Skocz do zawartości

Zestaw uprawowo-siewny Kuhn , Amazone , Kongsklide

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 godzin temu, Piters182 napisał:

I dokładnie o jakim siewniku Amazone myślisz?

Dokładnie to brona KE Super , siewnik AD Super , komputer amadrill , wał pewnie paker lub gumowy , docisk , głebokość , koło ostrogowe wszystko hydrauliczne , znaczniki na bronie , zbiornik 1000 l , redlice RoTec , kółka dociskowe ,  oświetlenie , wkładki do rzepaku ... To chyba wszystko o ile dobrze pamiętam , jak skonfiguruje dokładnie to dam znać .

Opublikowano

Dlaczego bierzesz super ad i jaka dopłata? Oświetlenie i wkład do rapsu też nie opłaca się dopłacać chyba że sam nie potrafisz dorobić. Lepiej dobrać znaczniki przedwchodowe i łącznik hydrauliczny między broną a siewnikiem. Wał tylko gumowy jeśli w amazone bo innego sensownego tam nie ma. 

Głębokość masz ustawioną mechanicznie, nie ma hydraulicznej. 

Opublikowano
1 minutę temu, Tomek90 napisał:

Dlaczego bierzesz super ad i jaka dopłata? Oświetlenie i wkład do rapsu też nie opłaca się dopłacać chyba że sam nie potrafisz dorobić. Lepiej dobrać znaczniki przedwchodowe i łącznik hydrauliczny między broną a siewnikiem. Wał tylko gumowy jeśli w amazone bo innego sensownego tam nie ma. 

Głębokość masz ustawioną mechanicznie, nie ma hydraulicznej. 

Super ma większą skrzynie załadunkową , dopłata nie pamiętam jaka była . Oczywiście że można zrobić samemu , w opryskiwaczu tzn w starym pilmecie robiłem . Jednak to nie majątek i już co z fabryki to z fabryki. Nie spojrzałem na oferte i faktycznie zapomniałem dopisać znaczników przedwschodowych i łącznika które oczywiście też na liście są , wacham się nad łącznikiem tylko . Wał akurat zależy na jakie ziemie potrzeba , dużej średnicy wał pakera też nie jest taki zły , kilka zestawów w mojej okolicy pracuje na gumowym a kilka na pakera. Skłaniam się bardziej ku gumowemu ale tatko znów chce pakera .

Ale mam zmianę nacisku redlic hydrauliczną w cenniku moim .

Opublikowano

No ja zrezygnowałem z super bo i tak 2 bb się nie zasypie, chyba że z worków zasypujesz, ale nie wiem czy warto i tak ponad 3t na haku. Właśnie chodzi o to że dopłata za oświetlenie jest chora (a sporo osób montuje na własny koszt), tak samo jak w opryskiwaczu za błotniki co według mnie powinno być standard. Łącznik piękna sprawa, sam myślałem że mógłbym dorobić, ale nie ma szans samemu. Dźwigasz na siebie siewnik i wykańczasz bruzdy czy co tam potrzeba, tylko czy wystarczy ci gniazd hydrauliki? 

Wał się nie oblepia, tzn w torfie trochę się oblepił ale nie na tyle żeby był pełny, a zagęszcza pięknie. 

Zgrzebło bierz tylko proste, a nie te perfekt czy jak one tam się zwie. 

Opublikowano

A Ty oświetlenie dobierałeś ? Byłem przedwczoraj u rodziny to miał zbity klosz lampy tej tylnej w siewniku to 200 zł orginalny i to netto chyba . Właśnie 3 t na haku ... W tym roku i tak nie będę mieć konia odpowiedniego z którym by pracował ten siewnik tylko dopiero w przyszłym roku . Błotniki w pilmecie to koszt 2000 zł , przesada . A błotniki czy oświetlenie to powinno być faktycznie w standardzie . Przemyśle jeszcze łącznik , ale jak mam koło ostrogowe hydrauliczne to w  góre i też mogę wykończyć sobie bez tego . Przemyślę , wyjść mam 3 pary w tym ciągniku . Gumowy to gumowy , ja wiem ale starszy uparty . Przekonam jeszcze go , a czemu zgrzebło proste ?

