Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich !!! mam na oku gospodarstewko 1 Ha ziemi (oczywiście dokupie) gdzieś tak do 8 Ha, w garażu tam stoi tomo vinkovic prawie nówka, tyle że on jest łamany i ciężko się nim pewnie orze :D tam jest dużo maszyn do niego, co myślicie o kupnie zetora T25??? tak żeby obrobićte ziemie, ziarek troche żeby było dla ptactwa... jak myślicie ile może dać przyczep zboża z 1 ha??? bo ja chce tylko poto aby dla zwierząt było, gołębi itp. co myślicie o kombajnie:

http://allegro.pl/item699248458_kombajn_ma..._polsce_mf.html

starczył by na ten areał??? ile Ha muszęmieć aby jakotako z tego coś mieć??? ile muszę mieć Ha aby zacząć hodować świnie i żeby to się opłacało??? tam jest ogromne podwurze, stodoła, chlew (taki stary dom)

czekam na odp

Opublikowano

Takie pytania zadałeś że ani mi ani nikomu prawie nie chce sie na nie odpowiadać, no oprócz tego wyżej co dał bardzo wyczerpująca wypowiedź, która aż zapiera dech w piersiach.

Tak więc rolniczo:

25cfc0387550a899.jpg

Opublikowano

na twoim miejscu nie kupowal bym kombajnu bo na taki areal sie nie oplaca a pozatym to co pisze wogloszeniu to slaba ma wydajnosc za ta kase mozna usprwanic prace jakies konkretne (360 i pochodne )mazyny albo kawalek pola jeszcze dokupic a co do kombajnu to jeszcze trzeba miec pojecie o tym w razie jagby sie cos zepsulo to czesci zeby byly dostepne a co do swin to sa bardzo chwiejne ceny u mnie we wsi trzymaja jeszcze na mniejszym areale (5ha)tylko ze musi dokupywac zboże takrze jesli myslisz o swiniach to nie o ptakach (kury,golebie) a na 8 ha to juz jest sporo roboty :(

Opublikowano

heh, ja jestem mechanik/kierowca więc... mi chodzi o to aby nie kupywać zboża dla ptactwa... i tak z tego 1 ha chyba starczy na ptactwo... ale świnka czy dwie by się przydała.... na tym areale moja babcia miała świnke 2 krówki, kaczki, gołębie kurki, gęsi, i czasami indyki...

chodzi głównie o to żeby na biedne czasy mieć co sprzedać, lub wyżyć jakoś... bo niewiadomo czy praca zawsze będzie... warsztató tak dużo niema, a do tirów muszę troche doświadczenia mieć i niewiadomo czy zawsze będzie trasa do zrobienia ;/

Opublikowano

Ja nie wiem czy wogóle jest sens zaganiać się wolałbym kupić ta tone pszenicy dla tych gołębi i bym miał święty spokój.a co do kombajnu i rozwoju gospodarki to najpierw powiększ ją do tych 8 ha żebyś miał jakiś dochud i oszczędności może wtedy uda ci się coś kupić.

Opublikowano

8ha dobierz dzierżawy jeszcze z 8ha i możesz kupować. Bo jak ty nie patrzył koszta utrzymania też trzeba doliczyć a za 2-4lata to wątpię żeby ktoś ci to kupił

Opublikowano

kur** apropo gosc1 tego człowieka na zdjęciu mój dziadek dobrze zna... ten człowiek mieszka niedaleko mnie... i nie jest z niego aż taka świnia, lubi wypić to fakt, ale bez przesady... jak każdy rolnik ;DD

