Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak dla mnie to 90KM za cene 135tys.brutto to nie jest zła cena.

Otrącisz sobie połowe na spo i odliczysz Vat.Dobry ciągnik z bajerami np.CBM,siedzenie Grammer,chithak wyjdzie Cię koło 60tys.

Opublikowano

"Otrącisz sobie połowe na spo i odliczysz Vat"-już pisałem to parę razy ale jak tak czytam to się zastanawiam-jest nas tu na AF ponad 2 tysiące użytkowników-to ja zadam pytanie-ilu z nas skorzystało z SPO-ręka do góry.I żeby jeszcze bardziej skomplikować-ilu ma produkcję zwierzęcą i skorzystało z SPO ?

Opublikowano

ja korzystalem 3 razy z Sapardu i raz z SPO i znowu złożyłem wniosek tego 16 kwietnia,

a taki ciągnik około 90KM to jak ma ponad 15ha ziemi to dostanie tylko żeby nie wykazał innego traktorka że ma w gosp. bo powyżej 10 lat ich nie interesują, a ten 9641 warto ale ja bym proponował zastanowić się nad modelem wyżej 10441 104KM mało droższy a silniejszy

Opublikowano

No właśnie radar ma poniżej 15 ha i raczej wątpliwe jest, że dostanie dofinansowanie na taki ciągnik. Ja osobiści korzystałem dwa razy z SAPARDU, ale wykorzystałem go maksymalnie jak się dało, bo w sumie dostałem 250 000 zł zwrotu :lol:

Opublikowano

nie chwaląc się ja trzy razy na max. sumy chociarz pierwszym razem max suma to był zakup do bodajrze 170tys a ja kupiłem za 173, drugim był bodajrze do 220 czy 250 a ja kupiłem za 220 i trzecim za 250 bo na bydle było inaczej niż trzoda,

poniżej 15 to nie wiem ale chociarz jak by miał 15 i nie wykazał ciągnika to taki 90KM dostanie ładnie uzasadnić i że to jedyny ciągnik co będzie robił wszystko i wiele innych to może by dało rade.

Opublikowano

Kurde, wszyscy o spo i innych dofinansowaniach, a kolega radar pyta się o Zetora :lol:. Mój znajomy z okolicy ma takiego od roku, bo wziął sobie właśnie też na dofinansowanie ;). Nie wiem jak się sprawuje ten typ, ba ma go niedługo, ale jest zadowolony.

Opublikowano

Forterra ma wiecej koni i jest drozsza. poza tym to proksima ma slabe wyposazenie. moj tata zastanawial sie czy nie kupic proximy ale powiedzielismy mu z bratem ze proxima ma slabsze wyposazenie i jezeli mialby kupowac to zdecydowalby sie na forterre 9641.

Opublikowano

amój tata teraz zdecydował się na 12441 FORTERRA bo jest najsilniejszy bo aż 122 km a na początku miał brać pronara 1523A ale mu doradziłem że to złom i żeby brał jakiegoś zetora

Opublikowano

a nie lepiej NEW HOLLANDA TL100A najoszczędniejszy w paliwie w tym przedziale mocowym no i marka lepsza. z resztą z tego co mi znajomy opowiadał co ma zetora 11441 Forterra to jest smok na paliw w 4 skibowym pługu(ciąga go też Z7340) forter spala coś ponad 20 L na mtg.ale wybór należy do ciebie

Opublikowano

spali 20 jak jej dasz zdrowo w d........., choć u kolegi który jak to mówią jest katem na ciągniki pali 15-16 w orce więc te 20litrów to musi mieć już chyba po garach na maxa