Opublikowano

Oświetlenie dorabiałem sam koszt śmieszny,  nawet można śmiało do podestu przyrobić, ale ja dałem tam gdzie oryginalnie. Zgrzebło proste bo nie ma szans przypchać się masą, a swoje co trzeba zagarnie. Ja nie mam hydraulicznie podnoszonego koła ostrogowego bo za mało wyjść hydrauliki (tez 3) dlatego zdecydowałem się na łącznik, dobrze wykańczać pola jest, pozatym wiadomo bierzesz na brone siewnik trochę to masa inaczej rozłożona, brona idzie zagarnąć każdą bruzdę bo wał inaczej chodzi jak siewnik dzwignięty, no ale to już musisz pod siebie przemyśleć bo albo jedno albo drugie chyba że 4 wyjsca w nowym koniu będą.

Packer nie będzie pchać dobie ziemie? Bo siałem raps w piachu że ciągnik się topił i nie zdarzyło się żeby dzwignąć siewnik bo wał pcha ziemię. 

Ja arionem 160km ciągam to bez obciążnika jeszcze dało się jechać, ale żeby robić normalnie to 600kg było mało i 1200kg teraz akurat. 

Opublikowano (edytowane)

Gadałem z dyrektorem technicznym amazone i mówił że ten siłownik w amazone to jest bez sensu, że tył jest wysoko i nie ma takiego ciężaru. W innych firmach może to jest potrzebne, jak siewnik wisi nad samą ziemią i jeszcze do tego ciężar. A w amazone jest inna konstrukcja tego siewnika.  I ten wałek jest strasznie drogi, wiadomo może jest on proffesionalny, ale on wychodzi pewnie około 4 tyś. Pewnie by kupił gdzie indziej prostszy i tańszy. 

Edytowane przez Piters182
Opublikowano

Jaki wałek? Zgadza się tutaj nie dzwiga go jak w lemkenie na bronę, podnosi tył, talerze jakieś 10-15cm wyżej, także przy nawrotach czasami podnoszę albo jak robię poprzeczniaki i wykańczam bruzdy. U mnie tył nie jest wysoko, pozatym nie podnoszę na 100%. 

Opublikowano (edytowane)

Tak jak i w innych markach tego typu. Przecież dobry wałek bardzo ważna rzecz. Jak jest z gwarancją jak masz jakiś lipny wałek i awaria pójdzie na przekładnie? 

Ja mam walterscheida jakiegoś za 6tyś chyba. 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano
Według katalogu wałek kosztuje 1.3 k euro co daje ponad 5 tyś zł. Ale to według katalogu ... Mi wyszło 140 netto katalogowo , a normalnie to 110 tyś netto zawołał. Czyli wałek Walterscheid kosztuje blisko 4 tys zł. Będę próbować Agrotronem k110 siać trochę w tym roku. Udźwig na hakach prawie 6t . Problemem będzie masa , ale ładowacz sam prawie 900 kg waży , a jak będzie trzeba to łyche piachu i powolutku będziemy próbować. Ale to okaże się. Ale to się okaże jeszcze wszystko.
Opublikowano

Byłem dziś i dealera , miałem zamawiac już jednak jest pewne ale ...

Jesli chce ściezki przedwschodowe to nie mogę wziąć rolek dogniatających wraz z zgrzebłem .

Trzeba się zdecydowac któro wybrać , bo konfigurator nie pozwala wybrać rolek gdy znaczniki przedwschodowe są zaznaczone. Wybór pewnie i tak padnie na znaczniki , co myślicie ?

Opublikowano
Patrzyłem na internecie to jest kilka zestawów co mają i to i to a tu w konfigratorze nie mogę niby... Jutro dzwonie do przedstawiciela i powiem mu niech coś z tym zrobi. Co do tej Amazonki za 17 tyś to warto moim zdaniem
Opublikowano
Po rozmowach cena ostateczna to 111 tyś netto za Amazonke , brona KE super , siewnik super i wyposażenie to wszystko oprócz wału gumowego , spulchniaczy i bez hydraulicznej regulacji rolek wraz z zgrzebłem no i bez czujnika drugiego poziomu materiału siewnego . Dobra cena ?
Opublikowano
Amadrill , cena ostateczna. Już więcej nie chciał opuścić . Ale znów tez dobrze wyposażony. Paker 600 Rolki dociskowe wraz z zagarniaczem Redlicw RoTec Oświetlenie Amadrill Zbiornik 1000l Hydrauliczna zmiana dawka wysiewu Hydrauliczne ustawienia docisku redlic Hydrauliczne koło ostrogowe Znaczniki przedwschowe I jeszcze kilka drobnostek jakiś tam . Katalogowo 38 tys euro niecałe (absurd) po rabatach ostatecznie 111 tyś.