Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Gość marekfarmer
Opublikowano
8 minut temu, soltys48 napisał:

krów nie doje, jadę po obrządku wracam w nocy  lub nad ranem przez to jedno danie później żreć to nic sie nie zesra.Jak mam więcej kursów to ktoś albo ojciec albo brat dorzuci żarcia

aha   a ja myślałem że ty krowy  mleczne  masz  i oddajesz mleko do mleczarni

Opublikowano
7 minut temu, -Sebastian- napisał:

Więcej niż 200 to chyba nie zarobi a daleko nie musi z tym jechać. A mięsne cieliczki w jakiej cenie można sprzedać np taki SM grubej kości?

Jak niezarobi????  podam Ci 3 przykłady

1. handlarz od którego kupilem kiedyś cielaki ze słowacji  kupił sztuke za 150 euro( 600zł) a w wielkopolsce sprzedaje po 1200zł

2. ten sam handlarz kupuje byczki HF z niemieckich obór za 50 euro( 200zł) a tu po 1000zł sprzedaje a niemiec puszcza za grosze bo do niego byczek hf to odpad.

3. co do polskich to ja jade na podlasie to byczka kupie za 500-650 zł ( nielicze kosztów naganiacza i paliwa)  a tutaj takie same sztuki na rynku widze za 1000 zł a w sezonie dopłat to i 1300 zł handlarze maja na cielakach 100 % zysku a nie marne 200 zł  oczywiscie cześć cielaków im zdycha ale jak na transport np. 20 sztuk zdechnie im 2 to oni i tak sa grubo do  przodu

Gość marekfarmer
Opublikowano

Czemu  mleko  najlepszy  biznes. nie wiem czemu ale zawsze kojarzyło mi się że ty właśnie Krowy  mleczne  masz

Opublikowano (edytowane)

@marekfarmerJa ten najlepszy biznes zostawiam tym co je produkują:DU mnie w gospodarstwie mleka nie odstawiamy ok 2002, potem trochę doiłem i masło smietane sery sprzedawałem ale to było za czasów babci teraz nie tykam sie tego nawet dojarkę odłączyłem

@karrol różnie ostatnio 3, dwa pod 100kg i dużą krowę, ogólnie do 10 szt

Edytowane przez soltys48
Opublikowano

Mówię o moim lokalnym handlarzu który kupi u mnie i 10km dalej sprzeda. 

Dla mnie HF też jest jak odpad jeśli chodzi o hodowle na mięso. Jak miałem byki i krowy to tylko limousine  ew SM lub MO zostawały. 

Opublikowano
2 godziny temu, pawlus224 napisał:

A w biednym lubelskim trzeba zaplacic za dobrego miesnego byczka po 17zl za kg (byk 100-110kg na czysto) .

A traf na takiego dobrego byczka......

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

ja kupuje teraz same hf z okolicznej fermy. cielaki maja 3-4v tyg sa zdrowe( jak cos jest nie tak z cielakiem to nie sprzedaja) ladnie rosna i niema z nimi problemow i za duzo roboty bo pija mleko z koryta ale cena za takiego niestety 900zl poludniowa wielkopolska

Edytowane przez jasiuhonda
Opublikowano (edytowane)

MOże zasugerujecie ceny odsadków? Urodzone maj-lipec 2017, Trzy jałówki, w tym dwie wysokprocentowe LM, jedna 50% Lm, Jeden byczek wysokoprocentowy LM i  jeden RW . Dwie największe jałówki jeszcze przy krowach. Do sprzedania w kwietniu wiec dopłata kupującego.

Edytowane przez dmowski1939
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v