Skocz do zawartości

Brak mocy landini mistral55.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.
Co zrobić aby ta zabawka miała moc i moment oborotwy.Bo aktualnie ma śladowe ilości momentu obotowego.
Opis problemu:
Pojechałem na pole sprężynować 2 Zajać=1H w Ursusie 2812 sprężynówka 10cm w ziemie i jazda.
Sprężynówka wchodzi głępiej i blee blee i dusi się.
No to gaz do dechy 3000 tys obotów sprężynówka wejdzie głebiej o 3cm i blee blee trzeba podnosić bo obroty w dół a jak spadna poniżej 2000 to gaśnie.
A i nie można ruszyć bo gąśnie trzeba 2600 i szybko załącyć sprzęgło aby się nie spaliło.
Do południa pół pola zabawką.
A po południu Ursusem 1H 1700 obrotów i jedziemy ten to chociarz jedzie z tą sprężynówką.
Dlaczego ta niebieska zabawka (Landini Mistral 55)nie ma mocy?
Filtry paliwa były zmieniane niedawno razem z wymianą oleju i filtru oleju.

Opublikowano (edytowane)

Silnik YANMAR "TIER3" bezpośredni wtrysk paliwa 3TNV84T-2XLAN.Turbotoładowany i EGR.
2litry pojemności.
Moc 54,5koni mechanicznych (chyba na papierze).
Monent obrotowy 164,5Nm (głównie na papierze).
Główną jego bolączką jest to,że ma jakąś tam siłe od 2000 tysięcy obortów ale szybko schodzi z obortów nawet przy gazowaniu do dechy.
Poprostu nie czuć tego momentu obrotowego co w Urusie.
Głównie nadaje się do lekkich prac a ma więcej koni od ursusa to powinien więcej ciągnąć.
Śmiech na sali

30 koni przeciąga 50. Edytowane przez Sadownikx2
Opublikowano

zawsze kisne jak czytam tematy typu "t-25 brak mocy" naucz się najpierw na jakich obrotach powinno się pracować a nie tylko "gazowac" potrafisz.

Opublikowano

wg mnie to sprawdź charakterystykę pracy silnika i tam wszystko odczytasz. zobaczysz od jakich obrotów dysponuje największym momentem i kiedy jest najlepiej dostępna moc.

Opublikowano

Jeśli silnik kręci do 3 tyś. obr./min. to wiadomo,że mocy przy tysiącu mieć nie będzie. Tak jak kolega wyżej napisał poznaj charakterystykę silnika i naucz się ją wykorzystywać.

Większość dzisiejszych ciągników o mocy ok 100km. okazałaby się strasznie słaba w wielu pracach w porównaniu do Ursusa C-45 czyli tak zwanego sagana czy bombaja z jednym cylindrem...

Ile czasu masz ten ciągnik ? Kupiłeś go jako nowy ? Sprawdzałeś stan filtrów powietrza tak jak Ci pisałem ?

Jeszcze jedna sprawa...tego typu ciągniki nie zostały skonstruowane do prac z maszynami typu kultywator. To są ciągniki sadownicze i ogrodnicze i swoje zalety pokazują z maszynami aktywnymi napędzanymi z WOM pracując często na biegach pełzających. To nie jest traktor do prac pociągowych nawet gdy jest w pełni sprawny.

Opublikowano (edytowane)

Filtr sprawdzę jak wrócę do domu.
Filtr był czyszczony miesiąc temu.
Ile razy można czyścić filtr suchy a kiedy należy go wymienić?
Max moment 2000
Ale na 2000 zaraz schodzi z obrotów.
Trzeba gazować.
Tym traktorem to nawet trawy nie można wykosić bo bee bee i nie jedzie.
Nie można ruszyć trzeba z rozpędu wjeżdżać w trawę minimum 2500obrotów.
Kupiony był nowy.
Ma dwa lata.
Ursus C 45 ma wolnoobrotowy silnik 10 pojemności i olbrzymi moment obrotowy.

Edytowane przez Sadownikx2
Opublikowano

Miesiąc temu filtr powietrza czyściłeś i chcesz by ten silnik miał moc ?!

Nie wiem co robiłeś w tym czasie i w jakich warunkach bo jeśli ciągnik jeździł po asfalcie to filtr może być czysty ale jeśli pracował chociaż dzień w dużym zapyleniu to już trzeba filtr oczyścić. To jest mały i stosunkowo nowoczesny silnik,który potrzebuje dużo powietrza do osiągnięcia pełnej mocy.

Co ile czyścić i co ile wymieniać masz napisane w instrukcji, którą chyba masz skoro ciągnik kupiony jako nowy...tylko to trzeba przeczytać...

Ja w ekstremalnie zapylonych warunkach filtr powietrza przedmuchuję codziennie po skończonej pracy a jak trzeba to w polu wyjmuję filtr i przynajmniej ostukuję.

Oczyść filtr i sprawdź czy a to jakąś poprawę. Bez powietrza żaden silnik nie będzie miał mocy.

Jak będziesz zaniedbywał czyszczenie filtra powietrza to szybko zajeździsz silnik i będziesz mógł wrócić do pracy 330 lub innym równie za***istym sprzętem co potrafi latami chodzić bez zmiany oleju w silniku i filtrze powietrza...

Opublikowano

jeżeli robisz uprawke kultywatorem bez przedniego napędu to niema opcji żeby szedł ten ciągnik w polu i dopasuj biegi bo może być za wysoki bieg i go dusi.u mnie sąsiad ma takiego i nawet orka idzie 4 skibami

Opublikowano

To co to za filtr powinni jeszcze zrobić automatyczne oczyszczanie jak codziennie trzeba go czyścić.

Jak Ty kolego nie wiesz co to jest obsługa codzienna i jakie wymagania stawia suchy filtr powietrza oraz nie rozumiesz,że jeśli z tak małego silnika wyciągnięto ponad 50 KM to co jak co ale dbanie o filtr powietrza to podstawa to co ja tu czas tracę...jak dla mnie to możesz sobie d*pę podcierać raz w miesiącu tylko się potem nie pytaj na forum czemu za Tobą muchy latają a nie dziewczyny :lol:

Nawiasem mówiąc otwarcie maski, wyjęcie i przedmuchanie filtra zajmuje mniej czasu niż pisanie tyle razy o tym samym...więc dawno miałbyś spokój z ciągnikiem no ale Ty widzę wolisz biadolić niż coś zrobić.

Opublikowano

Z przednim napędem.
A co ma przedni napęd do tego czy idzie czy nie?
Wyciągneli 50km z małego silnika bo je**ne normy spalin.
C360 czwórek nie pociągnie a co dopiero ta zabawka.
Powinien ciągnąć szybciej od urusa 2812.
A ma problem aby ciągnąć z tą samą szybkością a co mówić szybciej.

Opublikowano

ja pier**le idź lepiej jabłka zrywać a nie na traktor siadasz.