Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

nie ma mozliwości odłaczenia tych noży bo one ucinaja i rozdrabniaja mase zielona, a pozatym orkan to straszny śmieciuch lepiej kupiś przyczepe samozbierająca polska za pare groszy

Edytowane przez andrzej2110
cytowanie posta wyżej
Opublikowano

ja zbieram zielnokę z wałków i kładę w pryzmę i zakiszam. ale wątpię by dobrze było takim czymś ciąć z pna, bo wałek trawy z ziemii poderwie, a ścianać z pnia będzie dosć nierówno i mala prędkośc robocza, na dużych nierównościach będzie katastrofa. poza tym współczuję manewrować takim zestawem-ciągnik+orkan+przyczepa-czyli ok 12m,( i cofnąć takim łamańcem to prawdziwa sztuka, a raczej łut czszęscia i nauka cierpliwości :) ) po jakiejś małej lączce-bo duże kawałki sądzę ze przeznaczasz na zbiór na zimowe zapasy.

Opublikowano

Ciołem w tym roku orkanem pszenice na kiszonkę. Manewrowość zestawu taka sobie. Na allegro widziałem orkany po około 4 tys w dobrym stanie. Jakieś 6 km odemnie był za 4,5 prawie nowy. Ja kupiłem przyczepę samozbierającą za 5 tys z 35 nożami :)

Opublikowano

Zastanawia mnie czy taki ciągnik jak t-25 poradzi sobie w orkanie bo widziałem jak na sąsiedniej wsi gość takim zestawem kosi.Jaka jest wydajność przy użyciu takiego ciągnika ? kosił wysokie i gęste żyto około 70cm.

może trochę nie w temacie ale innego nie znalazłem. proszę o odpowiedź

Opublikowano

władek jest za słaby do tego wynalazku. ja miałem orkana skosiłem nim 11ha żyta ursusem c 385 bez żadnej awarii nawet najmniejszej tylko podstawą było smarowanie łożysk. sprzedałem go i jeszcze zarobiłem na nim 600zł. jedynym mankamentem jest to że orkan idzie stosunkowo ciężko i brak hudraulicznej regulacji cięcia daje o sobie znać. brakowało mi też trochę sprzęgła kierunkowego ale dało się z tym żyć. obecnie mam sieczkarnie new holland która bierze 1,7m i ma czydrauliczną regulacje wysokości cięcia a układ ma taki jak obecnie produkowana junkkari tupla Sieczkarnia Kosiarka Zbieracz pokosu JUNKKARI Nowa (772785362) - Aukcje internetowe Allegro a dałem za nią 5tys.

Opublikowano

Interesuje mnie czy orkan produkcji Akpil to dobry sprzęt i czy da radę zbierać nim trawę przewiędnięto z pokosów i czy to prawda że po tym sprzęcie pozostaje straszny bałagan na łące (chodzi mi o słabo pozbieraną lub ściętą trawę) oraz jak rozdrobniony jest materiał po tym sprzęcie, bo planuję zrezygnować z belowania trawy na rzecz kiszenia w silosie, a taki orkan oferuje mi do sprzedania mieszkaniec niedalekiej wsi, ale nigdy nie widziałem jak on nim pracuje na łące,- jeśli ktoś wie coś na temat tego sprzętu to proszę o pomoc

Opublikowano

posiadam prasę i zwijałem trawę w rolki ale jest to sprawa, moim zdaniem bardziej kosztowna niż pryzma, w sumie można by kisić zieloną trawę ale taka zwiędnięta jest lepsza, nie planuje przetrząsać pokosów tylko zbierać po kosiarce 2,1m ze spulchniaczem a i jeszcze jedno ktoś wspomniał o firmie ZAMET o co to za maszyna?

O przyczepie też myślałem ale jednak takim orkanem to można jeszcze zielonki prosto do spasania krowom ukosić, za jednym przejazdem a przyczepa sama nie ukosi , no chyba że taka z kosiarką ale to już spory wydatek

Opublikowano

No to już rozumiem, wiem jak wygląda taka przyczepa z kosiarką tylko nie wiedziałem że są z firmy zamet u nas w okolicy jest taka ale mengele

Co do kosiarki z przodu ciągnika, to trzeba taką posiadać a do tego jeszcze tuz przedni i wom - obecnie nierealne nie posiadam ani kosiarki czołowej ani przedniego tuza przy ciągniku i wom

Opublikowano

władek jest za słaby do tego wynalazku. ja miałem orkana skosiłem nim 11ha żyta ursusem c 385 bez żadnej awarii nawet najmniejszej tylko podstawą było smarowanie łożysk. sprzedałem go i jeszcze zarobiłem na nim 600zł. jedynym mankamentem jest to że orkan idzie stosunkowo ciężko i brak hudraulicznej regulacji cięcia daje o sobie znać. brakowało mi też trochę sprzęgła kierunkowego ale dało się z tym żyć. obecnie mam sieczkarnie new holland która bierze 1,7m i ma czydrauliczną regulacje wysokości cięcia a układ ma taki jak obecnie produkowana junkkari tupla Sieczkarnia Kosiarka Zbieracz pokosu JUNKKARI Nowa (772785362) - Aukcje internetowe Allegro a dałem za nią 5tys.

NIESTETY SIECZKARNI JUNKKARI TUPLA JUŻ NIE PRODUKUJA od roku :(

czy zna ktos producenta podobnych maszyn? używany rynek to maszyny taarup ,501 lub 502,dc1500 .new holand 339 oraz 342, elho 1700 i powyższa tupla 170 . poszukuje takiej maszyny jesli ktoś ma na sprzedanie to prosze o kontakt 603 821 492

Opublikowano

Witam podłacze się do tematu kojarzy ktoś jaka jest specyfikacja wałka wom (długość)do  Orkan 2a ?

Chciałbym tak owy kupić ponieważ brakuje mi go do pełnego zestawu. :)