nią zmniejszyć obroty, ale nie mogę znaleźć. Pomoże ktoś?

Opublikowano

Zastanawiam się nad kupnem deszczowni. Ale w tym temacie moja wiedza jest bardzo mała. Jest możliwość nawinięcia 750m węża na odre czy trzeba kupować coś lepszeo ? Jakom wydajność powinna mieć pompa żeby to wszystko napędziła, wchodzi jedynie w gre na WOM. Ile w przybliżeniu może kosztować taka deszczownia, i pompa, dodam że u mnie studnie bije się na 12 metrów bo jest wystarczająco wody. Deszczownia będzie służyła do podlewania ważyw na około 10 ha

Opublikowano

nawinąć nawiniesz niektóre firmy mają ponad 700 metrowe - oglądałem chyba 730 - oczywiście nie na odrze - bo taki delikatny wężyk nie wytrzyma rozwijania na taką odległość. na 10 ha wystarczy zwykła odra koło 400 metrowa - do tego rurociąg po jakieś 60-100 zł za 6 metrów używany pompa hm musisz mieć chociaż 5 atm na wejściu do deszczowni żeby turbina dobrze zwijała i był odpowiedni zasięg działka przy wydajności ponad 40m3 na h żeby była jakaś wydajność policz sobie 1 litr na m2 to 10m3 na ha - ogólnie to używanym sprzęcie wyjdzie ci pewnie z 25-35 tysięcy na na nowym to podaje raczej górną granicę ;szpula 730 metrowa jakies 250 tysiecy pompa do szpuli fi125 jakies 100(z własnym silnikiem) tys ,linie itp kolejne 50 - tylko po co szpula która ma zdolność podlewania 70 ha na 10 ha nawet nie mówię że do takiej wielkiej szpuli trzeba 150 konny traktor do rozwijania (woda w wężu ważyć będzie ponad 8 ton ) - ale to zestaw raczej na 60-70 ha a nie na 10ha - . dodatkowo jeśli mieszkasz w okolicy w której wszyscy podlewają i masz same warzywa które co roku wymagają podlewania - albo inaczej co roku podlewanie daje ekonomiczny zysk popatrzyłbym za systemami stacjonarnymi. Koszt będzie niewiele wyższy - jakość pracy dużo lepsza (szybsze i delikatniejsze podlewanie, możliwość aplikacji nawozu itp)- a to że co roku muszisz rozkałdać na wiosnę całość - no cóż i tak użyjesz. U mnie to nie przejdzie - bo w okolicy praktycznie tylko my podlewamy i trzeba non stop pilnować żeby ktoś nie buchną rury węża czy akumulatora ze szpuli - więc co podlewanie to rozkładanie od nowa .

Opublikowano

Witam Wszystkich :-)

Chcialbym zapytac tych ktorzy cos na ten temat wiedza. Chodzi mi o pompe do deszczowni najlepiej WOM...

Czy takie pompy sa w stanie podac wode na laczna odleglosc maksymalnie 1500 metrow do dzialka?? Jesli tak czy znacie  dobrych producentow takich pomp?? Prosilbym o link jesli posiadacie. Lub inne rady jesli jest lepsze rozwiazanie...Pozdrawiam

Opublikowano

Najtańszym rozwiązaniem była by pompa na prąd, ale pewnie nie masz takiej możliwości. Sądzę że nie powinno być problemu aby dostarczyć wodę na 1500m, ale niestety na tej odległości będzie trochę słabsze ciśnienie i będzie potrzebny mocniejszy ciągnik. 

Opublikowano

Dzieki Za odpowiedz. Jesli chodzi o ciagnik to nie bedzie problemu, pompa na prad niestety odpada chociaz taka wlasnie bym wolal ale nie mam mozliwosci bo podciaganie pradu za duzo by mnie wynioslo a dopiero bede zaczynal zabawe z deszczownia...kiedys moze sie zobaczy :-)

Opublikowano

sorry ale co to za problem wziąc jakiś kompresor i przepuscić powietrze i wypchać wodę? mało razy się  tak z różnymi sprzętami robiło?otwieramy obieg i z jednej strony wpuszczamy powietrze pod cisnieniem... pewnosc ze wszystko wyleci jest 100%

Opublikowano

witam z tego co zauważyłem deszczownie z komputerem odra 2010 kosztują: włoskie 60 netto , a polskie 40 tys netto więc różnica jest spora jakie znacie / użytkujecie polskiej produkcji ? mowa o deszczowni 100 / 420. Wyszukałem firmy comer , łukomet , klaudia.

