Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

bardzo ładna gorczyca na zdjęciach

u mnie siana pod koniec marca południe Mazowsza, ta która wzeszła wcześno zaczynie kwitnąć w następnym tygodniu, a gdzie było sucho dopiero wychodzi będzie mozaika niesamowita (ale ryzykowałem na 5,6 klasie i teraz mam za swoje)

Opublikowano
2 godziny temu, pszycha1 napisał:

bardzo ładna gorczyca na zdjęciach

u mnie siana pod koniec marca południe Mazowsza, ta która wzeszła wcześno zaczynie kwitnąć w następnym tygodniu, a gdzie było sucho dopiero wychodzi będzie mozaika niesamowita (ale ryzykowałem na 5,6 klasie i teraz mam za swoje)

U mnie to samo. Mam kawalek z zielonym pakiem i jest slodyszek a reszta to daleko do pąka. I nie chce mi sie wjezdzac w ten kawalek opryskiwaczem i se wymyśliłem nie wiem czy dobrze ze na tym kawałki ze slodyszkiem rozrzuce tabletek pare do gazowania zboza. Da to cos znaczy zalatwi to sprawe slodyszka. Teraz jest juz wilgoci full to moze ta mniejsza ruszy.

Wiadomość z AgroFoto.pl

Opublikowano
1 godzinę temu, Adam86 napisał:

Tabletki się nie sprawdzą.

A czemu? Moze choc troche zwalczy. Mysle ze teraz po deszczu za tydzien bedzie ta mniejsza juz w fazie paka wtedy dam dursbana. A szkoda zeby ta ladniejsza objadł.

Opublikowano

Gaz z tabletek jest cięższy od powietrza więc pójdzie w ziemię, poza tym oprysk nie jest jakiś bardzo drogi a zanim ta mniejsza będzie w fazie paka to ta większą zacznie prawie kwitnąć to dursbanem tylko pszczoły podusisz a zrobisz jak zechcesz.

Opublikowano
5 godzin temu, Adam86 napisał:

Gaz z tabletek jest cięższy od powietrza więc pójdzie w ziemię, poza tym oprysk nie jest jakiś bardzo drogi a zanim ta mniejsza będzie w fazie paka to ta większą zacznie prawie kwitnąć to dursbanem tylko pszczoły podusisz a zrobisz jak zechcesz.

Co będzie dopiero w piatek bede w domu wtedy bede działał.

Opublikowano

ja też tak miałem odpuściłem skracanie i od fazy zwartego pąka poszła do góry już ponad 50 cm i rośnie. Powyżej 1,5m to przed żniwami może ją wyłożyć.

Tylko u siebie nie liczę na duży plon bo nie równo powschodziła i mocno zróżnicowana.

Opublikowano
3 godziny temu, pszycha1 napisał:

ja też tak miałem odpuściłem skracanie i od fazy zwartego pąka poszła do góry już ponad 50 cm i rośnie. Powyżej 1,5m to przed żniwami może ją wyłożyć.

Tylko u siebie nie liczę na duży plon bo nie równo powschodziła i mocno zróżnicowana.

Moja też jedna płatek opada a druga 15 cm wysokosci. Moja tez straznie nie rowno wschodzila miejscami wogole nie wzeszla o tyle. śmiesznie ze tam gdzie lepsza ziemia tam nie ma nic tylko ziele a i teraz sasiad pryskal po miedzy slonecznik i gorczyca bieleje

Opublikowano
21 godzin temu, pszycha1 napisał:

Jak jest obsada to nie położy.

Opublikowano
6 godzin temu, Taurus83 napisał:

Gorczyca zaczyna kwitnąć.  Na dniach otworzy pierwsze pąki. Można ją prysnąć na chwasty jeszcze ?

20190603_105936-1512x2016.jpg

Jej chyba chwasty juz nie takie grozne

Opublikowano

Tej nie ale na innym polu jest sporo chwastów. Pryskałem tylko na jednoliscienne bo mam koniczynę wsianą. A że gorczyca jest na kontrakt to nie chce mieć problemów i jestem w stanie poświęcić tą koniczynę 

Opublikowano
Dnia 19.07.2019 o 14:09, przemol87 napisał:

Maryna skoszona , po wyczyszczeniu 1.1 t z ha

u nas tez skoszona gorczyca ale szczerze powiem ze to słaby plon u nas tez 1 tone z ha oddalo a roboty z tym sporo wiec t oslabo oplacalne pszenzyto by zasiał i mniej roboty a zyski te same bo u nas gorczyca była dawane wysokei naklady , co trzeba zrobic by gorczyca sypała tak z 2 tony z ha bo tylko tak pierwszy rok mielismy ze oddalo po 2 tny z ha a teraz tylko po tonie czyli lipa zyski 

tyle ze u nas cielismyu gorczyce bo juz sie osypywala troche ale gdzieniegdzie byly jeszcze zielone strąki czy to w tym przyczyna była ale tych zieloncyh strąków to strasznie mało czy w czym innym przyczyna slabego plonu ?bo od wszystkich robaczkow pryskana i to nawet kilkakrotnie i od chwastów