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez zadenrolnik
      Cześć, chcialbym sie przywitać i jednocześnie zadać pytanie. 
      Po pierwsze w ogole nie znam sie na ciągnikach ale musze kupić. 
      Potrzebuje sprzęt który bedzie miał tura o udzwigu 1600kg żeby czasem rozładować palety z tira oraz potrzebuje go do odśnieżania placu, podłączyć solarke, obowiązkowo 4x4. Musze podłączyć zamiatarke zeby umyć droge po budowie i może pociągnąć zwykłą przyczepę. 100% pracy na utwardzonym terenie. Nie bedzie w ogole wykorzystywany w polu. Chyba w okolicy 90-100KM 
      Powiedzcie co wybrać, czego szukać. Nie chcę wydawać ogromnych pieniedzy bo sprzet bedzie używany sporadycznie. Chcialem zeby mial klimę ale w sumie mozna dołożyć aftermarketową.
      Póki co patrze na MF 390, 3090, Deutz dx85, 6.31, case 5130, cs78, renault ergos 100km, pronar 85, 
      Nawet nie wiem czy dobrze patrze. Chcialbym prosty sprzet zeby jak najmniej sie mogło posypać. raczej wole coś do 5t wagi zeby nie trzeba bylo balastu jak bedzie rozładowywał ciężką palete.
      Budżet zakladalem 40000 ale juz jestem czy 70000. A wolałbym wybadać mniej bo ani to nie bedzie zarabiać ani nic. To tylko na własny użytek w kole komina. 
      Bede wdzieczny za wszystkie rady, sugestię itd 
      Pozdrawiam 
    • Przez zadenrolnik
      Cześć, chcialbym sie przywitać i jednocześnie zadać pytanie. 
      Po pierwsze w ogole nie znam sie na ciągnikach ale musze kupić. 
      Potrzebuje sprzęt który bedzie miał tura o udzwigu 1600kg żeby czasem rozładować palety z tira oraz potrzebuje go do odśnieżania placu, podłączyć solarke, obowiązkowo 4x4. Musze podłączyć zamiatarke zeby umyć droge po budowie i może pociągnąć zwykłą przyczepę. 100% pracy na utwardzonym terenie. Nie bedzie w ogole wykorzystywany w polu. Chyba w okolicy 90-100KM 
      Powiedzcie co wybrać, czego szukać. Nie chcę wydawać ogromnych pieniedzy bo sprzet bedzie używany sporadycznie. Chcialem zeby mial klimę ale w sumie mozna dołożyć aftermarketową.
      Póki co patrze na MF 390, 3090, Deutz dx85, 6.31, case 5130, cs78, renault ergos 100km, pronar 85, 
      Nawet nie wiem czy dobrze patrze. Chcialbym prosty sprzet zeby jak najmniej sie mogło posypać. raczej wole coś do 5t wagi zeby nie trzeba bylo balastu jak bedzie rozładowywał ciężką palete.
      Budżet zakladalem 40000 ale juz jestem czy 70000. A wolałbym wybadać mniej bo ani to nie bedzie zarabiać ani nic. To tylko na własny użytek w kole komina. 
      Bede wdzieczny za wszystkie rady, sugestię itd 
      Pozdrawiam 
    • Przez juras390
      John Deere 7600
      Czy ktoś jest posiadaczem bo ja jestem i będę potrzebował porady
      Proszę 
    • Przez raffik4
      Witam zwracam się z prosbą o doradzemie mi jaki mam wybrać ciagnik do 60km na co prawda małà działke 2h na ktorej uprawiam warzywa,jest sad ciagnik miałby słuzyc do ogolnych zastosowań ziemia jest ciezka duzo pracy nie bedzie orka,glebogryzarka,kultywator,czasem koszenie trawy,zalezy mi na prostocie ,trwałosci i dobrego dostepu do czesci dodam iz mam na mysli ciagnik uzywany.
    • Przez lukaszgg
      Witam. Stoję przed wyborem ciągnika na gospodarstwo, wolę kupić coś nowego. I tutaj moje pytanie skierowane do was, co aktualnie polecacie? Coś co by mnie interesowało to przedział w granicach 80 - 110 KM  cena 200 netto 
  • Dodaj nową pozycję...
v