Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Każdy z nas wie jakie drogie są nawozy, w tej sytuacji musimy szukać dróg do obniżenia kosztów ich stosowania. Jedną z nich może być mieszanie nawozów i tu pojawia się moje pytanie - czy warto? Kto z was miesza nawozy? Jakie? W jakich proporcjach? Ile na tym oszczędzacie?

Opublikowano

ja mieszałem może dużo tych nawozów nie kupuje, ale zawsze to jest trochę taniej, gosciu u którego kupowałem nawozy mi powiedział o tym, np. kupuje samą sól dodaje inny nawóz i mieszam, ja to robiłem w garażu podłoga wylana betonem jest dosyc duzy, i recznie łopatą, ale pewnie mozna by w betoniarce, wychodziło taniej. Zalezy jakie nawozy chcesz mieszac bo patrzałem na cennik polic i mozna sam fosfor czy azot kupic ale strasznie drogo to wychodzi.

Opublikowano

policz czysty składni to dowiesz sie czy nie opłaca się mieszać najtańsze nawozy to sól potasowa fosforan amonu i saletra lub mocznik wieloskładnikowe w 90% wychodza drożej

Opublikowano

teraz już nie mieszam, kiedyś mieszałem to się opłacało, ale wtedy jeszcze nawozy były tańsze i ceny zupełnie inne, teraz to drożej wyjdzie, mieszałem z polifoską, teraz to już się to nie opłaca jak zobacz ceny w czystym składniku

Opublikowano

mieszanie nie zawsze wychodzi taniej - w wieloskładnikowym proporcje są bardziej dokładne - podczas mieszania w gospodarstwie chyba nigdy nie uzyska się dobrej mieszaniny - może zbliżoną - natomiast plusem mieszania jest to że mając badania gleby możesz dokładniej dozować ten składnik którego masz mniej na danym polu

Opublikowano

właśnie to jest dobre ze mozna dac odpowiednią ilosc skladnika jaki chcemy, ale glownie to robilem z racji tego ze wychodzilo taniej ale juz sie nie oplaca, a z polifoską tez mieszalem, ale nie dlatego zeby bylo taniej, sol mozna z polifoska mieszac, jak mieszac to czyste skladniki choc teraz ceny niektórych skladników przekaraczają

3tys./t !

Opublikowano

Ja też mieszam, supefosfat z solą potasową pod pszenicę i rzepak, czasami w rzepaku w pierwszej dawce do saletry dosypuję sól potasową na polach świeżo dzierżawionych, gdzie wiem że są duże braki potasu. Po pierwsze wychodzi taniej, po drugie znając zasobność konkretnych pól można precyzyjnie ( w miarę) uzupełniać składnik czyli mówiąc trochę naukowo budować plon, jedynym minusem jest to że trzeba się o oprzewracać nawzów na na przyczepie

Opublikowano
a azot w RSM!??

ciekawe jak to wymieszać?

Spypiesz na zakłatke na kupke na przyczepie i potem po prostu siepom ładujesz do siewnika, samo sie wymiesza podczas sypania :(

Opublikowano

mieszanie ma swoje zalety opisane wyzej - trzeba pamietac jednak o tym ze nie kazdy nawóz mozna mieszać z innymi - albo mozna mieszać je tylko krótko przed rozsypaniem - miałem kiedyś specjalną tabele w której napisane było który nawóz z którym mozna mieszać - jak znajde to zapodam

Opublikowano
Spypiesz na zakłatke na kupke na przyczepie i potem po prostu siepom ładujesz do siewnika, samo sie wymiesza podczas sypania :(

nie wiem czy KOLEGA się orientuje ale RSM występuje w formie płynnej więc na zakładkę nie da rady!!! :)

Opublikowano

No tak ale post nie był skierowany głównie do ciebie, chodziło mi o ogólne mieszanie. :(

A z tym płynnym to ciężka sprawa nie używam. :)

PS Przepraszam za posta pod postem pomyłka. To sie więcej nie powtórzy. :)

Opublikowano
policz czysty składni to dowiesz sie czy nie opłaca się mieszać najtańsze nawozy to sól potasowa fosforan amonu i saletra lub mocznik wieloskładnikowe w 90% wychodza drożej

Troszkę policzyłem

więc pierw wypiszmy ceny nawozów:(cenny podane Brutto)

Polifoska 8 - 2100zł (N8,P24,K24)

SÓL POTASOWA - 2500zł (K 60%)

FOSFORAN AMONU-2200zł(N10,P46)

SUPERFOSFAT PROSTY PYLISTY -1050zł (P19)

MOCZNIK-1300zł (N46%)

Podajmy przykład że na dane pole trzeba wysiać Potasu 200kg , Fosforu 200kg +(ok60kg azotu)

I )Dając Polifoske 8

Aby uzyskać 200 kg potasu i fosforu musimy wysiać około 833 kg (200/24=833kg) co nam daje 833kg*2100zł=1750zł + (66kg azotu)

A uzyskujemy Azotu 66kg potas 200kg,Fosfor 200kg

II ) Dając nawozy mieszane np:SÓL POTASOWA,FOSFORAN AMONU,

Aby uzyskać 200 kg potasu musimy wysiać około 333kg (200/60=333kg) co nam daje 333kg*2500zł=825zł

Aby uzyskać 200 kg fosforu musimy wysiać około 434kg (200/46=434kg) co nam daje 434kg*2200zł=954zł + (79kg azotu)

A uzyskujemy Azotu 79kg, Potas 200kg,Fosfor 200kg

RAZEM ; 1780zł

1780 -1750=30zł oszczędzasz 30 zł i mniej roboty bawienia sie z mieszaniem i tym pogodnych

Wiec coś ci się pomyliło że nawozy wieloskładnikowe wychodzą drożej

Jedynym plusem mieszania nawozów jest to że możemy sobie wybrać ile i jakiego składnika chcemy wysiać na dane pole

Pozdrawiam piotr6340