Skocz do zawartości

Zestaw uprawowo-siewny Kuhn , Amazone , Kongsklide

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Była to wina konfiguratora . Bo w pierwszej kolejności wybraliśmy rolki dociskowe wraz z zagarniaczem i dobrał konfigurator elementy łaczące inne . Trzeba było pierwsze przed wschodowe zaznaczyć a potem rolki. W rodzinie taki sam zestaw oprócz wału gumowego poszedł za 105 tyś i to po cenie podobno już na maxa odchudzona. Oferte na taki zestaw robił mu jego dobry kolega więc raczej nie kłamał chodź zarobić i tak musiał.
Opublikowano

Dowiedziałem się że do AD można wał gumowy z Cataya matrix 600mm, by był większy i ma zęby więc sam się napędza. Tylko ciekawe czy by był on lepszy od tego co jest w AD, w AD ten wał jest sprawdzony, a ten jeszcze nie. cataya-special-s69_5-k.jpg

Opublikowano
Dnia 3.02.2018 o 00:42, cris10 napisał:

Amadrill , cena ostateczna. Już więcej nie chciał opuścić . Ale znów tez dobrze wyposażony. Paker 600 Rolki dociskowe wraz z zagarniaczem Redlicw RoTec Oświetlenie Amadrill Zbiornik 1000l Hydrauliczna zmiana dawka wysiewu Hydrauliczne ustawienia docisku redlic Hydrauliczne koło ostrogowe Znaczniki przedwschowe I jeszcze kilka drobnostek jakiś tam . Katalogowo 38 tys euro niecałe (absurd) po rabatach ostatecznie 111 tyś.

Hehe tutaj drobnostki to wychodzą po pare tyś. Amadril i hydrauliczna zmiana dawki wysiewu to bierz docisk rolek od razu. Ogólnie mi odradzili tego kompa, tzn nie tyle co kompa tylko taką zmianę dawki wysiewu. 2 znajomych ma i siłowniki się pozacinały. Amalog albo amatron. 

Opublikowano
Jakies głowy nad tym pracowały , różnic pomiędzy nimi zbytnich chyba nie będzie na może poza ceną hehe . Klinowy ma 580 mm w AD więc 2 cm różnicy zbytnio nie robi różnicy .
Opublikowano
Czy ja wiem , kilka osób od nas ma Amadrilla i zmianę dawki wysiewu i jest dobrze . Docisku rolek już brać nie będą , raczej to zbędne już jak na moje warunki glebowe
Opublikowano (edytowane)

AD super według mnie nie warto dla samej ładowności, bo i tak big bag nie wjedzie konieczna nadstawka to już lepiej special z nadstawką. 

Przegroda do rapsu nie warto, lepiej samemu wypalić na wzór będzie pianka pasowała akurat od zabezpieczenia elementów do montażu.

Oświetlenie także kosztuje, a raczej nie problem zrobić. 

Znaczniki na bronie jeśli ładujesz big bagi

Łącznik hydrauliczny między broną a siewnikiem

hydrauliczne koło ostrogowe

hydrauliczny docisk jeśli masz mozaiki.

zgarniacz prosty

zgarniacz rolkowy - spora kasa, ja brałem. 

brona kx jeśli ciągnik da rady, chodz mam ke super to nie narzekam. 

Jak mozaiki to zmienna dawka wysiewu. 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano

Pytanie dotyczące rolek tylnych dogniatających do czego będzie to lepsze? Na pewno pole będzie ładniej wyglądać w paski, a do czego innego? Łącznik hydrauliczny podobno ze w Amazonie jest nie potrzebny. Pytanie czy ten dodatkowy czujnik napełnienia zbiornika jest potrzebny czy nie? Rozumiem że 1 już jest w skrzynie, a ten dodatkowy może będzie po drugiej strony skrzyni? I on będzie tak samo wyglądał?

Opublikowano

Podsiąkanie lepsze, poprzez docisk rolek tak jak przy wałowaniu. 

Łącznik u mnie się sprawdza, podnoszenie mam na 80% i potrafi przyhaczyć zgrzebłem bądz rolkami przy nawrotach. Sam bynajmniej tego łącznika nie zrobisz. 

Czujnika to nie standard chyba, albo zależy od dealera. W instrukcji jest to opcja, ja miałem standard przy amatronie. 

Opublikowano

Witam wiecie może jaka jest orientacyjna cena za siewnik kuhn premia 300, 3000 lub amazone d9. Siewnik na redlicach talerzowych i z kółkiem kopiującym. Chodzi mi  o cenę samych siewników bez brony. Z góry dziękuje za informacje.

Opublikowano

Większość wyposażenia juz tak prawie sobie dograłem. Tylko jeszcze nie wiem który wał wybrać, czy ten gumowy jaki jest w AD 580mm czy ten Matrix 600mm, ciekaw jestem jak ten Matrix by się spisał w cięzkich mokrych rędzinach. 

Opublikowano

No ten Matrix masz jeszcze niesprawdzony więc raczej nikt się opinią na jego temat nie podzieli ale możesz być pierwszy :) Tylko dowiedz się czy nie jest tak jak z każdą nowością czyli nie kosztuje dużo więcej ;)

Opublikowano (edytowane)

Najgorsze że mam gleby bardzo mozajkowate, ale mówią że ten Matrix jest bardziej na lekkie gleby dobre, bo zapobiega się robieniu zwału ziemi przed wałem.  Dowiedziałem się że można taką opcje że nie brać tego Amadrila komputera która zwiększa dawkę, tylko wziąć Amalog i wziąć docisk redlić hydrauliczny i jakiś tam siłownik dodatkowo dochodzi, i przy docisku redlić będzie się dawka wysiewu zwiększać i nie trzeba tego komputera drogiego Amadril. 

Edytowane przez Piters182
Opublikowano

No to masz hydrauliczna zmiana dawki wysiewu, przy jednoczesnym docisku redlic i zgarniacza rolkowego, ale to jest przy Amadrilu chyba. Mi odmówili tego bo wtedy nie mogę docisku regulować sobie jak chcę, a skok jest tylko o jedną pozycję bodajże. 

Opublikowano

Witam panowie i mam do was pytanie czy może użytkuje ktoś z was zestaw uprawowo-siewny z kverneland-a  a konkretnie taką kombinacie "Kverneland brona serii H z siewnikiem e-drill compact" ponieważ zastanawiam  się nad zakupem takiego zestaw. Oprócz tego zastanawiam się też nad kuhn sitera 3000 ale na żadnego się nie mogę zdecydować może ktoś coś podpowiedzieć o tych zestawach lub polecić coś innego??/