Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mieli ogłoszenia na olx, ale teraz nie ma. W internecie też jakoś nie mogę firmy znaleźć. Najpierw w Chorzelach popatrz, bo są jednocześnie 2 samochody na obu jarmarkach. W Chorzelach to stali przy pierwszej bramie od lasu zaraz przy asfalcie. Kojarzy mi się bordowy bus z zieloną plandeką z firmowym logo koniczynki.

Opublikowano

Ja też jestem tam, sle raz na kilka lat. Dziadowska organizacja, brak możliwości wjazdu pod towar. Z resztą w Mysiańcu na jarmarku jestem ze 3 raz w roku. Nie ma tam nic dla mnie.

Opublikowano
2 godziny temu, Thomas2135 napisał:

Ja też jestem tam, sle raz na kilka lat. Dziadowska organizacja, brak możliwości wjazdu pod towar. Z resztą w Mysiańcu na jarmarku jestem ze 3 raz w roku. Nie ma tam nic dla mnie.

Ja to jeszcze nigdy nie byłem na takim wielkim bazarze ;)

1 godzinę temu, martin0000 napisał:

To somsiad ma też trawy Barenburga?😉

Dał się przekonać ;)

Opublikowano

Na wiosnę będę siać trawę zastanawiam się nad Barenbrug bg7 i DSV 2013 która będzie lepsza na pole 5-6 klasy? latem jest tam sucho mieszanka Barenbrug jest bardzo ciekawa ze względu na głęboki system korzeniowy kostrzewy trzcinowej która będzie pobierać wodę z głębszych warstw ziemi 

Opublikowano

Może nie w temacie ale mam pytanie czy trawy na gruntach ornych są liczone jako oddzielna uprawa w programie rolnośrodowiskowym i czy mogą być 3lata na tej samej działce?

Opublikowano

Chodzi ci o to czy trawa na gruntach onych jest tak jakby inną uprawą niż trwały użytek zielony? 

Opublikowano

Jeśli mają być trzy rodzaje w 5ciu latach no to tak. Ja tak robiłem / robię tj. 3 lata intensywna mieszanka traw (w tym z motylkowymi), rzepak, pszenica. Ewentualnie można posiać coś z dużą ilością koniczyny i wtedy 2-3 lata koniczyna, jeden rok trawy i jeden rok zboże czy np. kukurydza.

Opublikowano
Dnia 21.01.2019 o 22:52, Jasiekk napisał:

Na wiosnę będę siać trawę zastanawiam się nad Barenbrug bg7 i DSV 2013 która będzie lepsza na pole 5-6 klasy? latem jest tam sucho mieszanka Barenbrug jest bardzo ciekawa ze względu na głęboki system korzeniowy kostrzewy trzcinowej która będzie pobierać wodę z głębszych warstw ziemi 

ja tam bym była za barenbrugiem ;) ale jak są to grunty mocno piaszczyste to nawet sugerowałabym dodać jeszcze BG-8 i zrobić wtedy 2 woki bg7 i worek bg8 na hektar

https://www.barenbrug.pl/pastewne/produkty/mieszanki-traw-pastewnych/bg-7-milkway-water-nutrifibre.htm

https://www.barenbrug.pl/pastewne/produkty/mieszanki-traw-pastewnych/bg-8-milkway-structo.htm

Opublikowano (edytowane)

Ja na ten sezon zamówiłem bg7 i bg8 i będę porównywał vs dsv 2058 i 2025

Ciekawi mnie czemu w Barenbrugu macie takie duże normy wysiewu, po 45 kg? W dsv w zależności od mieszanki ale główne 35 max 40 kg.

Edytowane przez damianzetor9540
Opublikowano (edytowane)

Co sądzicie o siewie trawy wraz z wapnem granulowanym? Mam na myśli wymieszać 40 kg traw i do tego 50-100 kg wapna granulowanego i siew siewnikiem do zboża (dolomit czyli łagodna wersja wapna węglanowego). 

Taka opcje zaproponował człowiek z dsv na targach. Mówi że łatwo wtedy ustawić dawkę wysiewu jak starszy siewnik + wapno zlokalizowane przy nasionach traw ładnie odkwasza glebę w miejscu korzeni w początkowej fazie wzrostu. 

Uprzedzam pytania, wapno sypkie też pójdzie, ale to już 3-4 tony i wymieszane z całą warstwą orną. 

Opublikowano

Dolomit łagodna i nierozpuszczalna forma przez kilka miesięcy. 😉 

Po dsv która mi wymarzła w zimie 2017/2018 przez zbyt późny siew i marcowe mrozy. Nie wiedziałem też czy oprócz wymarznięcia zbyt głęboka orka nie przyczyniła się do tego. Na szybko kupiłem Polcalcu i rozsiałem tego 1,5 T/ha. Dopiero po tym siew trawy. Na razie dobrze to wygląda, choć nie miała łatwo latem przez suszę. Rośnie na tej działce mieszanka 2401, AG11, coś tam 2025 i resztki 2013 i 2014, które nie wymarzły na uwrociach. 40 kg to chyba już siałeś poznaniakiem? 

Opublikowano (edytowane)

Sialem ale z dodatkiem polifoski. A tutaj mnie zainspirowali wapnem. 

