Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ja u siebie nie zdejmowałem a jedynie podnosiłem, żeby przy radiu pogrzebać. Odkręciłem te śruby z przodu kabiny i podniosłem z jednej strony.

No ja też zakładałem radio to tam odkręciłem i jakos sie dało ale całkiem tego dachu w prosty sposób zdjąc chyba sie nie da.

Opublikowano

wszystko się da :lol: jak zmieniałem obicie, naprawiałem szyber dach i montowałem radio to musiałem zdjąć cały dach... musiałem po prostu poodginać te zawiasy które są z tyłu :D nie wiem czy masz tak samo to zrobione ale na pewno :D

Opublikowano

po co do zakładu?? sam to zrobisz... ja kupiłem skaj na allegro i heya :D mocowanie tego skaju jest banalnie proste, dociska się go uszczelką i po problemie :lol: zaraz zrobię zdjęcie i zobaczysz że dobrze wyszło :D

Opublikowano

Ta kabina tzw. szeroka nie ma żadnych zawias. Jeżeli to jest dach z reflektorami z tyłu i przodu to po wyjęciu reflektorów z tyłu są widoczne nakrętki 8mm do odkręcenia natomiast z przodu po otwarciu tej przedniej ściany również z reflektorami również są niewidoczne w dolnej części nakrętki 8mm do odkręcenia. I cały dach się podnosi do góry. Robiłem ten dach od podstaw tzn wyklejałem nową gąbką i dałem cały nowy materiał jak znajdę chwile zrobię fotkę. :) Mówię o kabinie BK6011 zwanej szeroką lub kwadratową z szerokim dachem z reflektorami z tyłu i przodu. Kabina której w dawnych czasach nie było widać w naszym kraju. Natomiast tzw. krajowe zetory 70.. 72.. 50 miały kabiny i mają BK7011.

Opublikowano

Tyle że ta tzw.szeroka w rzeczywistości ma reflektory z przodu-z tyłu natomiast nie !To wąska ma reflektory również z tyłu na dachu .

Druga sprawa-piszesz że owa "szeroka" była rzadko spotykana w naszym kraju-ja zaryzykowałbym stwierdzenie że było dokładnie na odwrót-to "wąska" była taką efemerydą raczej-w mojej okolicy był (bo teraz jest więcej-import) tylko jeden ciągnik z tą kabiną reszta miała szerokie.

Opublikowano

Biegłym nie jestem akurat w tej dziedzienie :) Ale z tego co wiem są dwa rodzaje kabin BK6011 i UBK7011. ta pierwsza własnie zwana szeroką ponieważ w przedniej części jest kilka centymetrów szersza od tej wymienionej przeze mnie jako druga, która to z kolei jest zwężana w przedniej części. Ale moim celem nie było wymądrzanie się tylko chciałem pomóc w zdjęciu dachu który właśnie mama ja i kompleksowo go remontowałem. A wracając do przeszłości to jak zaczęły mi się podobać zetory ponad trzydzieści lat temu będąc dzieckiem nie do zobaczenia były kabiny BK6011 czyli - kwadratowe. Pozdrawiam! :)

Opublikowano

mała zetoroska kabina miała ogrzewanie tylnej szyby i wycieraczkę odwrotnie założoną do tego uchylały się szyby boczne od dołu

Opublikowano

W takim razie moja zwie się wąska, nie mniej jednak posiada ona reflektory z tyłu i przodu, posiada właśnie ogrzewaną tylną szybę i jak wspomniałem wcześniej dach jest przymocowany czterema nakrętkami 8mm. :)

Opublikowano

Mam problem z dachem dziś chciałem otworzyć dach gdy odkręciłem 5 śrub dach trzymał się jakby był czymś przyklejony. Dodam, że dach od nowości nie był otwierany.