Opublikowano

Mam takie pytanie na polu mam linie sredniego napiecia, jaki bylby koszt postawienia transformatora  zeby bez problemu mogly pracowac 2 pompy 15 kw?

Ktos sie orientuje moze? 

Opublikowano

Witam 

mam problem z deszczownią, zaczyna mi pękać wąż w jednym miejscu, ma ktoś pomysł jak zakleić taką dziurę żeby nie było później problemu ze zwijaniem na bębnie? Zastanawiałem się żeby to jakoś na gorąco skleić, ale boję się, że zacznie się treszczyć.

Opublikowano

Na deszczowni byl nowy waz zakladany? z doswiadczenia wiem ze sklejanie raczej nic nie da bo waz pracuje i to pusci jedynie zlaczka, ale jak byl zakladany nowy waz to znaczy ze jest zbyt sztywny i zaraz peknie w innym miejscu tez tak mialem, mala dziurka a po kilku podlaniach robi sie japa, a wtedy nie warto ani kleic ani zlaczek tylko wymiana, jak bedziesz musial wymienic waz to kup z Łukometu ja mam od nich i ten waz jest niezniszczalny nie zalamuje sie nic, a jak sie splaszczy to tez nie peka(mam na odrze nawiniente 350m i jak nawija 4 krag to czesto sie splaszcza bo nie ma miejsca) no i siedzi juz 12 lat na tej deszczowni inne jak mialem to po 5 sie przecieraly, pekaly, zalamywaly sie i inne cyrki 

Opublikowano

tu szkoda troche weza bo to orginalny baueroski, znajomy mi podpowiada zebym u tokarza zrobil zlaczke na zasadzie sruby rzymskiej, obcinasz uszkodzone miejsce trzymasz waz z jednej i drugiej i wkrecasz kluczem.

Opublikowano

Witam Panowie.

Mam w planach zakup i podlewanie kukurydzy 30 hektarów,pole przy samej rzece. Potrzebuje porady jaką deszczownie kupić,jak najbardziej wydajna żeby jak najszybciej podlać te 30 hektarów.

Opublikowano

Nowy sprzet raczej nie wchodzi w gre.  Mam pole 55 hektarow i jest na nim rozprowadzenie wody podziemnymi rurami. Woda była pompowana z rzeki i pompowana do systemu podziemych rur. Co kilkadziesiat metrów są studzienki w których podobno podłanczało sie węże i podlewali tam warzywa. Podobno do poczatku lat 90 wszystko działało ale od tamtej pory nie było to urzywane do dzisaj. Pompy juz nie ma (ukradli) Zastanawiam sie w jaki sposób mozna sprawdzic czy te rury dalej są drozne. Czy zamówić usługe rewizji kamerą do kanalizacji czy WUKO...? W sumie tam bedzie z 1.5km rur jak nie więcej. Ziemia I i II klasa. Macie jakieś pomysły?

Opublikowano

najtaniej to po prostu podłączyć z jednej strony pompę z drugiej deszczownie albo chociaż jakiś zraszacz i zobaczyć co się będzie działo. a tak z ciekawości to jakaś ziemia po byłym pgr? czy po czym, że w latach 80 już był taki profesjonalny system nawadniający zainstalowany?

Opublikowano

Tak jak przedmówca radzi, podpiąć pompe i na końcu jakieś działko,, aby zrobić ciśnienie i wtedy będzie wiadomo, czy rurociąg jest szczelny i drożny. Pompować kilka godzin, nawet dłużej i obserwować, czy nie pojawiają się przecieki.  Jeśli jest to stary system, to może być wykonany z rur azbestowych.

Opublikowano

Ziema po byłych pgr-erach. Kiedys podlewali tam pomidory,cebule itp. Obok była chlewnie oraz obory,lali gnojówke na te pola. Pomidory podobno były jak arbuzy :) Chyba tak trzeba bedzie zrobic jak mówicie panowie. Musze jeszcze te studzienki zbadać i częśc odkopać bo sa pozasypywane. Podlewa ktoś z was może kukurydze?