Skocz do zawartości

Brokuły - Opłacalność uprawy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaki jest z uprawa brokuła może mi ktoś coś napisać odnośnie oprysków i nawożenia. Zamierzam troche posadzic wczesnego brokuła do przemysłu. Jakie są koszta sadzonek na hektar ???

Opublikowano

wczesny do przemysłu? po co tak kombinować? w mojej okolicy wszyscy sadza za zbiór w październiku

wczesny zbiór jest po to aby jedno pole wykorzystać 2 razy, sadzisz brokula w kwietniu  zbierasz do na przełomie  czerwca i lipca, orka i od nowa:)) Jeśli chodzi o sadzonki  to koszt około 13 gr,warunkiem brokula letniego musi byc zakontraktowany zbyt i zaplecze  ludzi do zbioru bo jak przyjda wysokie temp  to moment i wszystko przerasta. W brokule jesli nie masz deszczowni to od razu sobie ta uprawe odpusc. Damian jesli chodzi o opryski i nawozenie to pisz na priv to Ci podpowiem poniewaz nie bede sie tu rozpisywal  i zanudzal.

Opublikowano

ciekawe to co piszesz. ja najpierw sieję groszek zielony a później brokół. w mojej okolicy nikt nie ma deszczowni, a brokoł jesienny sie udaje, wiadomo wszystko zalezy od pogody, ale jest ok

Opublikowano

ciekawe to co piszesz. ja najpierw sieję groszek zielony a później brokół. w mojej okolicy nikt nie ma deszczowni, a brokoł jesienny sie udaje, wiadomo wszystko zalezy od pogody, ale jest ok

Jeszcze zalezy co masz na mysli "udaje sie" jaki plon masz na mysli, z mojego doswiadczenia powiem tylko tyle  ze w kolo juz kilku probowalo bez deszczowni i po roku lub 2 pasowalo,Dla przykladu w tamtym roku jak odstawialem  fajne ilosci  brokula na swiezy rynek a sasiad  bez deszczowni nie dosc ze nie sprzedal na swiezy  ani sztuki to jeszcze sie modlil aby mu wzieli na rozyczke gdyz mial takiej slabej jakosci brokul. Jak wiesz roza brokula to 70 procent woda wiec wystarczy wziasc brokula  po dniach deszczowych  jaki ma wigor i wage a po dniach suchych.

• Like 1
Opublikowano

najlepsi to z jednej paczki nasion wyciagaja 1 t różyczki, wiadomo na swierzy rynek towar musi byc lux ale do przetwórstwa to juz inna bajka. ja brokół zamierzam sadzic pierwszy rok ale jak rozmawiałem z rolnikami to podobno lepiej sobie radzi z brakiem wody niz kalafior, a uprawiam go bez deszczoeni juz parenascie lat

Opublikowano

Nie wyobrazam sobie brokula bez deszczowni :D Sadzilem wczoraj juz klapie jutro bede podlewal. A w tamtym roku ludzie mieli z deszczowaniem po 5 ton glowy.

Ja nie mam duzo pola wiec daje rade deszczowac ile potrzeba i 20 ton z ha mialem w tamtym roku a rok byl paskudny 

A w tym roku krason sie popisal z odmiana naxos na tacce 150 po 50 brakow i dziadostwo  

Jak by ktos pytal to polecam odmiane Monaco Na tyle lat co uprawiam i ojciec z 20 to z kazda odmiana byly problemy tylko monaco jest niezawodne :D

Opublikowano

jakie sadzisz odmiany i kiedy Ci zbiór wypada. ja planuje posadzic po groszku zielonym, ale ten groszek jeszcze nie posiany (prztwornia daje różne terminy) wiec pod koniec lipca bedzie zbiór

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez ROBERTINHO
      Witam.
      Ile rzędów bobu pod traktor mogę wsadzić. 2czy 3 rzędy pod traktor? Uprawa będzie prowadzona zetorem 5211 a bób będzie przeznaczony bezpośrednio na świeży rynek. Bardzo proszę o sugestie w tej sprawie. Z góry dzięki za odpowiedzi.
    • Przez SUZI
      witam!
      chcialbym wiedziec ilu agrofotowiczów sieje cebule ??? jezeli tak to na jakim areale i jakie macie plony ??? jakimi siewnikami siejecie i jakie dawki nawozow stosujecie ???
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że pomogą mi Państwo w tym, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używa Pan/Pani do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki używanej obecnie maszyny do zbioru jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chcieliby Państwo używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej marki?
      Pytanie 7: Co jest dla Państwa ważniejsze w przypadku maszyny do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
    • Przez ziaba28
      Dzień dobry,
      Mam pytanie do osób, które sprzedają swoje warzywa lub sadzonki.
      Nie jestem rolnikiem i nie prowadzę działalności gospodarczej. Mam niewielki ogródek (poniżej 1 ha), w którym hobbystycznie uprawiam warzywa.
      Zastanawiam się, jak wygląda sprawa sprzedaży nadwyżek - np. własnych sadzonek pomidorów, papryki, ziół albo wyhodowanych warzyw. Chodzi o sprzedaż lokalną, na targu lub z posesji, nie przez internet, raczej w niewielkiej skali (żeby trochę dorobić).
      Czy w takiej sytuacji:
      trzeba gdzieś zgłaszać taką sprzedaż (np. do urzędu gminy, sanepidu, inspekcji weterynaryjnej)?
      trzeba mieć działalność gospodarczą lub status rolnika?
      na co zwrócić uwagę, żeby działać zgodnie z przepisami?
      Chodzi mi o małą, sezonową sprzedaż – żeby wszystko było legalnie, ale bez zakładania firmy.
      Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki i doświadczenia 🌱
    • Przez Asija
      Chciałam podzielić się swoim odkryciem: po kilku sezonach eksperymentów wreszcie znalazłam konstrukcję, która trzyma ciepło i nie pęka przy wiosennych przymrozkach. Jeśli ktoś szuka solidnych rozwiązań, zerknijcie na ofertę szklarni dla ogrodników – u mnie sprawdziła się rewelacyjnie. Chętnie posłucham, jakie macie sprawdzone sposoby na naturalne wzmocnienie gleby pod pomidory i ogórki, żeby maksymalnie wykorzystać przestrzeń pod osłoną.
  • Dodaj nową pozycję...
v