Skocz do zawartości

Brokuły - Opłacalność uprawy


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś przechowuje brokuly w chlodni ?  Macie problem z zółknięciem pąków ?

Przede wszystkim brokuł powinien być wycięty w odpowiedniej fazie tj. bez rozluźnienia itp. Jeżeli będzie wycięty późżniej to chłodnia nic mu nie pomoże - i tak zżółknie. Po drugie, dobrze jest przed wstawieniem do chłodni polać  go zimną, wręcz lodowatą wodą. Temperatura przechowywania 0-1 st C, z w miarę możliwości, jak najniższą histerezą temperatur. Dodatkowo, nie można w tej samej komorze przechowywać owoców i innych warzyw wydzielających eytlen, który powoduje żółknięcie róż.

Opublikowano

Przede wszystkim brokuł powinien być wycięty w odpowiedniej fazie tj. bez rozluźnienia itp. Jeżeli będzie wycięty późżniej to chłodnia nic mu nie pomoże - i tak zżółknie. Po drugie, dobrze jest przed wstawieniem do chłodni polać  go zimną, wręcz lodowatą wodą. Temperatura przechowywania 0-1 st C, z w miarę możliwości, jak najniższą histerezą temperatur. Dodatkowo, nie można w tej samej komorze przechowywać owoców i innych warzyw wydzielających eytlen, który powoduje żółknięcie róż.

 

Dzieki za odpowiedz. Brokuł przechowuje od wielu lat, oczywiście zachowując wszystkie procedury które podałeś wyżej. Problem mam dlatego, ponieważ pomimo poprawnego obchodzenia się z różami, niestety pożółkły. Zbiór wykonany w okresie upałów 10-11 Lipca. W tym okresie upał przeplatał się z opadami deszczu, np. rano 30 stopni a za 2 godziny deszcz i znowu ponad 30 stopni. Sądzisz że tutaj można się czegoś doszukiwać ? Rozważałem również poparzenie odżywkami, ale wtedy nawozenie dolistne było ograniczone do minimum. 

Opublikowano

jest możliwe że przy wysokich temperaturach i dużej wilgotności rozwinęła się bakterioza, a także gdy róże były ścięte nawet z minimalnym opóźnieniem w takich warunkach mimo dobrego przechowania może nastąpić zżółknięcie brokuła

Opublikowano

Ktos ma jakies cudowienstwo na bakterioze?

Jeśli brokuł na różyczkę i nie bedziemy go przechowywać to Huwa-San. Słyszałem też o miedzi koloidialnej ale nie mam z tym doświadczenia...

Opublikowano

Na bakteriozy, do póki ich nie ma, sprawdza się miedzian, jest dostępny nawóz miedziowy w tej formulacji co miedzian chyba w ofercie agrosimeksu wiec kwestie pozostałości to nie problem. Trzeba uważać aby zabieg nie był wykonany na róże bo może ją strasznie odbarwić.

Jak już mamy problem to coś o właściwościach utleniających (detergent), inne rzeczy nie działają,

Właściwości ma takie perhydrol, można dodać srebro koloidalne i prawie wychodzi huwasan,

Innym utleniaczem jest podchloryn, używany często jako środek odkażający również w zakładach przetwórczych. Chyba najczęściej praktykowane stężenie to 1% przy 500 litrach wody na hektar. Zabieg najlepiej wykonywać rano.

Opublikowano (edytowane)

Monaco 35 t/ha Parthenon 1/2 bakterioza w pierwszym nasadzeniu 

2 nasadzenie 1/2 Monaco bakterioza Parthenon 90% bakterioza

 

Chyba za dobry bylem dla tego brokula w tym roku, mial wszystko czego moglby chciec przez co liscie do pasa i brak slonca, powietrza ....

Edytowane przez Plagrafi
Opublikowano

na jednym polu mam parthenon z jeremim, ta pierwsza zdrowa w miarę, a jeremy 99% zarażone, 

juz od kilku lat obiecuję sobie że będę sadził tylko parthenona i zawsze mnie skusi, monaco też bez rewelacji

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez ROBERTINHO
      Witam.
      Ile rzędów bobu pod traktor mogę wsadzić. 2czy 3 rzędy pod traktor? Uprawa będzie prowadzona zetorem 5211 a bób będzie przeznaczony bezpośrednio na świeży rynek. Bardzo proszę o sugestie w tej sprawie. Z góry dzięki za odpowiedzi.
    • Przez SUZI
      witam!
      chcialbym wiedziec ilu agrofotowiczów sieje cebule ??? jezeli tak to na jakim areale i jakie macie plony ??? jakimi siewnikami siejecie i jakie dawki nawozow stosujecie ???
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że pomogą mi Państwo w tym, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używa Pan/Pani do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki używanej obecnie maszyny do zbioru jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chcieliby Państwo używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej marki?
      Pytanie 7: Co jest dla Państwa ważniejsze w przypadku maszyny do zbioru: cena czy jakość?
       
      Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
    • Przez ziaba28
      Dzień dobry,
      Mam pytanie do osób, które sprzedają swoje warzywa lub sadzonki.
      Nie jestem rolnikiem i nie prowadzę działalności gospodarczej. Mam niewielki ogródek (poniżej 1 ha), w którym hobbystycznie uprawiam warzywa.
      Zastanawiam się, jak wygląda sprawa sprzedaży nadwyżek - np. własnych sadzonek pomidorów, papryki, ziół albo wyhodowanych warzyw. Chodzi o sprzedaż lokalną, na targu lub z posesji, nie przez internet, raczej w niewielkiej skali (żeby trochę dorobić).
      Czy w takiej sytuacji:
      trzeba gdzieś zgłaszać taką sprzedaż (np. do urzędu gminy, sanepidu, inspekcji weterynaryjnej)?
      trzeba mieć działalność gospodarczą lub status rolnika?
      na co zwrócić uwagę, żeby działać zgodnie z przepisami?
      Chodzi mi o małą, sezonową sprzedaż – żeby wszystko było legalnie, ale bez zakładania firmy.
      Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki i doświadczenia 🌱
    • Przez Asija
      Chciałam podzielić się swoim odkryciem: po kilku sezonach eksperymentów wreszcie znalazłam konstrukcję, która trzyma ciepło i nie pęka przy wiosennych przymrozkach. Jeśli ktoś szuka solidnych rozwiązań, zerknijcie na ofertę szklarni dla ogrodników – u mnie sprawdziła się rewelacyjnie. Chętnie posłucham, jakie macie sprawdzone sposoby na naturalne wzmocnienie gleby pod pomidory i ogórki, żeby maksymalnie wykorzystać przestrzeń pod osłoną.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v