Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
7 godzin temu, marekfarmer napisał:

Ja wsiewam  z owsem bądź  jęczmieniem  w czasie suszy  dobrze  się taka ochrona sprawdza

Wsiewka z owsem w suchym roku się sprawdza??Cyba tylko u Ciebie

Owies jest rośliną która najbardziej wypija wodę najlepiej to widać właśnie w suchym roku

Gość marekfarmer
Opublikowano

w 2016 roku  była  susza i  miałem wsiane  z jęczmieniem  i wyszło super  w 2015  sama trawa i wyszło słabo

Gość marekfarmer
Opublikowano

Może u ciebie  tak  ale u mnie nie   do końca czerwca nie padało nic  deszcz przyszedł w ostatniej dekadzie  czerwca

Opublikowano

No to właśnie mówię o tym ;) Ogólnie jeśli sieje się szajsowatą mieszankę za 8 zł/kg to można sobie posiać z owsem... ale siejąc wyższą półkę no to szkoda po prostu czasu...

7 godzin temu, ubogiwladek napisał:

Jakaś odmianę koniczyny czerwonej do czystego siewu ktoś poleci ?:d czy nie ma za bardzo różnicy jaka odmiana ?

Milvus - różnica kolosalna w trwałości, plonowaniu i jakości. Zawsze jest różnica, po to toczy się cały postęp ;)

Opublikowano

Karol podsiewałem mieszanką traw 2013 i 2014, które teoretycznie nie nadają się do podsiewu a efekty widziałeś. Tylko u mnie poszło prosto do ziemii a Ty planujesz siew rzutowy.

Siałem z owsem, jęczmieniem, mieszanką i nie widzę większej różnicy. Po prostu trzeba odpowiednio wcześnie zebrać, najlepiej zanim się wykłosi czy wyrzuci wiechę. Od lat siałem wiosną a ostatnio latem nawet i przyznam, że daje to najlepszy efekt. Mam posiane 1,2 ha mieszaniny 2013 , 2014 w dobrych warunkach, ale 15 września. Słabo to wygląda i tu na północy najlepiej siac moim zdaniem max do końca sierpnia. 

Co do wyższości bg7 na dsv 2014 to bym dyskutował. Jedna i druga ma w skladzie kostrzwę trzcinową miękolistną wysocestrawną. W bg7 jest jej po prostu więcej, ale mczy to jest lepsze? Wolę mieszanki urozmaicone, ale dopasowane składem. Taka mieszanka lepiej radzi sobie w różnycg warunkach. Jest wilgotno to plon i jakość budują życice, jednak jak warunki się zmieniają i jest sucho lub za mokro to kostrzewy ratują sytuację.

Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, soltys48 napisał:

z jęczmieniem a nie z owsem owies jest wg mnie najgorszą rośliną osłonową dla trawy

A czemu na piachu  sieje  się  owies  a nie jęczmień ????

W tym roku sieje BG 8  razem z owsem  zobaczymy  

Thomas2135

Posiej to się przekonasz  ale na piach  najlepsza BG 8  :) 

Edytowane przez marekfarmer
Opublikowano

Patrzyłem na skład bg 8 i bez szału. Zwykła kostrzewa, kupkówka. Chwast to gwiazdnica. Jak nie masz motylkowych to fernandem pryśnij a jak masz koniczyny to podobno Butoxone działa łagodnie, tylko nie ma rejestracji w trawach.

Opublikowano
20 godzin temu, marekfarmer napisał:

A czemu na piachu  sieje  się  owies  a nie jęczmień ????

Poczytaj ile pobiera owies wody a ile jęczmień. Zapewne widziałeś system korzeniowy jednego i drugiego......

Opublikowano

Thomas2135 napisał:

Patrzyłem na skład bg 8 i bez szału. Zwykła kostrzewa, kupkówka. Chwast to gwiazdnica. Jak nie masz motylkowych to fernandem pryśnij a jak masz koniczyny to podobno Butoxone działa łagodnie, tylko nie ma rejestracji w trawach.

mieszanka dsv 2014 z dodatkiem kupkówki. 1l tego Fernando starczy ?

Opublikowano

Poczytaj na etykiecie jakie chwasty zwalcza i w jakiej dawce. 

Opublikowano

Oranie wiosna pod kukurydze średnio się sprawdza tym bardziej w maju;d ale wszystko zależy od tego ile będzie opadów i jakie masz ziemię. Ja bym próbował bez orania. Tylko ciekawe czy się da uprawic. I dobrze opryskac żeby trawa nie odrastala

Opublikowano

na glebach okresowo suchych roślina osłonowa wyciągnie wodę wczesną wiosną i ograniczy dobre ukorzenienie traw, często po skoszeniu I pokosu jest mało opadów a rośliny słabo ukorzenione i lipa... a tam gdzie jest dobra ziemia i wody dostatek to jak by nie zrobił to jest dobrze ;)

najlepsza metoda na chwasty to ograniczyć nawożenie azotowe pod zasiew nowego uz, bo jeśli jesienią pójdzie obornik a wiosną dużo mocznika to chwasty bujają a trawa znika  :) pod motylkowe starczy z 15 kg N a pod mieszanki traw ok 30- 50 kg N, zawsze można później  poprawić jeszcze saletrą

a jeśli na wiosnę idzie jeszcze gnojowica to azotu lepiej nie dawać, owsa jako rośliny osłonowej uważam że starczy 40 - 50 kg a jednorocznej życicy 3 max 5 kg bo jeśli wrzucimy 10kg to po roku wyleci i zaraz trzeba myśleć o podsiewie..