Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Raczej bez negatywnych skutków poza ewentualną stratą... To około 150kg K, gdzie średnia dawka to 100-120kg/ha na cały sezon i często ludzie dają jednak jednorazowo...

Wracając do straty - zwłaszcza na glebach lekkich może być spore wypłukanie tj przemieszczenie głębiej... nie wiem jaką technologią uprawisz/zasiejesz... ale ja bym to jednak podzielił, bo to chyba nie jest wielki problem przelecieć raz siewnikiem ;)

8 godzin temu, skorpion2021 napisał:

Sieczkarna bedzie jechane

Dałbym trochę więcej azotu jednak. Jak masz to najlepiej Saletrosanem :)

• Like 1
Opublikowano

Mam do wysiania trochę mieszanki traw i tu pytanie, ta oslona traw (Futtertrio) Czy zboża jakiegos, jest konieczna czy można zrobić czysty wysiew? I Tu pytanie w szczególności do Aszv3

Opublikowano

Osłona nie jest konieczna ale ma pewne zalety. Natomiast zależne jest to też od mieszanki. Jeśli gatunki szybko kiełkujące / rosnące to szkoda je w pewnym sensie blokować osłoną.

Opublikowano

Mieszanka to bg7

Przed chwilą, 74581 napisał:

Mieszanka to bg7

1 godzinę temu, ASZv3 napisał:

Osłona nie jest konieczna ale ma pewne zalety. Natomiast zależne jest to też od mieszanki. Jeśli gatunki szybko kiełkujące / rosnące to szkoda je w pewnym sensie blokować osłoną.

Mieszanka to bg7

Opublikowano

No tutaj gatunki troszkę wolnej kiełkujące, więc dałbym jednak osłonowo Futtertrio / życicę westerwoldzką / życicę wielokwiatową (np. w postaci mieszanki BG-1 Sprint).

Opublikowano
2 minuty temu, ASZv3 napisał:

No tutaj gatunki troszkę wolnej kiełkujące, więc dałbym jednak osłonowo Futtertrio / życicę westerwoldzką / życicę wielokwiatową (np. w postaci

Co sie stanie jak nie dam żadnej osłony?

Opublikowano
5 minut temu, ASZv3 napisał:

No tutaj gatunki troszkę wolnej kiełkujące, więc dałbym jednak osłonowo Futtertrio / życicę westerwoldzką / życicę wielokwiatową (np. w postaci mieszanki BG-1 Sprint).

A

Jakę mieszankę z dużym udziałem koniczyny białej na stanowiska okresowo suche?

Opublikowano

Nie ma za bardzo mieszanek z większą ilością koniczyny białej, więc po prostu trzeba sobie domieszać. Polecam dorzucić odmianę Liflex, która rośnie na prawdę spora.

Do mieszanek:

- Country 2013 (ma 5%)

- BG-8 Structo

- Country 2058

50 minut temu, 74581 napisał:

Co sie stanie jak nie dam żadnej osłony?

Jakoś to przeżyjesz ;) Ale tak krótko mówiąc będzie większe zachwaszczenie / słabszy pierwszy pokos / plonowanie w pierwszym roku.

Opublikowano
36 minut temu, ASZv3 napisał:

Nie ma za bardzo mieszanek z większą ilością koniczyny białej, więc po prostu trzeba sobie domieszać. Polecam dorzucić odmianę Liflex, która rośnie na prawdę spora.

Do mieszanek:

- Country 2013 (ma 5%)

- BG-8 Structo

- Country 2058

Jakoś to przeżyjesz ;) Ale tak krótko mówiąc będzie większe zachwaszczenie / słabszy pierwszy pokos / plonowanie w pierwszym roku.

Ci powiem szczerze że wydałem kupę kasy i nie bardzo mi się chcę znowu kupować osłony 😀

Opublikowano

Warto. około 7kg/ha. Max 10.

1 godzinę temu, 74581 napisał:

Ile sie daje tej oslony przy bg7 40kg/ha Na wczesnym plonie mi nie zależy, siano jest

Około 7kg. Nie tyle chodzi o wczesny plon co o mniejszą ilość chwastów = czystszy / lepszy jakościowo plon.

Opublikowano
4 minuty temu, ASZv3 napisał:

Warto. około 7kg/ha. Max 10.

Około 7kg. Nie tyle chodzi o wczesny plon co o mniejszą ilość chwastów = czystszy / lepszy jakościowo plon.

Ale powiedzmy na 3 pokos już chwastów nie będzie i zostanie tylko trawa?Nie odbiora jej zdrowia te chwasty w pierwszym pokosie, rozwinie się?

Opublikowano

po siewie trawy musisz wykonać pierwsze koszenie tzw. pielęgnacyjne aby skosić chwasty i przyciąć trochę trawę aby pobudzić ją do krzewienia. drugi pokos to jest już normalna trawa raczej z niewielką ilością chwastów. Za długo raczej nie czekaj z koszeniem pielęgnacyjny bo chwasty mogą trochę przydusić trawę szczególnie w miejscach gdzie tych chwastów jest dużo/gęsto

Opublikowano
1 godzinę temu, ASZv3 napisał:

No zwykle po drugim koszeniu jest już w miarę czysto... bo nie wiem czy pytasz w kontekście osłony czy tak ogólnie... :)

Wiesz jak to u mnie z tą osłoną będzie.... A raczej jej brak😀

Opublikowano (edytowane)

Z osłoną fajnie ale co gdy przyjdzie susza? Życice szybko wystartują i wypija wodę a wolniej rosnące jak kupkowka, koniczyny, zostaną bez wody. Czy nie mam racji i źle myślę? 

Koszt tej osłony teoretycznie znikomy, bo za te 6-7 kg wyjdzie max 50 zł więc malutko w odniesieniu do kosztu reszty traw na ha 700-800 zł 

Siew wiosenny + osłona np z futtertrio ok, a co jeśli siew sierpniowy/wrześniowy? Warto dawać osłonę? Po zimie po niej i tak nic nie zostanie bo to życica wielokwiatowa 

Edytowane przez damianzetor9540
Opublikowano

Na zimę zazwyczaj lepiej wychodzi bez osłony

Natomiast jeśli chodzi o siew wiosenny to chwast wyciąga wodę szybciej niż wszystkie życice, więc jak będziesz mial suszę z osłoną to ani życica ani reszta traw nie będzie rosnąć, natomiast jak bez osłony to chwasty ci urosną a trawy nie

Opublikowano

A czy siew Futtertrio kolo 15 maja to będzie dobry pomysł? Cały czas szukam alternatywy dla kukurydzy.

Może ktoś z Was podpowie jakąś mieszankę traw, którą możnaby zasiać po skoszeniu MP6?

Opublikowano

Trawy jednoroczne mają sens jeśli chcesz mieć dobre parametry kiszonki a ziemia kosztuje dużo dużo za dużo, w innym przypadku lepsze są mieszanki 2-3 letnie