Skocz do zawartości

problem z prasą john deere 545

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

posiadam prase john deere 545 i mam problem z właściwym użytkowaniem,mianowicie wszystko niby chodzi oki ale bele są za słabo zbite,regulowałem zaworem i nic nie pomogło,prosze o pomoc

Opublikowano
Wkręciłeś go na max?Co pokazuje zegar?

Wina może być regulatora albo siłowników,wystarczy może wymienić uszczelnienia.

Dzięki za odpowiedz.Kręciłem do oporu i nic nie pomogło,a zegara ten model nie ma. Czy chodzi Ci o siłowniki od zamykania klapy czy napinania pasów bo są połączone trójnikiem.

Opublikowano

A pasy masz równo napięte? może te boczne są luźniejsze albo 1en już belka będzie niedobita znajomego kolega tak miał jak belka była w prasie to udało musie odsunąć trochę pasy i widział ze wszystkie pasy dociskają belkę a jeden nie brakowało jakieś 1,5cm pasy sprawdź przy zamkniętej komorze i spojrzyj się od dołu z tyłu prasy jak pasy wyglądają czy te boczne nie są luźniejsze nie wiszą a jak napniesz pasy ręką z tylu to dożo ugną się wszystkie tak samo są napięte?jak masz podobnie to musisz skrócić pas , pasy.

Opublikowano
I jak problem rozwiązany ?Napisz

ja też mam JD 545 i u mnie mocno zbite rolki można boksować Pozdrawiam.

OK.Problem udało się rozwiązać.Przyczyną był wewnętrzny przeciek siłownika.Dziękuje za rady. POZDRAWIAM

Opublikowano

Witam. ja tez uzytkuje 545tke i tak samo mam problem z wlasciwym zageszczeniem bel. Wymienilem uszczelniacze w silownikach, zawor jest na max i nic. mozliwe ze przyczyna moze byc nietrzymajacy rozdzielacz w ciagniku?

Opublikowano

Mój znajomy miał podobny przypadek w jd 550 siłowniki miał robione rozdzielacz w ciągniku i miał i tak tak samo chociasz siłowniki uszczelnił bo miał mały wyciek wewnetrzny i nadal tak jeździ chyba to będzie wina tego zaworu w prasie od regulacji scisku?

Opublikowano

Ja też ma problem w Jd 550 z dobrym dobiciem beli, i pytałem się czemu ale nikt nie odpisał na mój post. Może wystarczy wymienić oringi w tym zaworze.

Opublikowano

Witam!

Ja także uzytkuje teraz pierwszy sezon prase 545 i mam problem z mechanizmem owijania sznurkiem... nie mogę go uruchomić ręcznie za linkę, dopiero jak wyjde z ciągnika rusze odrobinkę zawór od gęstości sznurka, to owijanie rusza, co moze być przyczyną?

Opublikowano

Skąd wiesz, że są w porządku? Dostać oringi, to chyba nie problem a jeśli jest to zawsze pozostaje serwis. Ja będę kupował części we Fricke w Mrągowie, bo tam mają części do wszystkiego a mam do nich 80km. 

Opublikowano

Norbi123 i jak problem ze zbiciem beli rozwiązany ? napisz pytam się tak z ciekawosci co to za przyczyna może być , czy to nie czasem wina tego zaworu od ścisku beli ?

Opublikowano

To nikt nie znalazł przyczyny tak jeździcie? , u mnie znajomy tak ma w 550 jak w żniwa belował słomę ludziom to narzekali ze słabo zbite belki .

J tak właśnie rodzi się twierdzenie że pasowe źle zbijają bele .

Opublikowano

Ja też pierwszy sezon pracuje prasą jd 545 z Ursusem 3p i nie mogę nażekać - w kiszonce super zbija... jak kloc drewna, bo jad uzeżam to echo oddaje ;):) Prasa Extra, tylko dziś w kiszonce w b. długiej trawie (życicy chyba) nie mogłem beli za nic zacząć, a w dodatku owijało mi na wałku tak ze nóz nie wydalał... :/ ale chyba coś źle robiłem skoro mi nie szło :/ ale po za tym prasa wymiata :):):)

A jeśli chodzi o to ze regulacja nie działa - to moze pękła spręzynka w tymze zaworze i dlatego tak słabo zbija - to ten zawór to normalny regulator ciśnienia chyba - mniej lub bardziej dokręcasz spręzynkę i masz mniejsze lub większe ciśnienie zgniotu... ale ja to mówie na podstawie katalogu - jak jest naprawde to nie wiem :/

Opublikowano

Wiesz ja przeglądam katalog w internecie i patrze się na ten zawór ale nie widzę żadnej sprężynki tak ogólnie to jest dużo o ringów . moja john dirka tez mocno zbija ,ale kiszonki nie robię nią .

Opublikowano

Dlaczego nie robisz? Nie idzie? czy nie potrzebujesz..? ja mialem problem z owijającym sie materialem wokół rolki wciągającej, są podobno różne patenty na ten nóż - ja go zrobiłem z starego resora, naostrzyłem i zdaje egzamin prawie dobrze - prawie bo jest idealnie prosty a rolka juz troszke wytarta na środku i tam jest z 3 mmm luzu, a na bokach chyba 0.5 mm luzu, ale dopracuje - myśle ze resor to dobry patent, bo tani a dobry - nie będzie się tępił bo okrutnie TWARDY ;):)

Opublikowano

dziś postaram sie zrobić fotke, wiec jak będe siedział na necie wieczorem to wrzuce foto. A jak zamocowałem? Poprostu przykręciłem resor do belki zgarniającej, chociaż sądze ze nawet bez niej zdawał by egzamin bo ma chyba z jakieś 6-7 mm gróbosci :) Tylko troszke sie namęczyłem zanim go naostrzyłem :) A o wierceniu nie wspomnę juz :)

Opublikowano

ja prasuje wylacznie u siebie to nazekac moge tylko ja:/ oddalem silkowniki do regrneracji i zobaczymy co bedzie jak zaczniemy prasowac bo zawor do regulacji jest wporzadku.