Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Panie lely na jaki kredyt można wziąć robota i zbudowac obore jeżeli juz mam ponad 40 lat ?? :blink: Czy lely pomaga w składnianu papierow o kredyt itp ??

Edytowane przez Rolnik2601
Opublikowano

Jeżeli wiek "młody rolnik" został przekroczony to można na nowoczesne technologie

Być może już w styczniu 2011 będziemy oferować preferencyjny kredyt na robota w porozumieniu z BGŻ

Opublikowano

Jak masz poniżej 40 lat to MR a jak powyżej to NT lub BR. MR to chyba jak na nieruchomości to nawet na 20 lat dostaniesz.

A panie Lely jak tam ta obora pod Wągrowcem? Kiedy otwarcie? Jakie tam będą A3 czy A4?

Opublikowano

Jeszcze nie znam dokładnej daty montażu. Pod Wągrowcem będą trzy A4. Pierwsze A4 przychodzą do Polski 15-20 styczeń. Myślę że najpóźniej w lutym będą zamontowane.

Otwarcie jak będzie to powiadomię :)

Opublikowano

Nie ma minimalnej temperatury dla pracy robota.

... temperatura nie powinna spadać poniżej 0 stopni

natomiast od strony gdzie jest krowa może być i - 20 stopni. Tak więc należy tak zaplanować samo pomieszczenie z robotem żeby utrzymać temperaturę >0 np: dać jakiś nadmuch ciepła w to pomieszczenie (wymiary 4m na 3m).

hmm albo ja mam problemy z czytaniem ze zrozumieniem albo pan Lely sam sobie zaprzeczył :blink:

czy ma pan mozliwosc potwierdzenia wzrostu wydajności krów o te wspomniane 1-1,5 litra na dobe po dojeniu krow przez robota??

interesowały by mnie np tabulogramy ktore to potwierdza??

Opublikowano

Gdzie sobie zaprzeczam panie red????????????????????????????????????????????????????????

Spróbuje zeskanować jakieś tabulogramy i prześlę.

Warto też zajrzeć w jakieś opracowania badań naukowych i wpływ 3-krotnego doju na wydajność krów!!!!!!!!!!!!!!!!

Opublikowano

Skoro napisal Pan ze "nie ma minimalnej temperatury do pracy robota" to dla mnie oznacza to ze np przy -15 bedzie pracowal bez problemu.Nastepnie napisal Pan ze ''od strony ramienia temperatura nie powinna spadać poniżej 0 stopni" wiec rozumiem ze temperatura powinna byc dodatnia.

czy nadal pan Lely nie wie w którym miejscu sobie zaprzecza??

moje pytanie o wzrost wydajnosci krów które sa dojone robotem nie dotyczy doju trzykrotnego.interesuje mnie wzrost wydajnosci spowodowany obecnoscia samego robota :P hehe do trzykrotnego doju nie potrzebuje robota wystarczy mi dojarka konwiowa.zastanawia mnie wzrost wydajnosci spowodawany np dojeniem sie krowki kiedy ona ma na to ochote, ogladaniem tego cuda itd.

no chyba ze wzrost wydajnosci jest spowodowany głównie/jesli nie wyłacznie dojem trzykrotny,.

Opublikowano (edytowane)

Do LELY... Co Pan wie o długości funkcjonowania robotów? Czy jeszcze gdzieś pracują pierwsze Astronauty? Czy jest jakiś okres zużycia całego robota? Czy po prostu część się psuje i jest zastępowana nową?

Edytowane przez szatek
Opublikowano

do red

robot będzie doił do puki mu mleko w przewodach nie zamarźnie :rolleyes: ale temperatura dodatnia powinna być od strony ramienia ze względu na podłączenie wody do mycia i po to żeby środki myjące nie zamarzły!!!!

Co do wzrostu wydajności to głównie chodzi o krotność doju chociaż bezstresowy wychów dopasowany do biorytmu każdej krowy to też czynnik poprawiający produkcję.

do szatek

roboty lely produkowane są od 1992 roku

seryjna produkcja zaczęła się od 1995

i do dzisiaj pracują modele A2 nawet z lat 95-97

Lely po 10 latach użytkowania może zarządać generalnego przeglądu robota i wyznaczyć kolejne takie przeglądy na następne lata. Wymienia się potrzebne części i doi się dalej :)

Patrzy się raczej na zamortyzowanie się robota!!!

Opublikowano

Jak widzisz Jasiupila są to zdjęcia z 13.02.2009 więc z przed 2 lat.

Ale nie wiem gdzie ona się znajduje.

Opublikowano

Mnie interesuje budowa obory na 70-80 krów mlecznych plus młodzież.I moje pytanie czy jeden robot wystarczy na 80 krów?? :blink: Ile może kosztować budowa takiej obory łącznie zakupem robota ?? Jakie byłyby wymiary takiej obory ?? ;) Z góry dziękuję i pozdrawiam :)

Opublikowano

Jeden robot optymalnie doi 60-70 krów ze średnią doju dla stada 2,8 do 3,2

Mylę że trzy-krotny dój zastąpi te 10 szt więcej przy hali udojowej i dwu-krotnym doju

Wymiary zewnętrzne obory pod 1 robot to około 25,5 x 40 m w tym druga strona stołu paszowego jest dla młodzieży i zasuszonych.

W chwili obecnej koszty wybudowania takiej obory zależą od systemu utrzymania i użytych materiałów.

Myślę że obora na ruszcie "pod klucz" (bez robota i schładzalnika) to koszt około 800-1200 zł brutto/m2

Robot natomiast to 110-120 tyś euro netto

Opublikowano

Trzy-krotny dój zastąpi góra 4 krowy o ile wydajność wzrośnie dzieki 3 dojom o 10%.

Koszt obory pewnie coś koło 1milion zł ale to zalezy od systemu utrzymania, napewno można taniej.

Opublikowano

A dzięki, bo nie zauważyłem.

To dobrze, że ta obora jest z 2009 roku. Napewno pracuje już ponad rok i właściciel może coś o niej powiedzieć. Tylko gdzie ona stoi? Oto jest pytanie ;)

A panie Lely, którą z tych marek byś wybrał:

-Delaval

-Westfalia

-Fullwood.

Opublikowano

Jasiu w jakiej technologii zdecydowales sie na budowe obory??bedzie hala karuzelowa, mozesz cos wiecej napisac o swoich planach??

masz juz moze projekt budowlany??kozystasz modernizacji w ramach PROW na budowe??

hehe sporo pytan jak na jeden post :blink:

Opublikowano

W twoich stronach nie wiem który dealer ma najlepszy serwis!!!

Opublikowano

Dobra, jeśli chodzi o serwis. Wszyscy mają słaby. Delavala najbliżej nas prowadzi pan Henryk Ł. z Tarnowa, ale jeśli chodzi o serwis to nie będę komentował, Fullwood prowadzi jakaś firma ze Środy Wlkp. ale nie znam jej, był tylko ich przedstawiciel, Westfalię ma dealer z Lidzbarka Warmińskiego ale to znowu daleko.

Ale tak ogólnie to która z tych marek wg ciebie jest najlepsza? ;)