Jutro mają być wyniki z analizy łąk które będę przesiewal/podsiewał. 

Być może pH jest na tyle dobre że nie trzeba myśleć o tym dodatku wapna do siewnika. 

Bo tak czy siak wapno luzem i tak pójdzie, tylko nie wiem czy kreda czy dolomit, i będzie wymieszane z całą warstwą orną jak się należy  

Bo do tej mieszanki traw zamówiłem jeszcze koniczyne Milvus, i rozmawiam tam z dsv to właśnie mówią że jeśli pH trochę słabe to oprócz tego wapna sypkiego przed siewem, warto dać jeszcze granulowanego wraz z nasionami i ma to pomoc w rozwoju systemu korzeniowego, a później to już sobie da rade. 

Może to wszystko brzmi głupio ale jeśli działa to głupie może i nie jest... Tylko największy strach o to czy te wapno nie zaszkodzi siewkom, ale skoro to nie tlenek to raczej powinno być ok

Opublikowano
32 minuty temu, Thomas2135 napisał:

Dolomit łagodna i nierozpuszczalna forma przez kilka miesięcy. 😉 Na szybko kupiłem Polcalcu i rozsiałem tego 1,5 T/ha. Dopiero po tym siew trawy. Na razie dobrze to wygląda, choć nie miała łatwo latem przez suszę. Rośnie na tej działce mieszanka 2401, AG11, coś tam 2025 i resztki 2013 i 2014, które nie wymarzły na uwrociach. 40 kg to chyba już siałeś poznaniakiem? 

Jaki okres pomiędzy wapnem a siewem traw. Bo mam 6 ha zaorane gdzie pH 4.5. 

I pytanie do wszystkich jaki okres wystarczy pomiędzy wapnowaniem a nawozami wiosna?

Opublikowano

Tego samego dnia wysiałem wapno i zasiałem trawę. pH 5,2. 

Opublikowano
50 minut temu, damianzetor9540 napisał:

Sialem ale z dodatkiem polifoski. A tutaj mnie zainspirowali wapnem. 

Jutro mają być wyniki z analizy łąk które będę przesiewal/podsiewał. 

Być może pH jest na tyle dobre że nie trzeba myśleć o tym dodatku wapna do siewnika. 

Bo tak czy siak wapno luzem i tak pójdzie, tylko nie wiem czy kreda czy dolomit, i będzie wymieszane z całą warstwą orną jak się należy  

Bo do tej mieszanki traw zamówiłem jeszcze koniczyne Milvus, i rozmawiam tam z dsv to właśnie mówią że jeśli pH trochę słabe to oprócz tego wapna sypkiego przed siewem, warto dać jeszcze granulowanego wraz z nasionami i ma to pomoc w rozwoju systemu korzeniowego, a później to już sobie da rade. 

Może to wszystko brzmi głupio ale jeśli działa to głupie może i nie jest... Tylko największy strach o to czy te wapno nie zaszkodzi siewkom, ale skoro to nie tlenek to raczej powinno być ok

Po pierwsze warto zaczekać na te analizy gleby :)

Po drugie - żaden dolomit... zwłaszcza jak myślisz o w miarę szybkim działaniu...

Ogólnie jak nie jest to żywy kwas no to jednak rośliny w pierwszej fazie wzrostu sobie radzą... tj nie zdechną ale ogranicza to ich rozwój a co za tym idzie plonowanie / trwałość...

39 minut temu, kr9292 napisał:

Jaki okres pomiędzy wapnem a siewem traw. Bo mam 6 ha zaorane gdzie pH 4.5. 

I pytanie do wszystkich jaki okres wystarczy pomiędzy wapnowaniem a nawozami wiosna?

Jak wjedziesz teraz tj obwieje czy przymarznie to dwaj szybko wapno, najlepiej przemieszaj (to jak obeschnie) ;) no i posiej nasiona w optymalnym ku temu terminie. Natomiast jak jakimś cudem nie wjedziesz z wapnem do tego optymalnego terminu no to możesz robić to jakby razem.

Co do wapnowania a innych nawozów no to jedynie kwestia fosforu. Lepiej zachować odstęp. No ale mamy połowę lutego więc po prostu ruszaj się z wapnem, a z NPK i nasionami zdążysz :)

1 godzinę temu, damianzetor9540 napisał:

Co sądzicie o siewie trawy wraz z wapnem granulowanym? Mam na myśli wymieszać 40 kg traw i do tego 50-100 kg wapna granulowanego i siew siewnikiem do zboża (dolomit czyli łagodna wersja wapna węglanowego). 

Taka opcje zaproponował człowiek z dsv na targach. Mówi że łatwo wtedy ustawić dawkę wysiewu jak starszy siewnik + wapno zlokalizowane przy nasionach traw ładnie odkwasza glebę w miejscu korzeni w początkowej fazie wzrostu. 

Uprzedzam pytania, wapno sypkie też pójdzie, ale to już 3-4 tony i wymieszane z całą warstwą orną. 

Jak taki sposób to po pierwsze dobry granulat.

Lokalizacja wapna przy nasionach... 50-100kg na hektar granulatu no to jest nieporozumienie. Chyba gość myślał o ogródku ;) 

• Thanks 1