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez zadenrolnik
      Cześć, chcialbym sie przywitać i jednocześnie zadać pytanie. 
      Po pierwsze w ogole nie znam sie na ciągnikach ale musze kupić. 
      Potrzebuje sprzęt który bedzie miał tura o udzwigu 1600kg żeby czasem rozładować palety z tira oraz potrzebuje go do odśnieżania placu, podłączyć solarke, obowiązkowo 4x4. Musze podłączyć zamiatarke zeby umyć droge po budowie i może pociągnąć zwykłą przyczepę. 100% pracy na utwardzonym terenie. Nie bedzie w ogole wykorzystywany w polu. Chyba w okolicy 90-100KM 
      Powiedzcie co wybrać, czego szukać. Nie chcę wydawać ogromnych pieniedzy bo sprzet bedzie używany sporadycznie. Chcialem zeby mial klimę ale w sumie mozna dołożyć aftermarketową.
      Póki co patrze na MF 390, 3090, Deutz dx85, 6.31, case 5130, cs78, renault ergos 100km, pronar 85, 
      Nawet nie wiem czy dobrze patrze. Chcialbym prosty sprzet zeby jak najmniej sie mogło posypać. raczej wole coś do 5t wagi zeby nie trzeba bylo balastu jak bedzie rozładowywał ciężką palete.
      Budżet zakladalem 40000 ale juz jestem czy 70000. A wolałbym wybadać mniej bo ani to nie bedzie zarabiać ani nic. To tylko na własny użytek w kole komina. 
      Bede wdzieczny za wszystkie rady, sugestię itd 
      Pozdrawiam 
    • Przez zadenrolnik
      Cześć, chcialbym sie przywitać i jednocześnie zadać pytanie. 
      Po pierwsze w ogole nie znam sie na ciągnikach ale musze kupić. 
      Potrzebuje sprzęt który bedzie miał tura o udzwigu 1600kg żeby czasem rozładować palety z tira oraz potrzebuje go do odśnieżania placu, podłączyć solarke, obowiązkowo 4x4. Musze podłączyć zamiatarke zeby umyć droge po budowie i może pociągnąć zwykłą przyczepę. 100% pracy na utwardzonym terenie. Nie bedzie w ogole wykorzystywany w polu. Chyba w okolicy 90-100KM 
      Powiedzcie co wybrać, czego szukać. Nie chcę wydawać ogromnych pieniedzy bo sprzet bedzie używany sporadycznie. Chcialem zeby mial klimę ale w sumie mozna dołożyć aftermarketową.
      Póki co patrze na MF 390, 3090, Deutz dx85, 6.31, case 5130, cs78, renault ergos 100km, pronar 85, 
      Nawet nie wiem czy dobrze patrze. Chcialbym prosty sprzet zeby jak najmniej sie mogło posypać. raczej wole coś do 5t wagi zeby nie trzeba bylo balastu jak bedzie rozładowywał ciężką palete.
      Budżet zakladalem 40000 ale juz jestem czy 70000. A wolałbym wybadać mniej bo ani to nie bedzie zarabiać ani nic. To tylko na własny użytek w kole komina. 
      Bede wdzieczny za wszystkie rady, sugestię itd 
      Pozdrawiam 
    • Przez juras390
      John Deere 7600
      Czy ktoś jest posiadaczem bo ja jestem i będę potrzebował porady
      Proszę 
    • Przez raffik4
      Witam zwracam się z prosbą o doradzemie mi jaki mam wybrać ciagnik do 60km na co prawda małà działke 2h na ktorej uprawiam warzywa,jest sad ciagnik miałby słuzyc do ogolnych zastosowań ziemia jest ciezka duzo pracy nie bedzie orka,glebogryzarka,kultywator,czasem koszenie trawy,zalezy mi na prostocie ,trwałosci i dobrego dostepu do czesci dodam iz mam na mysli ciagnik uzywany.
    • Przez lukaszgg
      Witam. Stoję przed wyborem ciągnika na gospodarstwo, wolę kupić coś nowego. I tutaj moje pytanie skierowane do was, co aktualnie polecacie? Coś co by mnie interesowało to przedział w granicach 80 - 110 KM  cena 200 netto 
  • Dodaj nową pozycję...
v