Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przy wysokim nawożeniu polecam skracanie gorczycy u mnie w tamtym roku się wyłożyła. Była naprawdę piękna,  kolego Ziel podzielisz się wiedzą skracania gorczycy? Fazy skracania podobnie jak w rzepaku?

Jakich dawek używasz i substancji? 

Dnia 30.05.2019 o 12:18, Ziel napisał:

Moja ma 30cm, pojawily sie pąki.

Wieczorem jade na slodyszka + drugie skracanie + mikro.

Wiadomość z AgroFoto.pl

Opublikowano

Ja będę siał w sobote 14 marca. Jare po trochu już sieją. Mrozów nie nadają nie ma na co czekać w pole da się wjechać tam gdzie inne lata nawet nie myślałem żeby jechać teraz ledwo ślad po c 330 został. Będę siał 8 kg na hektar. 

Opublikowano

U mnie w okolicach 9 kg, gorczyca dosyć mocno się rozrasta a susza może również przyjść. Siew po 15 marca planuje nie ma co czekać, nawet ta poplonowa w tym roku nie zmarzła mocno :/ Odnoszę się do zachodniej części naszego kraju.

Opublikowano
1 minutę temu, warchest napisał:

u mnie swoim , bo ten rok prawdopodobnie bedzie ostatnim juz rokiem uprawy , bo chetnych na kupno coraz mniej a i oplacalnosc slaba 

Czy ja wiem, poplony zrobiły swoje. W tamtym roku na worki po 4 zł sprzedawałem a hurtem poszła około 2,90 zł. 

W moim przypadku lepsze to niż rzepak bo ceny kiepskie i nakłady wysokie. 

2 minuty temu, bizonlukaszZ056 napisał:

Gdzie kupujesz? Jaka odmiana?

Odmiana Gracja 

Opublikowano

u mnie w okolicy kilku wsi to tylko u nas sie sieje , ale wiesz tendencja jest u ludzi czasem taka ze pojada nawet sporo kilometrow dalej bo tam bedzie kilka groszy tańsze , nie liczac tego ze na paliwo wiecej wydadza 

@agro_bamber a ty azot na gorczyce dajesz na wierzch czy jak ? bo u nas to pojdzie teraz polifoska 6 i pozniej saletra na wierzch z jakies 250 kg 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 11.03.2020 o 13:37, warchest napisał:

u mnie w okolicy kilku wsi to tylko u nas sie sieje , ale wiesz tendencja jest u ludzi czasem taka ze pojada nawet sporo kilometrow dalej bo tam bedzie kilka groszy tańsze , nie liczac tego ze na paliwo wiecej wydadza 

@agro_bamber a ty azot na gorczyce dajesz na wierzch czy jak ? bo u nas to pojdzie teraz polifoska 6 i pozniej saletra na wierzch z jakies 250 kg 

Daje pod korzeń 200 kg Polifoski 6, później saletrosan i mocznik na liście. W tamtym roku zrobiłem mocznik plus siarczan magnezu efekt piorunujący na gorczycy. Muszę tylko obadać technologię skracania jej. 

Ogólnie to nawożenie jak na rzepak jarowy, 

Edytowane przez agro_bamber
Opublikowano
2 godziny temu, Taurus83 napisał:

Jakie dawki tego siarczanu i mocznika ?

W 100 l wody - 6 kg mocznika, dawałem 250 l na hektar wody czyli 2,5 x 6 kg do tego 5-procentowy dodatek siedmiowodnego siarczanu magnezowego (5 kg w 100 l wody). Można dodać mikro na rzepak jeszcze. Efekt super 

Należy zwrócić uwagę aby nie doprowadzić do przenawożenia azotem gdyż ma to bardzo negatywne skutki w postaci zbyt bujnego zrostu roślin, które stają się bardzo podatne na wyleganie i porażenie przez choroby. Przedłuża się również okres dojrzewania nasion.
Dlatego również warto skrócić gorczycę w takim przypadku. 

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Taurus83 napisał:

Ok a ten mocznik i siarczan to w jakiej fazie dajesz ? W tym samym zabiegu skracasz  ? Czym i w jakiej dawce  ?

To była faza wydłużającego pędu głównego, właśnie błąd zrobiłem bo powinien w tym czasie również ją skrócić. Problemem jest brak wiedzy na temat skracania gorczycy, myślałem zastosować 0,1 l/ha - Careyx. Dlatego pytałem się tu na forum ile kolega Ziel dawał aby ją skrócić i jakie efekty były, ale coś nic nie odpisuje.  

Można nawet dwa razy pryskać mocznikiem z siarczanem, ale można serio wyłożyć łatwo gorczyce w dobrych warunkach.

Osobiście pryskałem raz.

Edytowane przez agro_bamber
Opublikowano

a saletrosanu ile dawałeś na ha i w jakiej dawce ? 

a te dokarmianie dolistne itd to i tak moze duzo nie dac jak np znowu susza bedzie a pole slabsze ze i piasek sie trafia na polu i tak susza zalatwi ile by sie czlowiek nie starał